Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Γαλλία: «Χρειαζόμαστε ένα Μάη ’68 με χρώματα 21ου αιώνα»

Η κινητοποίηση στη Γαλλία εναντίον της μεταρρύθμισης των συντάξεων μετατρέπεται σε αναμέτρηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα γύρω από το στρατηγικό τομέα των καυσίμων, καθώς το σύνολο των διυλιστηρίων της χώρας πλήττεται σήμερα από απεργίες και τον αποκλεισμό χώρων αποθήκευσης καυσίμων. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΝΡΑ Ολιβιέ Μπεζανσενό κάλεσε το κόσμο σε «ένα Μάη του 68 με τα χρώματα του 21ου αιώνα».
Απεργίες και στάσεις εργασίας σημειώνονται σήμερα και στα 12 διυλιστήρια της Γαλλίας, καθώς συμμετέχουν πλέον στην κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι στα δύο τελευταία που λειτουργούσαν κανονικά.
Πολλές εκατοντάδες πρατήρια βενζίνης στη Γαλλία δεν είχαν σήμερα καύσιμα εξαιτίας της απεργίας, ανακοίνωσε η ένωση διανομέων βενζίνης.

"Έχουμε πάρα πολλά πρατήρια που είναι κλειστά επειδή δεν εφοδιάζονται πλέον", δήλωσε ο Αλεξάντρ ντε Μπενουά της Ένωσης Ανεξάρτητων Εισαγωγέων Πετρελαίου (UIP). Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρατήρια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανέρχονται "σε εκατοντάδες", αλλά αντιπροσωπεύουν "λιγότερα από το 10%" των περίπου 12.500 πρατηρίων που υπάρχουν στη Γαλλία.
«Μετά από τη 12η του Οκτώβρη και τα 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές της, η απεργία συνεχίζεται στους σιδηροδρόμους, στο μετρό, στα διυλιστήρια και στα λιμάνια, στη τοπική αυτοδιοίκηση, σε πολλά σχολικά συγκροτήματα. Αλλού, στάσεις εργασίας και μπλοκαρίσματα αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα των μισθωτών να μην υποκύψουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΡΑ Ολιβιέ Μπεζανσενό.
«Οι νέοι, μαθητές και φοιτητές, κινητοποιούνται μαζικά και είναι όλο και περισσότεροι στις διαδηλώσεις. Κατάλαβαν καλά ότι είναι το μέλλον τους που διακυβεύεται. Μία συνολική εξέγερση είναι σε εξέλιξη. Για να νικήσουμε αυτή τη κυβέρνηση που χρησιμοποιεί τη περιφρόνηση και τη καταστολή για να αποτρέψει τη σύζευξη των εργαζομένων και της νεολαίας, για να τους κάνει να σιωπήσουν, πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι το 1995 ή το 2003. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας Μάης του ’68 με τα χρώματα του 21ου αιώνα», πρόσθεσε ο Μπεζανσενό.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: