Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Φοβερή τύχη να είσαι παγιδευμένος Χιλιανός ανθρακωρύχος!

της ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΠΑΝΟΥ
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, αρκετές ιστορίες κατέκλυσαν τα αμερικανικά Μέσα· ιστορίες μέσα σε ένα απίστευτο κλίμα πανηγυρισμού, χωρίς ίχνος σαρκασμού ή αυτοκριτικής, για το λαμπρό και χαρούμενο μέλλον των 33 ανθρακωρύχων οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι για έξι εβδομάδες στο μεταλλείο του Σαν Χοσέ, κάτω από απερίγραπτες συνθήκες – και οι οποίοι πιθανά θα παραμείνουν παγιδευμένοι για αρκετούς ακόμη μήνες.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ένα άρθρο των Eva Vergara και Vivian Sequera («Οι παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι της Χιλής έχουν προσφορές για χιλιάδες δουλειές»), κυκλοφόρησε ευρέως στη μιντιακή αγορά –η οποία πήρε μία ανάσα από τις ιστορίες για το περίπου 10% της ανεργίας στη χώρα και την ετοιμοθάνατη αμερικανική οικονομία–, ενημερώνοντας τους αναγνώστες ότι αυτοί οι τυχεροί Χιλιανοί ανθρακωρύχοι έχουν ένα μέλλον τόσο λαμπρό όσο αυτό του Kevin Sbraga, ο οποίος την ίδια αυτή εβδομάδα κέρδισε το βραβείο του Top Chef D.C.. (Αναφορά σε νικητή ρεάλιτυ σόου που παίζεται στις ΗΠΑ. Σύντομα και η ελληνική εκδοχή του στους δέκτες μας!! Σ.τ.Ε.)
«Στους ανθρακωρύχους του Σαν Χοσέ προσφέρθηκαν 1.188 θέσεις εργασίας», ισχυρίζεται το άρθρο. Και παρά το γεγονός ότι αρκετοί αναγνώστες θα έπαιζαν ξύλο προκειμένου να μπουν στην ουρά για αυτές τις θέσεις εργασίας, «δεν θα υπάρχει καμία χρονική προθεσμία, προκειμένου οι ανθρακωρύχοι να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα επανένταξης», ισχυρίσθηκε ο Jose Tomas Letelier, αντιπρόεδρος του καναδικού χρυσωρυχείου Kinross. Η δήλωση από μόνη της είναι αρκετά καθησυχαστική, καθώς είναι μάλλον αδύνατο οι 33 μελλοντικοί υποψήφιοι να έχουν ειδοποιηθεί με φαξ, εκεί, στον ελάχιστο χώρο που περνούν τις μαύρες μέρες τους.

imageΤην ίδια περίοδο, ένα άλλο άρθρο, του Jorge Medina («Η επόμενη πρόκληση για τους παγιδευμένους Χιλιανούς ανθρακωρύχους: η δημοσιότητα»), εμφανίστηκε στο Ρόιτερ. «Οι 33» φαίνεται ότι έχουν να αντιμετωπίσουν μία ακόμη δοκιμασία: τη διαχείριση της δημοσιότητας που απλόχερα τους προσφέρουν τροφοδοτώντας μας καθημερινά με λεπτομέρειες από τον συγκλονιστικό βίο που διάγουν εκεί στα βάθη της γης Μέσα όπως η USA Today, το Survivor και το Lost.

Σοβαρά μιλώντας. Δεν πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο ότι όλα βαίνουν περίφημα στο Σαν Χοσέ. Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τους παγιδευμένους ανθρώπους. Αυτό που προέχει είναι οι άνδρες να παραμείνουν ασφαλείς και δυνατοί και ακούραστοι προκειμένου να συντελέσουν και εκείνοι στη διαδικασία απεγκλωβισμού τους.

Δεν είναι ριάλιτυ σόου η κατάσταση που επικρατεί στο Σαν Χοσέ. Είναι η σκληρή, αδυσώπητη πραγματικότητα! Στους μεταμοντέρνους καιρούς που ζούμε είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε, και να θυμόμαστε, αυτή τη διάκριση…
monthlyreview.

Δεν υπάρχουν σχόλια: