Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Αυτοί το κατάλαβαν, εμείς πότε;

Η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, επισημαίνει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικρίνοντας την πολιτική των Ευρωπαίων ηγετών με την εμμονή στην περικοπές στις δαπάνες, ενώ τονίζει ότι τουλάχιστον για μια από τις τρεις χώρες του μηχανισμού στήριξης – Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία – η αναδιάρθρωση του χρέους μοιάζει πάρα πολύ πιθανή.
«Ο κίνδυνος είναι σαφής από τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Αναμένεται η οικονομία της Ελλάδας να συρρικνωθεί κατά 3,0% φέτος, και της Πορτογαλίας και φέτος και του χρόνου [...[ Αυτό είναι το πρόβλημα με την λιτότητα [...] Οι περικοπές αυτές οδηγούν καταναλωτές και επιχειρήσεις σε περισσότερο επιφυλακτική στάση έναντι των εισοδημάτων και των προοπτικών τους, και αυτό πλήττει την ανάπτυξη» επισημαίνει η εφημερίδα.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η εφημερίδα επισημαίνει πως τα «προειδοποιητικά σημάδια ήδη είναι παρόντα. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2010 ήταν σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο [...] Και στις τρεις περιπτώσεις [Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία] έχει αποδειχθεί δύσκολο να εισπραχθούν τα έσοδα που ευελπιστούσε η κυβέρνηση από φόρους σε μια συρρικνούμενη οικονομία.
Οπότε, ίσως ο λόγος που η ευρωζώνη δεν συζητάει στρατηγικές ανάπτυξης για τους “Τρεις”, είναι ότι δεν έχει να συζητήσει και πολλά. Και χωρίς ανάπτυξη, τα προβλήματα του χρέους θα παραμένουν», σημειώνεται στο άρθρο της Wall Street Journal, το οποίο καταλήγει με τη διαπίστωση:
«Με βάση αυτά που λογικά αναμένουμε για το δημόσιο χρέος και το ΑΕΠ στα αμέσως επόμενα χρόνια, η αναδιάρθρωση του χρέους τουλάχιστον μιας από τις τρεις χώρες, μοιάζει πράγματι πολύ πιθανή».
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας το κατάλαβε. Εμείς πόσο καιρό θα χρειαστούμε για το αυτονόητο;
Ότι η λιτότητα δεν οδηγεί σε ανάπτυξη, ούτε και σε λύση του προβλήματος;

απο ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: