Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Μετατρέπουν τη δημόσια υγεία σε επιχείρηση

Με νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Υγείας προωθεί τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας ΕΣΑΝ, που θα διαχειρίζεται τα οικονομικά των νοσοκομείων. Η λειτουργία των δομών του ΕΣΥ θα εξαρτάται από τα κέρδη τους.
Την άγρια λιτότητα στα νοσοκομεία αλλά και τη μισθολογική εξαθλίωση των εργαζομένων θα επιτείνει η Ανώνυμη Εταιρεία ΕΣΑΝ, τη σύσταση της οποίας προωθεί το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιό του που ψηφίζεται σήμερα (Τετάρτη).
Ενα νομοσχέδιο του οποίου η πατρότητα ενδέχεται να είναι γερμανική, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας, γεγονός που δεν θεωρεί «φρικώδες ή έγκλημα καθοσιώσεως». Γερμανικά είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRGs) και η εφαρμογή τους, που συνολικά κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο 600.000 ευρώ.
Η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε., σε κάθε περίπτωση, θα «εμβαθύνει» κι άλλο στον προσδιορισμό των παροχών υγείας με συντελεστές κόστους, περιστέλλοντας, εν τέλει, το δικαίωμα του πολίτη στη δημόσια δωρεάν υγεία.

Όπως εξηγείται στον προτεινόμενο νόμο, «εισάγεται στον χώρο της υγείας το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ), ένα καθολικό σύστημα αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών».

Για τον λόγο αυτό «συστήνεται νομικό πρόσωπο με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», η ΕΣΑΝ Α.Ε., η οποία θα μαζεύει και θα μοιράζει το χρήμα ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κλείνοντας μια για πάντα το κεφάλαιο δημόσια υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν ως οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις, με τη συνέχιση της λειτουργίας τους να εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη τους, ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους αλλά και με τα ιδιωτικά.

Θα διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας, με βάση τους οποίους ταασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς θα αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης. Δηλαδή, ηχρηματοδότηση του ΕΣΥ παύει να είναι υποχρέωση του κράτους και εξαρτάται από τις αποφάσεις μιας ιδιωτικής εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: