Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Kυβέρνηση: Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον φόβο ότι τον προτιμούν και οι Ευρωπαίοι

Επικοινωνιακό μπαράζ κατά των εξαγγελιών του Α. Τσίπρα σχεδιάζει από σήμερα το βράδυ η κυβέρνηση, αλλά αυτή την φορά στόχος της προπαγανδιστικής εκστρατείας δεν θα είναι μόνο η ελληνική κοινή γνώμη. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι τελευταίες δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων περί νέου δανείου -και επομένως νέου προγράμματος επιτήρησης- δείχνουν ότι οι δανειστές δεν έχουν σαφή πρόθεση να υποστηρίξουν πολιτικά την κυβέρνηση. Αντίθετα μάλιστα, η ελληνική αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με την τρόικα στο Παρίσι, διαπίστωσε ότι το επιχείρημα «βοηθήστε γιατί έρχεται ο Τσίπρας», δεν συγκινεί πλέον τους Ευρωπαίους εταίρους.
Στο επικοινωνιακό μέρος, μονταζιέρα και αρθρογράφοι που συνδέονται με το Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν και τις απαντήσεις Τσίπρα στην συνέντευξη τύπου για την τελειοποίηση των επιχειρημάτων της επίθεσης, που ως γενικό μοτίβο θα έχει το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε με άλλα λόγια ότι «λεφτά υπάρχουν» και δημαγωγεί. Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει επίσης ότι η κεντρική ιδέα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η ελάφρυνση του χρέους, δεν είναι εξασφαλισμένη. Επομένως ο κ. Τσίπρας οδηγεί την χώρα σε περιπέτειες τύπου Αργεντινής, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την απάντηση που θα δώσουν οι δανειστές.
Οι προθέσεις των τελευταίων προκαλούν παράλληλα έναν ακόμη πονοκέφαλο και αυξάνουν την διάχυτη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρ' ότι ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι δεν θα ζητήσει νέο δάνειο όταν το τρέχον πρόγραμμα λήξει στο τέλος του έτους, δέχεται μεγάλες πιέσεις να αποδεχθεί και νέο. Σύμφωνα με την Καθημερινή, « το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται από τις Βρυξέλλες είναι ότι δεν είναι δυνατόν σε μια ευρωπαϊκή χώρα να συνεχίζεται η χρηματοδότηση –για τον επόμενο ενάμιση χρόνο– από το ΔΝΤ και η Ε.Ε. να είναι απούσα, ζητώντας από την Αθήνα να βρει λύση στο ζήτημα». Με άλλα λόγια οι δανειστές επιμένουν να έχουν λόγο για τις ελληνικές υποθέσεις και απλώς συζητούν το στιλ με τον οποίο θα συνεχιστεί η επιτήρηση.

Ενα ακόμη σημείο που χωρίζει κυβέρνηση από εταίρους είναι ότι οι τελευταίοι δεν φαίνεται καθόλου να βιάζονται, ώστε όλα τα μέτωπα να κλείσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, όπως ήλπιζε ο κ. Σαμαράς. Πρώτον γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη υλοποιήσει όλα τα -νεοφιλελεύθερης έμπνευσης- μέτρα που ζητούν((ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις, πλειστηριασμοί κλπ). Και δεύτερον επειδή θα προτιμούσαν, με δεδομένη την αβεβαιότητα των πολιτικών εξελίξεων λόγω της προεδρικής εκλογής, να ξεκαθαρίσει πριν ποιος θα είναι ο συνομιλητής τους.

Αν οι εταίροι επιμείνουν στις ίδιες θέσεις ματαιώνοντας τα σχέδια Σαμαρά για «επανεκκίνηση» και αλλαγή του κλίματος- μέσω κάποιων φοροελαφρύνσεων στο προϋπολογισμό- ώστε να βρεθούν οι 180 πρόθυμοι βουλευτές, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί τελικώς η προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα από το 2015. Οτι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει δήλωσε μέσω διαρροών και ο Κ. Καραμανλής, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πανικός- που εκφράστηκε και με την κωμικοτραγική ανακοίνωση-καταγγελία της γελοιογραφίας στο Ποντίκι- προκλήθηκε όταν, σύμφωνα με όσα περιγράφει η Καθημερινή, «το επιχείρημα περί "έλευσης Τσίπρα" που ακούστηκε ορισμένες φορές στη διαπραγμάτευση στο Παρίσι δεν φάνηκε να επηρεάζει τις προσεγγίσεις των εκπροσώπων των δανειστών».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: