Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Το Βερολίνο γνώριζε την απόφαση Σαμαρά;

Του Κώστα Καπνίση
Καμία έκπληξη δεν υπήρξε στο Βερολίνο, για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σχετικά με την επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
Τι είπε ουσιαστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών; «Υπάρχει μια πολιτική αβεβαιότητα η οποία δημιουργεί οικονομικές αναταράξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να προσθέσει ότι «ακούσαμε την ανακοίνωση Σαμαρά, χωρίς αυτή να δημιουργήσει έκπληξη σε όλους μας, καθώς υπάρχουν μυστικά που κάνουμε ότι δεν τα ξέρουν οι άλλοι ή οι άλλοι κάνουν ότι δεν τα ξέρουμε εμείς. Αλλά τώρα έγινε γνωστή, είναι μια καλή απόφαση, όμως στο τέλος την ευθύνη έχουν το ελληνικό Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός». 
Ουσιαστικά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, χωρίς να «μασήσει» τα λόγια του, άφησε να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι το Βερολίνο γνώριζε τις προθέσεις Σαμαρά, σχετικά με την προεδρική εκλογή, ενώ με τον χαρακτηρισμό «καλή απόφαση», είναι σαν να παραδέχτηκε «διαβάζοντας ανάμεσα από τις γραμμές», όπως λέει και μια βρετανική παροιμία ότι δόθηκε και η έγκριση για μια τέτοια κίνηση.

Πέρα από αυτή την κυνική και «διπλωματικά» διατυπωμένη ομολογία για τα «μυστικά» που ξέρουν κάποιοι, αλλά κάποιοι άλλοι όχι, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, υπογράμμισε ότι «αν δούμε σε ανασκόπηση τι έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είχαμε δύο φορές εκλογές, όμως κάποια στιγμή η Ελλάδα άρχισε να ανακάμπτει. Αν δούμε τώρα τι έχει καταφέρει η Ελλάδα, κανείς μέσα σε αυτή την αίθουσα δεν θα το πίστευε. Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Δεν έχουν όμως περάσει το βουνό, όπως δείχνουν οι αντιδράσεις». Όταν βέβαια ο υπουργός Οικονομικών μιλά για «αντιδράσεις» εννοεί τις αγορές. 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πέρα από τον Αντώνη Σαμαρά είχε και άλλα πράγματα να πει για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα και αύριο πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου και θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον υπουργό Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ. Ο Σόιμπλε λοιπόν, για τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει να θυμάται τις Κάννες, τονίζοντας ότι «βιώσαμε αυτή την κατάσταση, αν θυμάστε, και στο Συμβούλιο των Καννών, όταν διαπραγματευτήκαμε με τον Παπανδρέου το δημοψήφισμα, το οποίο βέβαια την επόμενη ημέρα αποσύρθηκε υπό την πίεση του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου». Για τον μόνο που δεν μίλησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος είχε τον δικό του ρόλο εκείνο το περίφημο βράδυ στις Κάννες, αλλά για να μην το κάνει, κάποιον λόγο θα είχε.

Συμπερασματικά, αυτό που μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια είναι ότι ο εξωτερικός παράγοντας στα χρόνια των Μνημονίων δεν χάνει ευκαιρία να κάνει παρεμβάσεις στις εξελίξεις στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και μάλιστα απροκάλυπτα και κυνικά και αυτό είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για μια χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θεωρείται ως ισότιμη. 

Το μόνο θετικό αυτή την φορά είναι ότι το 2014 δεν μπορεί να γίνει 2012. Ο ελληνικός λαός πλέον ξέρει. Έχει την εμπειρία του 2012 και δεν θα αφήσει ντόπιους και ξένους παράγοντες να τον ρίξουν (ξανά) στην παγίδα του φόβου, όποιο «πακέτο» και αν αυτός περιλαμβάνει. Καλό είναι δε, να μην επαναληφθεί οποιοδήποτε «παιχνίδι» δηλώσεων σχετικά με την ρευστότητα στην αγορά ή το νόμισμα, καθώς η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε αποκαλύψει ότι όλα αυτά (το 2012) δεν ήταν τίποτε άλλο από μια κυνική μπλόφα από τους κατά τα λοιπά «φίλους» εταίρους – δανειστές.

Συνεπώς, τα τέλη του 2014 και οι αρχές του 2015 είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση, ο λαός ξέρει και μέσα από τις ομαλές και συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες θα δώσει την απάντησή του σε όλους όσους προσπάθησαν να τον εκφοβίσουν, να τον κοροϊδέψουν μπροστά στα μάτια του, αλλά και να του πάρουν το ψωμί πάνω από το τραπέζι. Το 2014 λοιπόν δεν είναι 2012 και η Ιστορία όταν επαναλαμβάνεται σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, μόνο ως μια κακόγουστη φάρσα μπορεί να εκληφθεί. Παλιό το κόλπο και δεν «πιάνει». «Ο κόσμος σας πήρε χαμπάρι», λέει πια δυνατά ο λαός. Κάτι παραπάνω ξέρει…

periodista 

Δεν υπάρχουν σχόλια: