Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Τσίπρας: Και ποινικές οι ευθύνες όσων κινδυνολογούν, κ. Σαμαρά

Ομιλία με πολλούς αποδέκτες του Αλέξη Τσίπρα στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά σήμερα στο Ηράκλειο Κρήτης. 
Ανάμεσα στα άλλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως οι ευθύνες για όσους κινδυνολογούν είναι και ποινικές, ενώ υπογράμμισε ότι ναι μεν χρωστάμε, αλλά μας χρωστάνε και οι άλλοι. Μήνυμα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «το κράτος δεν είναι λεία του νικητή των εκλογών».
Η προεδρική εκλογή και το Grexit
Εκτενής ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην κυβερνητική κινδυνολογία περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ που επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον ΑΝτώνη Σαμαρά. «Η επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου δεν είναι παρά ένας σπασμός πριν το τέλος. Όπως σπασμός πριν το τέλος είναι και η ξέφρενη κινδυνολογία με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού. Που όχι μόνο θυμήθηκε πάλι το Grexit, ξεχνώντας ότι μόλις προχτές πανηγύριζε γιατί η Ελλάδα ξέφυγε οριστικά από τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Αλλά και έφτασε στην κινδυνολογική του έξαρση να απειλεί τους Έλληνες με το χάος.», σημείωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο κος Σαμαράς είναι ο πρωθυπουργός του χάους. Γιατί η μόνη προσωπική του ελπίδα είναι το χάος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο. Και συνέχισε χαρακτηριστικά: «Και κάτι ακόμα χειρότερο, που δεν θα ήθελα να το χαρακτηρίσω: Έφτασε να εκλιπαρεί σχεδόν δημόσια τις λεγόμενες αγορές να επιτεθούν στη χώρα. Προσέξτε: Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Να επιτεθούν στην Ελλάδα».

Και ποινικές οι ευθύνες για την κινδυνολογία

«Το 2012 έλεγαν ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα καταβληθεί η δόση, δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, θα χαθούν καταθέσεις. Η δόση δεν κατεβλήθη ούτε τον Ιούλη, ούτε τον Αύγουστο, ούτε το Σεπτέμβρη, αλλά 7 μήνες μετά και μάλιστα σε δύο κομμάτια και τίποτα δε συνέβη. Είπαν ψέματα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προαναγγέλλοντας μάλιστα για ποινικές ευθύνες για όσους κινδυνολογούν θέτοντας σε κίνδυνο τη χώρα, είπε: «Υπέγραψαν μνημόνιο και ένα μεγάλο κομμάτι του λαού μας έμεινε και χωρίς καταθέσεις και χωρίς τα βασικά αγαθά. Προειδοποιούμε ότι όσοι επιλέξουν να παίξουν με τη σταθερότητα της χώρας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».
Θα αποδοθούν ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές.

Την ομιλία Τσίπρα διέκοψε μάλιστα από το ακρωατήριο μία γυναίκα η οποία απευθυνόμενη στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ του είπε «Θα σας υποδείξω εγώ όλους τους κλέφτες. Τους ξέρω έναν προς έναν», με τον Τσίπρα να απαντά χαριτολογώντας ότι θα την χρησιμοποιήσει όταν γίνει κυβέρνηση,

Οι δεσμεύσεις της εξουσίας στους δανειστές

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας του απηύθυνε κάλεσμα για «να πάψει να κρύβεται», όπως είπε, και «να μιλήσει ανοιχτά για αυτά που έχει δεσμευτεί και δεν κρύβονται πίσω από καμία κινδυνολογία.».
«Έχει δεσμευτεί για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αλλά και στα φάρμακα; Έχει δεσμευτεί για τη μείωση και των κύριων συντάξεων μέσω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος; Έχει δεσμευτεί για απελευθέρωση απολύσεων;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση φέρεται να έχει υπογράψει με τους δανειστές.

Η άσκηση της εξουσίας και οι συμμαχίες

Το διαχωρισμό κράτους και πολιτικών συμφερόντων υποστήριξε κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « δεν πιστεύουμε ότι το κράτος πρέπει να είναι η λεία του εκάστοτε νικητή των εκλογών», την ίδια στιγμή που επανέλαβε το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχίες.

«Δεν πιστεύω, δεν πιστεύουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με όσα ο τόπος γνώρισε μέχρι τώρα, στο σύστημα της κομματικής νομής της εξουσίας. Και πολύ περισσότερο δεν πιστεύω, και δεν πιστεύουμε, ότι μπορούμε μόνοι μας. Χωρίς τη μαχητική υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Χωρίς την οικοδόμηση συμμαχιών.Χωρίς το προσκλητήριο σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν έστω και σε κάποια σημεία με το πρόγραμμα κοινωνικής σωτηρίας, δε θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας το τιτάνιο έργο που έχουμε μπροστά μας», είπε.

Ανοίγματα στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Με το βλέμμα στραμμένο στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών μετά τις Προεδρικές, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στο σύνολο των ανθρώπων που πίστεψαν και αγωνίστηκαν για της αξίες της δημοκρατίας και της ισονομίας από τις γραμμές της δημοκρατικής παράταξης, έστειλε «προσκλητήριο» στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Η δημοκρατική παράταξη δεν είναι σημαία ευκαιρίας, ούτε όχημα προσωπικής πολιτικής επιβίωσης όσων με τις επιλογές τους χρεοκόπησαν το λαό αλλά και τα οράματα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για αυτό η δημοκρατική παράταξη για άλλη μια φορά σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη πατρίδα ταυτίζεται με την αριστερά και με το πόθο του λαού μας για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και λαϊκή κυριαρχία», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Να απευθυνθώ στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους, που μέχρι χτες ψήφιζαν τη ΝΔ και έτρεφαν ελπίδες από τη ΝΔ. Δεν είναι η ΝΔ το κόμμα σας. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα το θέλετε. Δεν πιστεύουμε ότι άνθρωπος της συντηρητικής παράταξης θέλει να υπάρχει τόση φτώχια. Και τον καλούμε να αγκαλιάσει και αυτός το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Να το διαβάσει χωρίς προκαταλήψεις. Και να κάνουμε όλοι μαζί την υπέρβαση για να χτίσουμε μια δίκαιη και αξιοπρεπή Ελλάδα», ήταν το μήνυμα στο «προσκλητήριο» του.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα

Αναφορικά με το θέμα του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε για ακόμη μια φορά σαφή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. «Χρωστάμε, ναι. Αλλά μας χρωστάνε κι αυτοί», είπε κατηγορηματικά. «Ορισμένοι μάλιστα, μιας και μιλάω στην Κρήτη, μας χρωστάνε πολύ περισσότερα από τα κατοχικά δάνεια και τις κατοχικές αποζημιώσεις. Μας χρωστάνε τουλάχιστον μεγαλύτερο σεβασμό» τόνισε αναφερόμενος στην πάγια θέση του κόμματος για την αποπληρωμή των κατοχικών οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

«Και δεν είμαστε μόνοι, ούτε θα είμαστε μόνοι, ούτε στη διαπραγμάτευση για το χρέος, ούτε στην προσπάθεια σωτηρίας της χώρας. Στην Ευρώπη το κλίμα αλλάζει, οι λαοί ορθώνουν το ανάστημά τους, και αύριο τίποτε δεν θα είναι όπως σήμερα. Πολύ περισσότερο μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο Αλέξη Τσίπρας.

Η ανάπτυξη στην Κρήτη

Από το Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στις τεράστιες ελλείψεις που εμφανίζουν στο νησί οι υποδομές υγείας, με το 30 έως 40% των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ακάλυπτο αλλά και ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες.

Πρόκειται για προβλήματα που έρχονται να προστεθούν στο τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα των χιλιάδων ανασφάλιστων, και στην αδυναμία πολλών άλλων να καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στα φάρμακά τους, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Ο σχεδιασμός γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων», είπε και συνέχισε: «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αεροδρόμιου στα Χανιά. Είναι προφανές πόσο σημαντικό είναι για την επικοινωνία της Κρήτης με την Ελλάδα και τον κόσμο. Αλλά το ΤΑΙΠΕΔ το ξεπουλάει, για να μετατραπεί σε κερδοφόρο μαγαζί. Και έτσι. ένα κομμάτι από το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον μετατρέπεται σε ιδιωτικό κέρδος». «Με την ίδια οπτική βλέπουμε το ζήτημα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, καθώς και του αεροδρομίου στο Καστέλι. Στον βαθμό που τα έργα αυτά κρίνονται σημαντικά για την ανάπτυξη του νησιού, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή τους δεν μπορεί να γίνει με άλλον γνώμονα, πέρα από το δημόσιο συμφέρον», είπε.

«Στην Κρήτη είναι παράδοση οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Και αυτή την παράδοση οφείλουμε να ενισχύσουμε. Γιατί συνδέεται με την εξαιρετικής ποιότητας κρητική διατροφή. Και γιατί – κόντρα στις επιθυμίες των καρτέλ και των ισχυρών οικονομιών συμφερόντων- μπορεί να συνδεθεί περισσότερο με τον τουρισμό. Στην βάση του σχεδιασμού μας λοιπόν βρίσκεται η ενίσχυση του αγροτικού τομέα. Για την παραγωγή προϊόντων που θα είναι ασφαλή, ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας», κατέληξε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: