Συνέντευξη στη Βασιλική Σιούτη
Σε αντίθεση με τη φθίνουσα  πολιτική αξιοπιστία των περισσότερων συναδέλφων της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η δική της, από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια, έχει ακριβώς την αντίστροφη πορεία. Στις βουλευτικές εκλογές του 2012 βγήκε πρώτη βουλευτής με διαφορά και τώρα, στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα, σάρωσε για άλλη μια φορά, βγαίνοντας δεύτερη μετά το Μανόλη Γλέζο.
Στη σημερινή συνέντευξή της στο newpost.gr η Σοφία Σακοράφα αναφέρει ότι στο κόμμα της πρέπει να βιαστούν και να μιλήσουν ξεκάθαρα γιατί «ο κόσμος είναι  πια πολύ πιο απαιτητικός και δεν μπορεί να περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ να ωριμάσει και να δει τι θέλει». Επίσης, επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα και να μην κρύψει τίποτα από τους πολίτες.
Για τον Κάρολο Παπούλια δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν υπήρξε ένας καλός πρόεδρος,  αφού «είχε τη δυνατότητα να αποτρέψει πάρα πολλά από αυτά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και δεν το έκανε».
Η εκλογή του νέου προέδρου πιστεύει ότι θα παιχτεί κυρίως στο παρασκήνιο, «στις αποστασίες, και στις εξαγορές των συνειδήσεων» όπως λέει.
Όσο για τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τα όσα κατά καιρούς εξαπολύει εναντίον εκείνων που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει:  «Οποιαδήποτε κατηγορία από τον Βαγγέλη Βενιζέλο είναι τίτλος τιμής».

Η συνέντευξη

-Με εξαίρεση το Μανώλη Γλέζο, που θεωρείται εθνικό σύμβολο, είστε η ευρωβουλευτής που πήρε αμέσως μετά τις περισσότερες ψήφους, με μεγάλη διαφορά. Πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται η εμπιστοσύνη που σας δείχνει ο κόσμος; 
«Νομίζω ότι έχω μία καθαρή και ειλικρινή σχέση με τον κόσμο. Θέτω πάντα ξεκάθαρα τις θέσεις μου στην κρίση του και αυτός αποφασίζει. Γνωρίζοντας λοιπόν ακριβώς τι πιστεύω, αποφάσισαν να με στείλουν στο ευρωκοινοβούλιο ως εκπρόσωπο τους. Η τιμή είναι μεγάλη, το ίδιο και η ευθύνη όμως, όταν ξέρεις ότι τόσες χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα σου ανέθεσαν να τους εκπροσωπήσεις».
-Επισημάνθηκε από πολλούς ότι όλοι οι ευρωβουλευτές που εξέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ, πλην ενός, δεν προέρχονται από την κομματική γραφειοκρατία του. Που το αποδίδετε; 
«Μιλάμε για ένα κόμμα που ήταν στο 4% πριν και πήγε στο 27%. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε μια διεύρυνση που αντανακλάται και στα αποτελέσματα των εκλογών».
-Το πήρε τελικά το μήνυμα των ευρωεκλογών η κυβέρνηση; 
«Το πήρε και το μετέφρασε όπως τη βόλευε. Το πολιτικό προσωπικό που επέλεξε για τη νέα κυβέρνηση είναι ένα προσωπικό που θα εξυπηρετήσει απολύτως τους σκοπούς της τρόικας. Επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα δηλαδή».
-Πάντως και αυτό που λέγατε εσείς ως  ΣΥΡΙΖΑ στην καμπάνια των ευρωεκλογών «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν» δεν συνέβη. Στα αλήθεια πιστεύατε ότι θα έφευγαν την επομένη; 
«Όχι, το αντίθετο θα έλεγα. Πίστευα ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν, με νύχια και με δόντια, για να διατηρηθεί στην εξουσία και να εκτελέσει τα συμβόλαια που έχει αναλάβει».
-Δύο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές του 2012 και με τέτοια επιδείνωση της κατάστασης για την κοινωνία, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να αυξήσει τους ψηφοφόρους του;
«Δεν θέλω να ξαναπώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο κόμμα, αλλά μέσα σε δύο χρόνια δεν μπορείς να οργανώσεις ένα κόμμα του 4% ως μεγάλο κόμμα. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή».
-Δε δείχνει αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει νέους ψηφοφόρους; Γιατί η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ έχασαν πολλούς, αλλά δεν τους κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. 
«Εκ πρώτης όψεως δείχνει αυτό. Επί της ουσίας όμως,  είναι αυτό που σας είπα,  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει ως μεγάλο κόμμα. Σίγουρα οφείλει να βγει στην κοινωνία με πιο συγκεκριμένες τις θέσεις του γιατί ο κόσμος είναι πια πολύ πιο απαιτητικός και δεν μπορεί να περιμένει τον Σύριζα να ωριμάσει και περιμένει να δει τι θέλει να κάνει. Άρα πρέπει να βιαστεί και να λειτουργήσει αποδοτικά ως μεγάλο κόμμα. Και με θέσεις πάρα πολύ συγκεκριμένες και ξεκάθαρες».
-Κάνατε ένα σκληρό σχόλιο για την κυβέρνηση που προέκυψε μετά τον ανασχηματισμό. Τη θεωρείτε χειρότερη από την προηγούμενη; 
«Συγκρίνουμε το πολύ κακό με το ακόμα χειρότερο. Αλλά ναι, είναι ακόμα χειρότερη και πιο σκληρή».
-Όλο το σύστημα δείχνει να ρίχνει το βάρος του τώρα στην εκλογή του προέδρου, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές. Θα τα καταφέρει εκτιμάτε; 
«Νομίζω ότι το παιχνίδι αυτό δεν θα παιχτεί εντός αλλά εκτός της Βουλής. Στις αποστασίες, και στις εξαγορές των συνειδήσεων».
-Το πιστεύετε αυτό δηλαδή, ότι κάποιους επιχειρούν να τους εξαγοράσουν ή να τους εκβιάσουν; 
«Βέβαια, αυτό είναι φως φανάρι. Δεν κρύβεται κιόλας».
-Ο κ. Καμένος μιλά για αποστάτες στο κόμμα του. Συμφωνείτε ότι η  Ν.Δ προσπαθεί να πείσει βουλευτές άλλων κομμάτων να αποστατήσουν;
«Ναι και το ξέρουν καλά αυτό το παιχνίδι».
-Πιστεύετε ότι μπορεί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δέχονται πιέσεις; 
«Πιστεύω πως οι πιέσεις θα είναι προς κάθε κατεύθυνση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι έξω από αυτό το παιχνίδι».
-Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος; Ήταν ένας καλός πρόεδρος ο Κάρολος Παπούλιας αυτά τα χρόνια;
«Πρώτα από όλα ο πρόεδρος δεν θα πρέπει να είναι διακοσμητικό στοιχείο. Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει έχει, ειδικά στη συγκυρία αυτή, είναι να έχει αναφορά στα προβλήματα της κοινωνίας. Ο κ. Παπούλιας, παρά το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να αποτρέψει πάρα πολλά από αυτά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, δεν το έκανε».
-Άρα ο Κάρολος Παπούλιας δεν ήταν ένας καλός πρόεδρος; 
«Νομίζω ότι απάντησα στην ερώτηση».
-Αν γίνουν πρόωρες εκλογές όπως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και βγει πρώτο κόμμα,  αλλά χωρίς αυτοδυναμία -κινηθεί στα ποσοστά των ευρωεκλογών δηλαδή,  τι θα κάνει όταν  πάρει την εντολή; Έχει στρατηγική; 
«Θα πω τη δική μου άποψη. Θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και τότε να αναλάβει ο καθένας τη δική του ευθύνη».
-Σχέδιο έχει;
«Θα ήταν παράδοξο ένα κόμμα να ζητάει εκλογές και να μην έχει σχέδιο διακυβέρνησης».
-Δεν εννοώ μόνο το πρόγραμμα διακυβέρνησης αλλά και με ποιους σκοπεύει να συνθέσει τη κυβερνητική πλειοψηφία. 
«Ε, κι αυτό θα το έχει… Δεν πρέπει να το έχει;»
-Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τις συμμαχίες. Εσείς με ποιους πιστεύετε ότι μπορεί να συμμαχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; 
«Η συζήτηση για τις συμμαχίες περιορίζεται στις συμμαχίες κορυφής. Για μένα σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η κοινωνία».
-Εννοείτε ότι πρέπει να επιδιώξει την αυτοδυναμία;
«Αυτός πρέπει να είναι ο κυρίαρχος στόχος».
- Κάποιοι θεωρούν ότι για να κερδίσει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει προς το κέντρο. Άλλοι  λένε ότι πρέπει να είναι πιο μαχητικός και ριζοσπαστικός. Εσείς τι πιστεύετε;
«Το σύστημα προβάλει τη συμμαχία της κεντροαριστεράς πολύ επίμονα, ελπίζοντας ότι θα διασώσει αυτούς που το εξυπηρετούσαν τόσα χρόνια. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στη δουλειά που είχε γίνει στην κοινωνία, στο ότι  βρισκόταν κοντά στα κινήματα… Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς εκεί πρέπει να επιμείνει και προς αυτή την κατεύθυνση να εργαστεί. Και να έχει καθαρό λόγο. Να μην κρύψει τίποτα από τους πολίτες».
-Δεν είστε από αυτούς που θέλουν συντηρητική στροφή δηλαδή; 
«Σε καμία περίπτωση και ποτέ. Δεν θα είχε κανένα μέλλον μια τέτοια κίνηση. ’Όπως έχω πει άλλωστε και στη Βουλή: αν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής σε μια τέτοια κρίση, δεν μπορείς να είσαι ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 με ριζοσπαστική λογική κινήθηκε, δίνοντας στον κόσμο την ελπίδα».
-Εσείς δεν ανήκετε ούτε στην τάση των πασοκογενών, αν και προέρχεστε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε σε κάποια άλλη ομάδα, τάση. Κινείστε μόνη σας. Γιατί το επιλέξατε αυτό; Κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη ή πιο δύσκολη στον ΣΥΡΙΖΑ; 
«Το ότι είμαι «μόνη» μου είναι μια ερμηνεία που τη δίνουν οι άλλοι. Εγώ κινούμαι μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών και αξιών και μάλλον υπάρχει πολύς κόσμος με τις ίδιες θέσεις, που είμαστε μαζί. Άρα δεν αισθάνομαι καθόλου μόνη».
-Γιατί δεν ενταχθήκατε ποτέ σε κάποια ομάδα; 
«Είναι κάτι που δεν θα το έκανα έτσι κι αλλιώς. Ποτέ δεν εντάχθηκα σε κάποια ομάδα. Δεν με απασχολούσε αυτό».
-Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σας κατηγορεί  ότι το κακό και κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ ενώ το καλό έμεινε στο ΠΑΣΟΚ. Σας ενοχλεί;
«Οποιαδήποτε κατηγορία από τον Βαγγέλη Βενιζέλο είναι τίτλος τιμής».
-Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις σας από το ευρωκοινοβούλιο; Ποιο είναι το πρώτο θέμα που σκοπεύετε να αναδείξετε;
«Οι ευρωβουλευτές προσπαθούν να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο. Η δημοκρατία μόνο κατ’ επίφαση χρησιμοποιείται από τη νεοφιλελεύθερη ηγεσία που αυτή τη στιγμή έχει  τον πρώτο λόγο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να  αναδείξουμε νομίζω ότι είναι το πρόβλημα της δημοκρατίας στην ΕΕ».
-Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το κόμμα των Ποδέμος που γεννήθηκε από τους αγανακτισμένους της Ισπανίας; 
«Είναι όλοι νέοι άνθρωποι γεμάτοι ζωντάνια, με πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις. Τους αποδεχθήκαμε την περασμένη εβδομάδα στην ευρωομάδα της αριστεράς. Οι αγανακτισμένοι στην Ισπανία δεν το έβαλαν κάτω και στείλανε και τους εκπροσώπους τους στο ευρωκοινοβούλιο. Και αυτό δείχνει ότι όταν το κίνημα είναι ζωντανό, είναι παρόν, είναι αυτό που μπορεί να κάνει τις ανατροπές. Θέλω να πιστεύω ότι και στην Ελλάδα θα υπάρξει ξανά η αναγέννηση του κινήματος. Να μην πιστέψουμε ότι δεν πάει παραπέρα. Εμείς οι πολίτες μπορούμε να κάνουμε τις ανατροπές».