Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Στα θερινά τμήματα της Βουλής… τα «καυτά» νομοσχέδια

Με βομβαρδισμό νομοσχεδίων επιχειρεί η κυβέρνηση «φυγή προς τα εμπρός», φέρνοντας σωρεία νομοθετημάτων προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής. Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, επιλογή των κατάλληλων βουλευτών από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, προκειμένου να «περάσουν» τα ν/σ.
Σειρά νομοσχεδίων κατατίθενται τις τελευταίες ημέρες, προς ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής, σε μία εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να «περάσει» δύσκολα νομοθετήματα, στα οποία συμπεριλαμβόνται τα μνημονιακά προαπαιτούμενα για τη χορήγηση της δόσης του Ιουλίου, εν όψει και της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα.
Μεταξύ των νομοσχεδίων που έχουν κατατεθεί στη Βουλή συμπεριλαμβάνονται αυτό με τις πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις, το οποίο ψηφίστηκε ήδη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς και το ν/σ που περιλαμβάνει βελτιώσεις και εντάξεις νέων έργων στον τρέχοντα επενδυτικό νόμο που αναμένεται να ψηφιστεί έως την Παρασκευή.
-
Μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία να θεωρούν ότι τα προαπαιτούμενα θα εγκριθούν με λιγότερα προβλήματα στα θερινά τμήματα της Βουλής, απ’ ότι στην Ολομέλεια, εντούτοις όμως το πολιτικό πρόβλημα είναι υπαρκτό και θα δημιουργήσει εντάσεις. Και αυτό διότι τα προαπαιτούμενα που έρχονται προς ψήφιση αγγίζουν πλέον το σκληρό πυρήνα του κράτους, των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, των αγορών προϊόντων και των υπηρεσιών.
Προαπαιτούμενα, όπως ενδεικτικά η «μικρή ΔΕΗ», το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, τα ασφαλιστικά και εργασιακά, οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, οι αποκρατικοποιήσεις, η επανεξέταση του πλαισίου των φόρων υπέρ τρίτων, αλλά και το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-απολύσεων στο Δημόσιο δημιουργούν ήδη αναστάτωση στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ και εντείνουν το βαθμό αγωνίας στο επιτελείο του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα θερινά τμήματα, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει όποιο βουλευτή φέρεται να διαφωνεί με το νομοσχέδιο που πρόκειται να ψηφιστεί κάθε φορά. Ήδη, στην περίπτωση με τη «μικρή ΔΕΗ», το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει βουλευτές που δεν έχουν μέχρι στιγμής αντιδράσει στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται πως όταν έκλεισε η Ολομέλεια της Βουλής, στις 4 Ιουνίου, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο νομοθετικό έργο το επόμενο διάστημα που να απαιτεί Ολομέλεια».
Τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα, που κανονικά έπρεπε να έχουν ικανοποιηθεί εντός του Μαΐου, προκειμένου να εκταμιευθεί τον Ιούνιο η «μικρή» δόση του 1 δισ. ευρώ, τίθενται από σήμερα ως προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου. Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος έχει ενημερωθεί πλήρως για τους 178 φακέλους που τού παρέδωσε ο προκάτοχός του, Γιάννης Στουρνάρας, και τις εκκρεμότητες που πρέπει να «τρέξει» άμεσα η χώρα, θεωρεί ότι είναι εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης των έξι συγκεκριμένων προαπαιτούμενων έως ότου έλθει η τρόικα στην Αθήνα (αναμένεται στις 8 Ιουλίου), δεδομένου ότι κάποιες από τις δράσεις αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί ή βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους.
-

Τα έξι πρώτα προαπαιτούμενα αφορούν:

* Την υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (έχει ήδη ολοκληρωθεί)
* Τη θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων (έχει υλοποιηθεί) και στον χωροταξικό σχεδιασμό
* Την επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων (το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει από τα υπόλοιπα υπουργεία τον σχετικό κατάλογο). Πρέπει να δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν οι ιδιώτες (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) να αναφέρουν φόρους υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες στον ιδιωτικό τομέα
* Την υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά (βρίσκεται σε διαδικασία προώθησης)
* Την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών
* Την υιοθέτηση νόμου για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Στην ουσία, πρόκειται για το δυσκολότερο από τα έξι προαπαιτούμενα και αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο νέος υπουργός Υγείας.
Στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσει η υλοποίηση των άλλων έξι προαπαιτούμενων μέτρων, για την εκταμίευση της δεύτερης «μικρής» δόσης του 1 δισ. ευρώ, που ήταν προγραμματισμένη να εκταμιευθεί τον Ιούλιο.
-

4 μήνες η διάρκεια των θερινών τμημάτων της Βουλής

Ορίσθηκαν οι ημερομηνίες για τη λειτουργία των τριών θερινών τμημάτων της Βουλής, τα οποία ξεκίνησαν στις 17 Ιουνίου και θα ολοκληρώσουν το έργο τους στις 3 Οκτωβρίου.
Tο πρώτο θερινό θα λειτουργήσει 17 Ιουνίου – 10 Ιουλίου, το δεύτερο 22 Ιουλίου – 28 Αυγούστου και το τρίτο 2 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου

[πληροφορίες από www.efsyn.gr - www.thepressproject.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: