Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Περί εκλογικού αποτελέσματος και προοπτικής

Δημήτρης Σακελλάρης
Σε οποιοδήποτε πολιτικό μόρφωμα, απαραίτητη προϋπόθεση για μια ελπιδοφόρα πορεία αποτελεί ο χωρίς προκαταλήψεις διάλογος κι όχι οι παράλληλοι μονόλογοι, που θα οδηγεί στην απαραίτητη σύνθεση και στην κοινή πολιτική έκφραση.
Στόχος αυτής της πορείας δεν μπορεί παρά να είναι, όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, η δημιουργία μιας ευρύτατης προγραμματικής συμφωνίας, όχι με εκφραστές τάσεων, ρευμάτων, συνιστωσών, αλλά με την ίδια την κοινωνία. Την κοινωνία που την περίοδο της εντονότερης οικονομικής κρίσης επιλέγει να στηρίξει την προοδευτική έξοδο από αυτήν. Την πλειοψηφική μερίδα των πολιτών που αντιλαμβάνονται ότι μέσα από τη λιτότητα μόνο νέα «ελλείμματα» δημιουργούνται. «Έλλειμμα» εργασίας, δικαιωμάτων, περίθαλψης, παιδείας, δημοκρατίας. Οι πλειοψηφίες όμως και οι αυτοδυναμίες πηγάζουν από την κάλυψη των πολιτικών αιτημάτων του εκλογικού σώματος κι ιδιαίτερα στον προοδευτικό χώρο, όχι υπό το πρίσμα του νεοφιλελεύθερου φόβου, αλλά υπό το πρίσμα της ελπίδας και της αριστερής κυβερνητικής προοπτικής.

Ο λαός δεν περιμένει ούτε ιδεολογική καθοδήγηση ούτε υποδείξεις από το πολιτικό σύστημα. Περιμένει λύσεις ! Ο πολιτικός χώρος που με πειστικότητα και σοβαρότητα θα τις προκρίνει θα αναλάβει και τη διακυβέρνηση του

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, οφείλει να γίνει εξωστρεφής. Όταν τοποθετείται, απευθύνεται πρωτίστως στην κοινωνία που περιμένει σχέδιο και λύσεις κι όχι στο εσωκομματικό του ακροατήριο. Η αναντιστοιχία μεταξύ των ποσοστών στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές αναδεικνύει τα όρια παρέμβασης του υπάρχοντος κομματικού δυναμικού και την αναγκαιότητα ανοίγματος του κόμματος στην κοινωνία που επιλέγει την προοδευτική στρατηγική εξόδου από την κρίση!

Ο στόχος πρέπει να είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες και η νίκη στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Στα «στημένα» συστημικά ερωτήματα περί συμμαχιών, η απάντησή μας πρέπει να είναι η εξής : ο ΣΥΡΙΖΑ συμμαχεί με τη χειμαζόμενη κοινωνία και στοχεύει στην αυτοδύναμη νίκη.

Για να επιτευχθεί η στοχοπόρευση αυτή πρέπει να αλλάξουν πολλά. Ο λόγος του κόμματος πρέπει να ενοποιηθεί και να γίνει ξεκάθαρος. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκτοξεύτηκε γρήγορα στα σημερινά του ποσοστά, λόγω των μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών, αλλά η κοινωνία θέλει λύσεις άμεσα... δεν μπορεί να περιμένει τη δική μας ωρίμανση!
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάψει να καταπιέζει τα πατριωτικά του χαρακτηριστικά, γιατί ο πατριωτισμός κι η αριστερά είναι έννοιες συνυφασμένες από την εποχή του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ! Δε ζούμε στη δυτική Ευρώπη αλλά στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται ! Άλλωστε η αριστερά «θέλει ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».

Επειδή οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί απαιτείται άμεσα η συγκρότηση μιας ευρείας πατριωτικής, αριστερής και ριζοσπαστικής συμπαράταξης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαμόρφωση της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου και την αλλαγή που επιτακτικά χρειάζεται ο λαός για να ορθοποδήσει μέσα από τα κοινωνικά ερείπια που αφήνει πίσω της η δεξιά συγκυβέρνηση. Στην κρίση πρέπει να είμαστε περισσότερο από ποτέ ρεαλιστές, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή σοσιαλιστές !
Ο Δημήτρης Σακελλάρης είναι επικεφαλής του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: