Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Οι αριθμοί της κρίσης στην Αττική ακυρώνουν το «success story»

Ιδιαίτερα αποκαρδιωτική όσο και θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία της κρίσης που δημοσιεύονται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», σε ότι αφορά τον μεγαλύτερο νομό της χώρας, όπου είναι συγκεντρωμένο το 40% του ελληνικού λαού και παράγεται το μισό ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, από την αρχή της κρίσης, χάθηκαν παραπάνω από 400.000 θέσεις εργασίας, η οικοδομική δραστηριότητα κατέρρευσε, υποχωρώντας πάνω από 80%, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε κατά 5.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά την περίφημη αγορά, περισσότερες από 60.000 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο», ενώ το ετήσιο εισόδημα της Περιφέρειας μίκρυνε κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι αποταμιεύσεις των πολιτών χάθηκαν, καθώς 52 δισεκατομμύρια ευρώ εξαερώθηκαν λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Η κατάσταση για όσους εργάζονται δεν είναι καλύτερη, καθώς από τα 3,827 εκατομμύρια του συνόλου των κατοίκων της Αττικής, βάσει απογραφής, ο ένας στους τρεις είναι μερικώς απασχολούμενος ή με καθυστέρηση αμειβόμενος.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας επισημαίνει ότι από το σύνολο των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, επίδομα εισπράττουν μόνο 40.000 άνεργοι, δηλαδή περίπου 8 στους 100. Σε ότι αφορά το ΑΕΠ του νομού Αττικής, γίνεται για υποχώρηση, η οποία αγγίζει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας στα επίπεδα του 2005.
neaellada.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: