Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Η ενέργεια στο απόσπασμα!!

Καπέλλας Δημήτρης
Η συγκυβέρνηση, μετά την ήττα των ευρωεκλογών και την προσεχή κατάρρευσή της, φέρνει στο θερινό τμήμα της Βουλής χωρίς καμία απολύτως λαϊκή νομιμοποίηση το πλέον καταστροφικό νομοσχέδιο της θητείας της.
Επιχειρεί την ντε φάκτο διάλυση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας δημιουργώντας τη λεγόμενη «Μικρή ΔΕΗ», στην οποία δίνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ,  των εργαζομένων αλλά και ..των πελατών της!Επίσημη δικαιολογία; Ο ανταγωνισμος!
Και για να τελειώνουμε μια και καλή με τον μύθο της συγκυβέρνησης περί ελευθέρου ανταταγωνισμού στην ενέργεια με την δημιουργία μιας ιδιωτικής εταιριας και μιας ...δημόσιας.
Δεν ιδιωτικοποιείται απλά η "μικρή ΔΕΗ" αλλά ολόκληρη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αφού στα προαπαιτούμενα της τρόικας που έχει υπογράψει, το 2015 μετοχοποιείται και το υπόλοιπο 17% της «παλαιάς ΔΕΗ» που περνάει πλέον και αυτή σε στρατηγηκό "επενδυτή "αρα  σε ιδιωτικό έλεγχο!!!
Επιχειρείται δηλαδή μια έξω και πέρα από κάθε λογική, η πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας δημιουργώντας μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ένα στενό ιδιωτικό μονοπωλιακό καρτέλ, που δεν συναντάται πουθενά σχεδόν στον αναπτυγμένο κόσμο πλην των χωρών της λεγόμενης «μπανανίας»!

Το ίδιο έργο το ξαναζήσαμεμε παραλλαγές στην πώληση της Ολυμπιακής, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα του σημερινού ιδιωτικού μονοπωλίου στις αερογραμμές..!!
Σήμερα επιχειρείται ένα ακόμη παρόμοιο πείραμα, με θύμα αυτή τη φορά την ΔΕΗ.
H περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών πέρα από άκρως επιζήμια για την εθνική οικονομία, την κοινωνία, τους εργαζομένους, είναι και έγκλημα κατά της ίδιας της εθνικής κυριαρχίας της χώρας γιατί όπως καλά γνωρίζουμε, όποιος κατέχει το κέντρο ελέγχου της ενέργειας, έχει τον έλεγχο της χώρας! 
Γιατί:
  • Η ΔΕΗ αποτελεί την πιο στρατηγική δημόσια επιχείρηση της χώρας και ένα από τα βασικά εργαλεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
  • Αποτελεί σταθερότερο παράγοντα κοινωνικής πολιτικής αφού το ρεύμα όπως και το νερό είναι βασικά αγαθά για την ζωή και της αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
  • Κανείς ιδιώτης δεν επενδύει στην ανάπτυξη, στην καθαρή ενέργεια, δεκάρα δεν δίνει για την ανθρώπινη διάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος στη ζωή των πολιτών!
Η ανατροπή αυτών των τραγικών επιλογών της συγκυβέρνησης κατ εντολήν της τρόικας κ των δανειστών πρέπει να ανατραπεί. Είναι πρωτίστως χρέος της κοινωνίας που πρέπει να κινηθεί μαζί με τους εργαζόμενους στη λογική του μετώπου ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις φυσικών αγαθών και πόρων!
Παραδείγματα τέτοιων αγώνων έχουμε ήδη αρκετά!
Στην Ισπανία οι λιγνιτωρύχοι έδωσαν μάχη σώμα με σώμα για την υπεράσπιση του ορυκτού πλούτου προκειμένου να μην παραδοθεί σε Ιδιώτες...
O λαός της Βουλγαρίας ξεσηκώθηκε πέρσι και ανέτρεψε την κυβέρνηση Μπορίσοφ με αίτημα την εθνικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση της οποίας είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 140%...
Σήμερα οι λιγνιτωρύχοι της ΔΕΗ που με σκληρή δουλειά και αγώνα , κάτω από αντίξοες συνθήκες και εκατοντάδες νεκρούς έφεραν το "φως" σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, μαζί με όλους τους εργαζομένους στην επιχείρηση και το λαό που αποκλειστικά δικές του οικονομικές θυσίες δημιούργησε αυτό το μικρό θαύμα που ονομάζεται ΔΕΗ θα υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του ηλεκτρικού ρεύματοςκαι τον ορυκτό πλούτο της χώρας, γιατί δεν ανήκει στα κοράκια του παρασιτικού κεφαλαίου αλλά στον ίδιο το λαό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: