Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Δημ. Βίτσας: Όποιος ελέγχει την ενέργεια, ελέγχει και τη χώρα (Video)


"Ενώ η κυβέρνηση επέμενε προεκλογικά ότι κανένα νέο μέτρο δεν θα παρθεί, ο ελληνικός λαός έζησε άλλο ένα επικοινωνιακό ψεύδος" είπε ο Δημ. Βίτσας στην τηλεόραση του ΣΤΑΡ εξηγώντας ότι: Αφού πρώτα παρακολουθήσαμε το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν νομοσχέδια, κατατίθενται με την διαδικασία του κατ' επείγοντος στο θερινό τμήμα της μια σειρά σημαντικότατων νομοσχεδίων όπως: το χωροταξικό, η μικρή ΔΕΗ, οι αιγιαλοί, το ασφαλιστικό. Ο κόσμος ας βγάλει τα συμπεράσματά του".
Αναφορικά με την πώληση της ΔΕΗ έθεσε στην κυβέρνηση τα εξής ερωτήματα:

α) γιατί το 2009 η ΔΕΗ είχε κέρδος 1 δισ. ευρώ και παρά τη μειώση μισθών κατά 40% που έγινε, σήμερα πωλείται.
β) για ποιο λόγο η ΔΕΗ από το 1999, της έχει απαγορευθεί να κάνει εσωτερικές επενδύσεις;
γ) ποιο θα είναι το όφελος αφού οι συνέργειες μεταξύ των επιμέρους μερών της ΔΕΗ θα πάψουν να υπάρχουν, γιατί ιδιωτικοποιούνται
δ) με ποια διαδικασία και για ποιο λόγο γίνεται τέτοιου είδους εκχώρηση των βασικών στοιχείων της π.χ. τα λιγνιτωρυχεία. Πέραν του εθνικού ζητήματος που τίθεται τι άλλο, θα γίνει το επόμενο διάστημα
ε) θα πωληθούν και το 30% των πελατών και πως θα γίνει αυτό;

Μόνο πρόγραμμα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, το Μνημόνιο

Ο γραμματέας της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε "τι έχει υπογράψει αυτή η κυβέρνηση με την τρόικα;" και υποστήριξε ότι "το μέλλον που προδιαγράφεται είναι ένα μέλλον ακραίας κοινωνικής πολιτικής και οικονομικής λιτότητας" και συμπλήρωσε ότι "το θρυλούμενο πρόγραμμα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι το Μνημόνιο, μαζί με ολίγον ΕΣΠΑ, δεν έχουν άλλο πρόγραμμα".
Ο Δημ. Βίτσας αναφέρθηκε στο τρίπτυχο που περιγράφει το κράτος ως σήμερα, α) πελατειοκομματικό, β) διαπλεκόμενο, γ) κοινωνικά αναποτελεσματικό. Δηλαδή πρόκειται για ένα κράτος καθαρά προσανατολισμένο, προς όφελος του ιδιωτικού και όχι του δημοσίου συμφέροντος. Επεσήμανε μάλιστα ότι ενώ το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει μετά τις εκλογές η κυβέρνηση κάνει σαν να μην το αντιλαμβάνεται. Τάχθηκε τέλος, υπέρ ενός μικρού κράτους μεν, αλλά ενός μεγάλου δημόσιου χώρου, δε, ένα κράτος που συνεπάγεται συνεργατισμό, προσανατολισμό στις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και κίνηση της οικονομίας με βάση, αυτή την κατεύθυνση.
Άσκησε κριτική στις προϋπάρχουσες κυβερνήσεις, οι οποίες διαμόρφωσαν ένα συνολικό πλέγμα που περιλαμβάνει κράτος και συνδικαλισμό, για να ελέγχουν την εξουσία. Γενεσιουργός αιτία αυτού του κράτους αποτελεί η αντίληψη της εξουσίας, όχι με την έννοια της μεταβίβασης της προς την κοινωνία, αλλά με κριτήριο, την ανάγκη της αναπαραγωγής της. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και προσανατολισμός και οι αντιλήψεις τους, για την οικονομία.
Σχολίασε επίσης, τις αντιδράσεις και ενστάσεις που εγείρονται από το ΠΑΣΟΚ ως "ζήτημα αυτοεπιβίωσης του" προσθέτοντας ότι "τι να κάνουμε τις διαφωνίες π.χ. του κ. Κουκουλόπουλου για το θέμα της ΔΕΗ, αν τελικά πουληθεί;"

Kατ. Μπρέγιαννη
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: