Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Προς ολική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Tvxs Συνέντευξη
«Δεν είναι μερική αλλά πλήρης ιδιωτικοποίηση στον τομέα της ενέργειας», δηλώνει στο tvxs.gr σχετικά με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» ο Θανάσης Πετράκος, υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνυπολογισθεί ότι οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει από το 2001, ενώ φέτος τον Απρίλιο παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ ακόμη ένα 17% των μετοχών της εταιρείας. Επίσης σημειώνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων της ΔΕΗ που θα μεταφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ» λέγοντάς τους ότι θα διασφαλιστούν για μια 5ετία τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Για το προσωπικό της ΔΕΗ που θα μετατεθεί στη νέα εταιρεία, προβλέπεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, 5ετής «εγγύηση» μη απόλυσης. «Δεν μπορούν να υποχρεώσουν έναν ιδιώτη ή μία ομάδα ιδιωτών που θα αγοράσουν τη νέα εταιρεία να διασφαλίσουν τα εργασιακά δικαιώματα», επισημαίνει ο Θανάσης Πετράκος, προσθέτοντας ότι «ακόμη κι αν γινόταν κάτι τέτοιο, αυτό θα ισχύει μόνο για πέντε χρόνια». «Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει της αντιδράσεις των εργαζομένων, θεωρώντας ότι έτσι θα περάσει εύκολα τον σκόπελο», σημειώνει ο ίδιος.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι «τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου που είναι η εκχώρηση του 30% των μονάδων παραγωγής καθώς και των εργαζόμενων αλλά και των πελατών. Δύο εκατομμύρια πελάτες θα μεταφερθούν στο νέο ιδιοκτήτη, με το “έτσι θέλω”». «Συν τοις άλλοις απαγορεύεται και στη ΔΕΗ για ένα εξάμηνο να ασκήσει μια οποιαδήποτε επιθετική εμπορική πολιτική δίνοντας για παράδειγμα μικρότερη τιμή ανά κιλοβατώρα», συμπληρώνει ο Θ. Πετράκος.

«Δεν είναι μερική ιδιωτικοποίηση αλλά για πλήρης», τονίζει, εξηγώντας ότι η ιδιωτικοποίηση στον τομέα της ενέργειας έχει ξεκινήσει από το 2001, με τον ιδιωτικό τομέα αυτή τη στιγμή να «ελέγχει το 46,5% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος». Ειδικότερα, «συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεμένο δίκτυο της χώρας είναι 16.200 μεγαβάτ και ο ιδιωτικός τομέας ελέγχει 7.530 μεγαβάτ», διευκρινίζει.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί, προσθέτει ο Θ. Πετράκος, ότι «η ΔΕΗ ανήκει στο δημόσιο τυπικά κατά 51%, ουσιαστικά όμως από την 1η Απριλίου στο δημόσιο ανήκει μόνο το 34%, γιατί εκχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% των μετοχών της εταιρείας. Άρα η συμμετοχή του δημοσίου στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον πάρα πολύ μικρή».

«Από την άλλη», ανεφέρει, «οι υπόλοιπες μονάδες που δίνονται προς ιδιωτικοποίηση, οι θερμικές, είναι οι πιο καινούριες. Η μονάδα Μελίτη Ι και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ είναι μονάδες που η επιβάρυνση τους στο περιβάλλον είναι πάρα πολύ μικρή σε σχέση με τις παλαιότερες». «Αυτό που θα μείνει λοιπόν στη ΔΕΗ αφού ιδιωτικοποιηθεί το 30% των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, μπορεί να είναι τυπικά το 70% αλλά ουσιαστικά θα μείνουν οι παλιές μονάδες οι ο οποίες σταδιακά θα τίθενται σε αχρηστία », εκτιμά ο ίδιος.

Σε ό, τι αφορά τα υδροηλεκτρικά έργα, ο Θ. Πετράκος, υπογραμμίζει ότι «ιδιωτικοποιούνται τα πιο σημαντικά από αυτά, τα οποία είναι εξάλλου έργα πολλαπλού σκοπού, δηλαδή χρησιμεύουν και για την αγροτική παραγωγή». «Μπορεί να διατηρούν οι καλλιεργητές τα δικαιώματα άρδευσης, αλλά τι θα συμβεί αν στη συνέχεια ο νέος ιδιοκτήτης θελήσει να τιμολογήσει το νερό που παρέχει στους αγρότες;», αναρωτιέται.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι «αν λάβουμε υπόψη μας ότι αυτά τα 12 χρόνια από το 2001, οπότε και ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση στον τομέα της ενέργειας, μέχρι το 2013, διαπιστώνουμε ότι μέσα σε αυτό το διάστημα έχουμε 103% αύξηση στις τιμές του ρεύματος για την οικιακή κατανάλωση και 76,5% για τη βιομηχανία. Επομένως η ιδιωτικοποίηση έχει οδηγήσει σε τρομακτική αύξηση των τιμών».

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, όπου υπήρξε αρχικά η διαφοροποίηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Κουκουλόπουλου σχετικά με την αποκρατικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ», αλλά τη Δευτέρα επήλθε συμφωνία, o Θ. Πετράκος δηλώνει ότι «η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι συνήθης, μονίμως εμπαίζει τον ελληνικό λαό. Αυτό έκανε και τώρα για μια ακόμη φορά».

Τέλος, σημειώνει ότι ακόμη και να ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο, η πώληση του 30% της μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ δεν θα προλάβει να ολοκληρωθεί, καθώς την κυβέρνηση θα προλάβουν οι πρόωρες εκλογές μέσα στο 2014 μιας και δεν μπορούν να βρεθούν οι 180 ψήφοι για την προεδρική εκλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: