Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Μισθούς… Ελλάδας σε τιμές Γερμανίας βλέπει η Eurostat

Οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα είναι ακριβότερες από αυτές της Ολλανδίας και δεν είναι μακριά από τις γερμανικές, τη στιγμή που υπάρχει τεράστιο χάσμα μισθών μεταξύ των τριών κρατών-μελών.
Σύμφωνα με στοιχεία για τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), ο Ελληνας καταναλωτής αγοράζει πιο ακριβά τα τρόφιμα από τον Ολλανδό και πλησιάζει τον Γερμανό, παρά τις χαμηλές και συνεχώς ψαλιδισμένες από τα μνημόνια αποδοχές του… Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία με έτος αναφοράς το 2013, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρώπης των 28, ενώ οι μισθοί μειώνονται. Με δείκτη 100% (μέσος όρος στην Ε.Ε.), ο δείκτης των τιμών στην αγορά τροφίμων στη χώρα μας ανέρχεται σε 102%, όταν στην Ισπανία είναι 93%, στην Ολλανδία 97% και σε Γαλλία και Γερμανία 108%.

Συνολικά, ο δείκτης των τιμών αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο κοινοτικό (89%). Είναι υψηλότερος από αυτόν της Πορτογαλίας (86%) και της Κύπρου (86%), και φυσικά από αυτόν όλων των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που εντάχθηκαν πρόσφατα στην Ε.Ε., ενώ δεν βρίσκεται μακριά από τον γερμανικό δείκτη (102%) και τον γαλλικό (109%).
Στον τομέα της ένδυσης, με δείκτη Ε.Ε. 100%, ο ελληνικός στις τιμές είναι 94%, έναντι 87% της Ισπανίας, 89% της Κύπρου, 102% της Γερμανίας και 104% της Γαλλίας.
Γενικά, στην Ευρώπη των 28, τον υψηλότερο δείκτη τιμών αγαθών και υπηρεσιών κατέχει η Δανία (140%). Ακολουθούν η Σουηδία (130%), το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία (123%). Ο χαμηλότερος δείκτης βρίσκεται στη Βουλγαρία (48%).
εφ. των συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: