Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ προς αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις και πολίτες

Προσκλητήριο προς τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας, τους αριστερούς σοσιαλιστές, τις λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, σε όλους τους πολίτες εν τέλει που συνειδητοποιούν ότι "πρώτιστο καθήκον τώρα είναι να αποτρέψουμε την καταστροφή", απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από την εισήγηση που η Πολιτική Γραμματεία απευθύνει στην Κεντρική Επιτροπή.
Μέσα δε από τη συμπόρευση αυτή, επιδιώκεται αφενός το μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφετέρου η δημιουργία προοπτικά του νέου συνασπισμού εξουσίας, της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Αριστεράς.
Στο κεφάλαιο ειδικότερα υπό τον τίτλο "Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα", το εκλογικό αποτέλεσμα ερμηνεύεται σε γενικές γραμμές ως εξής: "Ο λαός μας έδωσε το μήνυμα: Θέλουμε να κυβερνήσετε. Θέλουμε όμως περισσότερα από εσάς - πιο καθαρό, επεξεργασμένο και ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο, όχι αμφισημίες, πλήρη διαφοροποίηση από το σάπιο πολιτικό σύστημα. Πέστε μας καθαρά τι θα κάνετε και πώς θα το κάνετε".
Σε ποιους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Υπό το πρίσμα αυτό και αναλαμβάνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ την ιστορική του ευθύνη απευθύνει ονομαστικό, συγκεκριμένο κάλεσμα.

"* Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ, όχι παραγνωρίζοντας τις πολλές και σημαντικές μας διαφορές, αλλά αξιολογώντας ως πιο σημαντική την ιστορική ευθύνη της Αριστεράς να εκφράσει την πλειοψηφία του λαού που πλήττεται βάναυσα από τη μνημονιακή πολιτική.
* Απευθυνόμαστε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί θεωρούμε ότι η συμπόρευσή μας στα κινήματα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια και η κοινή μας βούληση να ανατρέψουμε τα Μνημόνια είναι σημαντικότερη από τις διαφορές που μπορεί να έχουμε, κυρίως στο θέμα της Ε.Ε.
* Απευθυνόμαστε στον χώρο της Οικολογίας, ο οποίος έχει ταχθεί σαφώς στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο και, επιπλέον, αναδεικνύει ιδιαίτερα μία εξαιρετικά σημαντική και για μας οπτική, αυτή της περιβαλλοντικής καταστροφής.
* Απευθυνόμαστε στις πολιτικές κινήσεις και στους ανθρώπους με τους οποίους συναντηθήκαμε προεκλογικά στη στήριξη της υποψηφιότητας του σ. Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς και στους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και της ακροδεξιάς συγκυβέρνησης, που δεν χωρούν σε κεντροαριστερά σενάρια που έχουν ως μόνο στόχο να ανακόψουν τη δυναμική μίας πραγματικής, ριζοσπαστικής αριστερής αλλαγής. Παρά τις διαφορές μας, είμαστε ανοιχτοί να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες για να σταματήσει η καταστροφή.

* Βλέπουμε τις διεργασίες που συντελούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς κατανοώντας ότι αυτός ο πολιτικός χώρος βρίσκεται σε κινητικότητα. Στη βάση των πολιτικών σχεδίων είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με εκείνους που αντιλαμβάνονται πλέον ότι η λύση για τη χώρα δεν μπορεί να έρθει με τα κεντρώα σενάρια, στον αστερισμό της Ν.Δ., ούτε φυσικά με την αναβάπτιση του παλαιού, φθαρμένου και διεφθαρμένου στελεχικού δυναμικού του πάλαι ποτέ δικομματισμού, αλλά σε εκείνους που έρχονται σε ρήξη με τα Μνημόνια, που αναζητούν πολιτική διέξοδο για τη χώρα σε αριστερή, αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση".

Το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει και συνέχεια: "Απευθυνόμαστε σε όλους τους παραπάνω συνολικά και στον καθένα ξεχωριστά. Χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, αλλά και με την αποφασιστικότητα που μας επιβάλλει η κρίσιμη ιστορική συγκυρία να προχωρήσουμε μπροστά. Και τους καλούμε όλους, χωρίς συνδιαλλαγές και υποσχέσεις, να κάνουν το αυτονόητο βήμα, να αναλάβουν το μερίδιο της ιστορικής ευθύνης που τους αναλογεί.

Και, κυρίως, απευθυνόμαστε σε όλο τον ελληνικό λαό, όποια κι αν ήταν μέχρι σήμερα η πολιτική του προτίμηση, τους πολίτες που δοκιμάζονται καθημερινά, που αγωνιούν, που δεν αντέχουν άλλο, που αναζητούν την ελπίδα με ένα ελάχιστο πρόγραμμα. Και με προοπτική τον νέο συνασπισμό εξουσίας, σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς".

Η προεδρική εκλογή και η αυτοδυναμία

Με την επισήμανση εξάλλου ότι η κυβέρνηση "θα επιχειρήσει, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, να ξεπεράσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής", η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι τα κυβερνητικά σχέδια μπορούν να ανατραπούν με πρωτοβουλίες σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αλλά, κυρίως, από τα κάτω, με τη δημιουργία δραστήριου πολιτικού κινήματος πλειοψηφίας.

Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά στην επιδίωξη του στόχου της αυτοδυναμίας: "Η ανατροπή, ταυτόχρονα με τις δράσεις μας σε κοινωνικό προγραμματικό επίπεδο, απαιτεί τη συγκρότηση μιας πλατιάς δημοκρατικής προοδευτικής ριζοσπαστικής συμμαχίας ικανής να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές".

Αυτοκριτική και προτάσεις για την κομματική λειτουργία


Αξιοσημείωτη τέλος η αναφορά στην κομματική λειτουργία με την εξής διατύπωση: "Κατά την προεκλογική περίοδο, τα συλλογικά μας όργανα, με πρώτη την Πολιτική Γραμματεία, σε μεγάλο βαθμό αδρανοποιήθηκαν και ως εκ τούτου, λόγω και των έκτακτων συνθηκών ενόψει των τριπλών εκλογών, πολλές ανάγκες καλύφθηκαν εκ των ενόντων, με αποτέλεσμα κρίσιμες αποφάσεις να παρθούν χωρίς τις απαραίτητες συνθέσεις και εγκρίσεις. Αυτό είχε αποτέλεσμα λανθασμένες κινήσεις, υπερβολικό συγκεντρωτισμό, αυτονόμηση υπηρεσιακών κέντρων και ενέργειες που έθιγαν την ίδια την ψυχή της Αριστεράς, ακόμα και εκείνες που οφείλονται στην κακιά στιγμή, στη βιασύνη και στις πρόχειρες προσεγγίσεις, τις όποιες μια συλλογική και συνεκτική πολιτική λειτουργία θα είχε αποφύγει. Να φροντίσουμε για την ενιαία εκφορά του πολιτικού μας λόγου, να μην δώσουμε πλέον αφορμές με αυθαίρετες ερμηνείες της πολιτικής μας γραμμής. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε ένα καθεστώς ισότητας και αποτελεσματικότητας σε όσα στελέχη καλούνται να μας εκπροσωπήσουν στα media".
Η εισήγηση έγινε ευρύτατα αποδεκτή ως βάση συζήτησης στη χθεσινή Π.Γ., με τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας να εκφράζουν αντιρρήσεις, ενώ "λευκό" ψήφισαν Γιάννης Μηλιός και Πάνος Λάμπρου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε κατ' ουσίαν την ανάγκη ενός νέου, πιο δημοκρατικού, κανονισμού λειτουργίας της Π.Γ. Ζήτησε ειδικότερα οι όποιες τροπολογίες να κατατίθενται όχι την τελευταία στιγμή, αλλά νωρίτερα στην Π.Γ., ώστε να υπάρχει συν τοις άλλοις η δυνατότητα σύνθεσης. Οι εργασίες της διήμερης Κ.Ε. αρχίζουν αύριο Σάββατο.avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: