Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Αγαπητό μου ημερολόγιο

Του Κώστα Εφήμερου
Τον περασμένο Νοέμβριο ένα κοριτσάκι που έμενε σε Παιδικό Χωριό της Καλλιθέας, αφού η άνεργη μητέρα της δεν μπορούσε να της προσφέρει ούτε τα βασικά, ζήτησε στο τέλος μιας επίσκεψης να την πάρει μαζί της υποσχόμενη ότι δεν θα ξαναζητήσει φαγητό. Προσπαθώ να θυμάμαι αυτή την ιστορία κάθε φορά που τους ακούω να μιλάνε για ανάπτυξη.
Αυτό το κείμενο γράφεται με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου «Το ημερολόγιο ενός ανέργου» που περιέχει 155+1 επιλεγμένες ιστορίες από το imerologioanergou.gr, σε επιμέλεια και σχολιασμό του Χριστόφορου Κάσδαγλη.
Αν κάποιος πραγματικά ενδιαφερόταν να μάθει γιατί ξεκίνησα (μαζί με τον Ηρακλή) το ThePressProject, θα του έλεγα ότι μετά από 4 χρόνια είμαι πια σίγουρος ότι το TPP δημιουργήθηκε για να διεκδικήσει το δικαίωμά μας να σοκαριζόμαστε ακόμα. Να μας σηκώνεται η τρίχα, που λέγαμε παλιά. Μου φαίνεται αφύσικο, δηλαδή, να αποδεχόμαστε τη σκληρή πραγματικότητα, κυρίως επειδή είναι σκληρή. Η απραξία απέναντι σε μια φρικτή καθημερινότητα ανεργίας και ανέχειας είναι πιο φρικτή από την ίδια την καθημερινότητα, την ανεργία και την ανέχεια. Πώς να μην κλάψεις όταν ένα παιδί υπόσχεται ότι δεν θα ξαναπεινάσει; Πώς να συνεχίσεις;

Το imerologioanergou.gr ήταν μια υπέροχη ιδέα του Χριστόφορου και νιώθω φοβερή τιμή που συμμετείχα στην υλοποίησή της ακριβώς επειδή σπάει τη σιωπή. Επειδή, όπως αποδείχτηκε, δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου ο άνεργος δεν νιώθει στιγματισμένος. 2.000 ιστορίες, ζωντανές ιστορίες, με πραγματικά υποκείμενα και αυθεντική δύναμη βρίσκονται ήδη αναρτημένες στην ιστοσελίδα. Και επειδή ο Χριστόφορος είναι τελειομανής και ακούραστος, σήμερα παρουσιάζουμε ένα βιβλίο που όμοιό του δεν θα βρείτε άλλο. 155+1 ιστορίες και άλλες -εκατοντάδες- ενσωματωμένες στα ενδιάμεσα κεφάλαια.

Αυτή είναι η φωνή του συνανθρώπου σου. Της οικογένειας που είδες να φεύγει από το δίπλα διαμέρισμα, της κυρίας που περιμένει στο λιοπύρι δύο ώρες για να ανανεώσει την κάρτα ανεργίας, του φίλου σου που χάθηκε ξαφνικά και τον είδες μια μέρα να μπαίνει στο συσσίτιο του Δήμου. Αυτή είναι η φωνή που δεν πρέπει να ξεχάσεις.

Αλλά το σημαντικότερο δεν είναι καν αυτό. Ο Χριστόφορος κι εγώ δεν ξεκινήσαμε (μαζί με άλλα site, όπως το tvxs.gr, το koutipandoras.gr, την Ελληνοφρένεια κ.λπ.) το imerologioanergou.gr μόνο για να σπάσουμε τη σιωπή. Θέλουμε τώρα να την κάνουμε να ακουστεί πιο δυνατά. Και όπως ένα σπίρτο μπορείς να το σπάσεις εύκολα αλλά 20 σπίρτα μαζί δεν σπάνε με τίποτα, έτσι και η φωνή του άνεργου θα γίνει εκκωφαντική όταν θα γίνει ενιαία.

Ό,τι είχατε προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα αναβάλετέ το. Περάστε από το κτήριο των αρχαιολόγων (Ερμού 134) στις επτά, για ν' ακούσετε τους ίδιους τους ανέργους. Ακούστε τις δικές τους ιστορίες σήμερα, γιατί από αύριο ξεκινάμε παράλληλα και το «Μανιφέστο των ανέργων». Μια νέα wiki εφαρμογή στην οποία η ίδια η κοινότητα θα επιχειρήσει για πρώτη φορά να αρθρώσει ένα συγκεκριμένο λόγο.

Διατηρούμε το δικαίωμα να σοκαριζόμαστε από την πραγματικότητα όταν αυτή συμπεριφέρεται σκουληκιάρικα, γιατί κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να πούμε «ΩΣ ΕΔΩ» και καλό είναι να έχουμε κάνει μερικές πρόβες, για να μην είμαστε αμήχανοι στη σημαντικότερη στιγμή της ζωής μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: