Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Ετοιμοπαράδοτες στους ιδιώτες, μεγάλη και μικρή ΔΕΗ

Ζούντα Αντιγόνη
Ενάντια στην κοινωνία, η συγκυβέρνηση προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες τον βίαιο διαμελισμό και τελικά τη διάλυση της δημόσιας ΔΕΗ με παραχώρηση σε ιδιώτες όλων των σημαντικών λειτουργιών της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως είναι τα δίκτυα, ζωτικά κομμάτια από την ίδια την επιχείρηση, καθώς και τα "φθηνά" καύσιμά της (λιγνίτης, υδροηλεκτρικά), παραχωρήσεις που αναμένεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις κυρίως στους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά.
Αφού δρομολογήθηκε η πώληση των δικτύων μεταφοράς -ΑΔΜΗΕ-, προχωρεί πλέον και η διαδικασία για τη δημιουργία "μικρής ΔΕΗ", μέσα από την ίδια τη ΔΕΗ, με σκοπό την πώλησή της.
Ωστόσο, εμπόδιο στα σχέδια της συγκυβέρνησης έρχονται να σταθούν η ίδια η κοινωνία και οι εργαζόμενοι του ομίλου ΔΕΗ, που ξεκινούν τον αγώνα τους με απεργιακές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα που θα ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ".

Η μεγάλη - μικρή ΔΕΗ

Το 30% που θα "κοπεί" από τη μητρική εταιρεία είναι ποσοστό σχετικό και όχι πραγματικό, δεδομένων της ποιότητας και της δυναμικότητας των μονάδων που περιλαμβάνονται στο επιλεγμένο προς παραχώρηση μείγμα. Άλλωστε δεν θα είχε ενδιαφέρον για ιδιώτη επενδυτή κάτι λιγότερο, ενώ οι "σωστές" επιλογές διασφαλίστηκαν υπό την επίβλεψη Κομισιόν και τρόικας.
Για παράδειγμα, αναφορικά με τους λιγνίτες, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και την άδεια παραχώρησης σε ιδιώτη για την κατασκευή νέας μονάδας στη Φλώρινα, η νέα εταιρεία θα έχει παραγωγικό δυναμικό με καύσιμο λιγνίτη μεγαλύτερο αυτού της ΔΕΗ. Σύμφωνα με υπολογισμούς του σωματείου των βορείων "Σπάρτακος", με τις αποσύρσεις και τις μονάδες που θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης, η μέση θερμογόνος δύναμη για τη νέα εταιρεία θα φτάσει σε 1.890 Κcal/τόνο έναντι 1.250 Kcal/τόνο που θα εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ, φτάνοντας σε παραγωγικό δυναμικό μεγαλύτερο του 50%. Επιπλέον αυξήθηκαν τα προς πώληση MW υδροηλεκτρικής ισχύος σε 902 MW, από 500 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, εντάσσοντας μάλιστα και το μεγαλύτερο αντλητικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Νέστου), που μπορεί να λειτουργεί περισσότερες ώρες.
Σημειώνεται επίσης ότι ούτε το ποσοστό συμμετοχής των μονάδων, ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο καύσιμο, στην παραγωγή αντιστοιχεί στο 30%, καθώς για το 2013 οι λιγνιτικές μονάδες συμμετείχαν σε ποσοστό 48%, οι πετρελαϊκές 0%, οι μονάδες φυσικού αερίου 25%, τα υδροηλεκτρικά 12% και οι ΑΠΕ 16%. Επιπλέον, το 30% δεν αφορά τις μονάδες των νησιών που επιβαρύνουν τη ΔΕΗ.
Ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ αναφέρει ότι το 30% των λιγνιτικών μονάδων που θα παραχωρηθούν έχει στο υπέδαφός του λιγνίτη αξίας 300 δισ. ευρώ και σημειώνει ότι η Μελίτη Ι είναι η πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της Ελλάδας, η καθαρότερη από πλευράς ρύπων, με τον μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης. Τονίζει ότι ο ΑΗΣ Κομοτηνής αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, αφού στηρίζεται ενεργειακά η περιοχή από εισαγωγές ρεύματος από Τουρκία και Βουλγαρία.

Θολά σημεία

Πάντως, εκτός των ανωτέρω, πολλά είναι και τα σημεία στα οποία είτε δεν υπάρχει καμία αναφορά είτε είναι αόριστα και ασαφή, αφήνοντας "πεδίον δόξης λαμπρό" στον επίδοξο αγοραστή. Αν και η υποτιθέμενη "αναστάτωση" του ΠΑΣΟΚ αποσοβήθηκε με "φρασεολογικές βελτιώσεις προς αποφυγήν παρερμηνειών", υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες, όπως:
- Στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η παραχώρηση φραγμάτων των οποίων οι ταμιευτήρες περιέχουν νερό, που αποτελεί δημόσιο αγαθό, ενώ εξυπηρετούν συγχρόνως και την άρδευση αγροτικών εκτάσεων και την ύδρευση οικισμών.
- Η υδροηλεκτρική παραγωγή περιλαμβάνει μονάδες υψηλού κόστους, εκ των οποίων πολλές δεν έχουν αποπληρωθεί. Τίθεται ζήτημα εκτίμησης μεταξύ αγοραίας τιμής και απόσβεσης στην 30ετία (συνήθης χρόνος αποπληρωμής).
- Ο ιδιώτης που θα έχει πρόσβαση στον λιγνίτη θα τον εκμεταλλεύεται μόνο για τη νέα εταιρεία ή θα μπορεί να εξάγει ή να κλείνει τις μονάδες και να συμπληρώνει με φθηνές εισαγωγές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την απασχόληση;
- Παραχωρείται η άδεια ηλεκτροπαραγωγής στον σταθμό Μελίτη ΙΙ χωρίς δέσμευση για στο χρόνο υλοποίησης της κατασκευής.
- Ως προς τις μονάδες Αμύνταιο Ι και ΙΙ που τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια (τηλεθέρμανση) τους οικισμούς Φιλώτα, Λεβαίας και Αμυνταίου, δεν εξασφαλίζει η αδιάλειπτη παροχή στους κατοίκους των περιοχών αυτών όπου επικρατεί δριμύ ψύχος τον χειμώνα.
- Εισφέρονται ορυχεία, που όμως δεν είναι περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, αλλά, όπως προβλέπεται και στον ιδρυτικό της νόμο, έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευσή τους σε αυτήν ως δημόσια επιχείρηση προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας.
- Στη νέα εταιρεία (βάσει του 30%) αντιστοιχεί και 1,45 δισ. επί του συνολικού χρέους της ΔΕΗ (επί 4,8 δισ.), κάτι για το οποίο πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, ενώ θα πρέπει η νέα εταιρεία να διεκδικήσει και το 1,3 δισ. των οφειλών προς τη ΔΕΗ εκ των οποίων 200 εκατ. προέρχονται από το Ελληνικό Δημόσιο.
- Δυσκολίες διαφαίνονται και στη μεταβίβαση μέρους της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ, ειδικά αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής των πελατών και δεδομένου ότι πρέπει να αναληφθεί μερίδιο και από ειδικά τιμολόγια των ευάλωτων κατηγοριών πελατών, τα αγροτικά, των νησιών, αλλά και τα νέα με τις εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια κ.λπ.
- Ως γνωστόν, μέρος των προς πώληση παγίων αποτελεί αναγνωρισμένη περιουσία των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ (Ν. 2773/99).
Σε κάποια εκ των ανωτέρω σημείων το ΥΠΕΚΑ αναμένεται να φέρει φρασεολογικές βελτιώσεις για να μην υπάρξουν παρερμηνείες.

ΑΔΜΗΕ "και λοιπά"...

Ολοταχώς προς το ξεπούλημα τα δίκτυα μεταφοράς 

Την ίδια στιγμή, το ξεπούλημα των δικτύων μεταφοράς, δηλαδή του 66% του ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τέσσερα ξένα επιχειρηματικά σχήματα να έχουν προκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο για την τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, που τοποθετείται το φθινόπωρο.
Η σημασία του συστήματος μεταφοράς και του δημόσιου ελέγχου του είναι συνώνυμη της ύπαρξης του ηλεκτρισμού, δεδομένου ότι το ρεύμα δεν αποθηκεύεται κι εφόσον παραχθεί πρέπει να μεταφερθεί ανάλογα με το φορτίο του, κάτι που, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σημαίνει ότι "όσο ηλεκτρισμό κι αν παράγει ο ιδιώτης, δεν μπορεί να το πάει πουθενά, χωρίς τα δίκτυα μεταφοράς".
Η όλη διαδικασία ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ αποτελεί "δώρο" ελέγχου της ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, με τους Ευρωπαίους να έχουν πολλά να κερδίσουν, αφού για να βγάλουν την παραγωγή τους οι ιδιώτες από τα εργοστάσια πρέπει να ελέγξουν τους δρόμους. Παράλληλα, δεν είναι σαφές πώς οι ιδιώτες θα αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως οι βλάβες ή η ακριβή συντήρηση, ενώ στην "προίκα" του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνονται ο εκσυγχρονισμός που γίνεται ήδη, αλλά και οι προγραμματισμένες επενδύσεις μέσω ΕΣΠΑ.
Εξάλλου, η πώληση του διαχειριστή των δικτύων θα κοστίσει τελικά περισσότερο από τα έσοδα που θα επιφέρει, δεδομένου ότι το εναπομείναν 34% των δικτύων θα κοστολογηθεί με βάση τιμή που θα αποφασίσει ο ιδιώτης επενδυτής και για να αποκτηθεί από το Δημόσιο θα γίνει συμψηφισμός με χρέη κ.λπ., ενώ ο έλεγχος της μειοψηφίας αυτής θα ασκείται από διαφορετικό φορέα, όχι από τη ΔΕΗ ΑΕ.
Μετά από αυτό τον βίαιο ακρωτηριασμό το τελειωτικό χτύπημα στη ΔΕΗ θα είναι η ιδιωτικοποίηση του εναπομείναντος 17%.
Από την αποψιλωμένη ΔΕΗ, δηλαδή χωρίς τον ΑΔΜΗΕ και με λιγότερο από 70% του παραγωγικού δυναμικού της, θα ιδιωτικοποιηθεί το 17% του μετοχικού της κεφαλαίου που κατέχει το Δημόσιο, "κατά προτίμηση μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή". Η διαδικασία θα γίνει μέσω ΤΑΙΠΕΔ (στο οποίο έχει γίνει η σχετική μεταβίβαση) και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Κινητοποιήσεις

Την Τετάρτη, 2 Ιουλίου, ημέρα που τοποθετείται η έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ" οι εργαζόμενοι της επιχείρησης θα βρίσκονται επί ποδός καλώντας όλους σε γενικό ξεσηκωμό. Ήδη έχουν εξαγγείλει την έναρξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων καθώς και συγκεντρώσεων και το παρασκήνιο αναμένεται να είναι έντονο και τις επόμενες ημέρες καθώς η συγκυβέρνηση θέλει να αποφύγει κυριολεκτικά και μεταφορικά το "μπλακ άουτ".
Έντονα αντιδρούν και οι τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα της Μακεδονίας, όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος των προς εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, δηλώνοντας ετοιμότητα για αγώνα μέχρι τέλους.
aygi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: