Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΒΙΒΛΙΟ "ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ"

Θα μπορούσαμε άραγε να αλλάξουμε τη μορφή και τη λειτουργία των σημερινών πόλεων;
Να τις μετασχηματίσουμε από περίκλειστα αστικά κέντρα σε πόλεις “ανοιχτού τύπου” που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, την κοινωνική δικτύωση, την ανταλλαγή ιδεών;

Οι σύγχρονες πόλεις του 21ου αιώνα στην Ευρώπη και την Αμερική αναστοχάζονται για το περιεχόμενο ενός νέου ρόλου και μιας νέας φυσιογνωμίας. Αναζητούν στο διεθνές περιβάλλον μια αυτόνομη δυναμική, ανεξάρτητη από το εθνικό κράτος που τις περικλείει, και μετατρέπονται σε φορείς ενός νέου αξιακού συστήματος, που επιχειρεί να διαπραγματευτεί τα μεγάλα προβλήματα της εποχής: την κλιματική κρίση, τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, τις διεργασίες της κοινωνίας των πολιτών, τη διαχείριση της οικονομικής νεο-μετανάστευσης. 
Η Θεσσαλονίκη το 2010 αναζητά ακόμη ταυτότητα και στρατηγική. Με χαμένη την αυτοεκτίμησή της, φαντάζει εγκλωβισμένη τα τελευταία χρόνια μέσα ένα περίκλειστο τριγωνικό αδιέξοδο, με κορυφές τον νεοσυντηρητισμό, τον πολιτικό λαϊκισμό και τον μικροαστικό επαρχιωτισμό. Μέσα σε αυτό το κλειστοφοβικό περιβάλλον, η πόλη ασφυκτιά και απαξιώνεται. 
Όλα τα παραπάνω πραγματεύεται στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ανοιχτές Πόλεις» ο συγκοινωνιολόγος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» Σταύρος Κωνσταντινίδης.
Τα 36 κείμενα που συγκεντρώθηκαν στο βιβλίο, γράφτηκαν από το 1991 μέχρι το 2009 και δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Ημερησία», «Αγγελιοφόρος», «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Ελευθεροτυπία» και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις tvxs.gr και Reporter. Τα κείμενα συνοδεύονται από ασπρόμαυρες εικαστικές φωτογραφίες από τη καθημερινή ζωή των μεγαλουπόλεων. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Athens Voice Books και προλογίζεται από τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σπύρο Βούγια και το δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου.
Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Οκτωβρίου στις 12:30 στο «Ολύμπιον».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Σπύρος Βούγιας, Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Πέμυ Ζούνη, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και ηθοποιός και Στέλιος Κούλογου, δημοσιογράφος. Θα συντονίζει ο διευθυντής του SOUL Στέφανος Τσιτσόπουλος. Ενώ παρέμβαση θα πραγματοποιήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: