Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Με προσαγωγές, βία και ρίψη χημικών άνοιξε από τα ΜΑΤ η Ακρόπολη

Χρήση χημικών έκαναν οι άνδρες των ΜΑΤ και προχώρησαν σε προσαγωγές και μία σύλληψη, σε επιχείρηση για το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου που έχουν αποκλείσει οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού από χθες. Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Απεργία κήρυξαν και οι μόνιμοι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού σε ένδειξη συμπαράστασης στους συμβασιούχους συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστός για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος.
Οι αστυνομικές δυνάμεις γύρω στις 10:20 άνοιξαν την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου κάνοντας χρήση χημικών και με άσκηση βίας κατά των συμβασιούχων αλλά και ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη διάρκεια επεισοδίων τραυματίστηκε ένας εικονολήπτης του Associated Press. Έντονοι διαπληκτισμοί σημειώθηκαν μεταξύ του Νίκου Χασομέρη, προέδρου των συμβασιούχων με τους αστυνομικούς και τον έφορο της Ακρόπολης, Αλ. Μάντη. Σύμφωνα με τις αρχές, οι αστυνομικοί και μία διμοιρία των ΜΑΤ μετέβησαν στον αρχαιολογικό χώρο, βάσει εισαγγελικής εντολής, μετά την άκαρπη συνάντηση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ν. Γύζη με τους συμβασιούχους, την Τετάρτη.

Πάντως, οι έκτακτοι και συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού παραμένουν στο χώρο έξω από την Ακρόπολη ενω αποφάσισαν να μείνουν εκεί μέχρι τις 6 το απόγευμα και να επιστρέψουν αύριο το πρωϊ, στον χώρο του μνημείου. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο, κατόπιν προκήρυξης απεργίας και από το μόνιμο προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού παραμένει κλειστή για τους επισκέπτες, ενω οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραμείνει στον χώρο.
Νωρίτερα η αστυνομία επιχείρησε να σπάσει με σιδεροπρίονο, χωρίς αποτέλεσμα, το λουκέτο που είχαν βάλει οι συμβασιούχοι στην πύλη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης των Αθηνών, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι δεν είχαν ολοκληρώσει τη συνεδρίασή τους για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Τελικά, οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο χώρο από πλαϊνή είσοδο.
Οι συμβασιούχοι, που έμειναν στον αρχαιολογικό χώρο όλη τη νύχτα, δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν. Οι συμβασιούχοι ζητούν μόνιμη και σταθερή εργασία, άρση του περιορισμού του 24μηνου για όλες τις ειδικότητες του ΥΠΠΟΤ, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και άμεση τοποθέτηση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Με βάση το νόμο του Προκόπη Παυλόπουλου, στο τέλος του μήνα πρόκειται να απολυθούν άλλοι 325 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν αμειφθεί για εργασία μηνών.

Το κλείσιμο της Ακρόπολης ήταν μονόδρομος, υπογράμμισε η αρχαιολόγος και συμβασιούχος Γιώτα Μπίσιλα από την Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, προσθέτοντας, εδώ και δυο χρόνια μας έχουν υποσχεθεί ότι θα πάρουμε τα χρήματά μας και το μόνο που έχουμε είναι επικοινωνιακά τρικ.
«Το κράτος που είναι σύμφωνα με το σύνταγμα ο άριστος εργοδότης αφήνει τους εργαζόμενους απλήρωτους για 24 μήνες και απειλεί να τους συλλάβει» δήλωσε ο εργατολόγος και νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων Χρήστος Νικολιτσόπουλος. «Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην πολιτική ηγεσία. Σήμερα κατέστρεψαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης», δήλωσε ο πρόεδρος των συμβασιούχων Νίκος Χασομέρης.
«Κανένας δεν επικροτεί κανένα φαινόμενο βίας. Αλλά δηλώνουμε απερίφραστα ότι η Ακρόπολη αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και ουδείς δικαιούται να την κλείνει και να παρεμποδίζει χιλιάδες πολίτες που ταξίδεψαν για να τη δουν, να την επισκεφθούν», είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης.
Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε πως βάσει νόμου δεν μπορούν να παραταθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων ούτε να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Όσο για το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων, ο κ. Χυτήρης παραδέχθηκε ότι για αυτό δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Υποστήριξε όμως ότι ορισμένοι συμβασιούχοι δεν έχουν πληρωθεί επειδή δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα.
«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης «τις σκηνές που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη και κάνουν τον γύρο του κόσμου πλήττοντας την εικόνα της χώρας», καθώς και «απαράδεκτους» χαρακτήρισε «όσους προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες και συνεισφέρουν στην δυσφήμιση της χώρας». Ο κ. Σαχινίδης απάντησε στη Βουλή για το θέμα στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για τους απολυμένους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή και εξ αφορμής της τοποθέτησης του ερωτώντος βουλευτή του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζή.
Ο κ. Χαλβατζής είπε πως σήμερα πήγαν οι εισαγγελείς κι ένας χωροφύλακας με ένα σιδεροπρίονο κι έκοβε τα κάγκελα της Ακρόπολης κι έλεγαν τα κανάλια κι οι ραδιοσταθμοί «τι κατάσταση είναι αυτή, αυτοί οι εργαζόμενοι προσβάλλουν τη χώρα». «Οι κυβερνήσεις που τους έχουν συμβασιούχους 22 χρόνια και κάθε χρόνο τους αλλάζουν τη σύμβαση δεν έχουν ευθύνη [και] έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι οι οποίοι καταδικάζουν τη χώρα και οι τουρίστες δεν μπορούν να δουν την Ακρόπολη; Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι» τόνισε ο κ. Χαλβατζής.
Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε ότι διαφωνεί «κάθετα μαζί του με την τοποθέτησή σχετικά με την εικόνα που μεταδίδεται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο που προσβάλλει και δυσφημεί τη χώρα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση». «Αυτή τη στιγμή, ελέγχεται η κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κάνει να βάλει ξανά τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και συμφωνούμε όλοι πως η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έρθει και μέσα από την συνεισφορά που έχει ο Τουρισμός. Τι ακριβώς ανάπτυξη θα έχουμε και ποια συνεισφορά θα έχει ο Τουρισμός όταν η εικόνα αυτή τη στιγμή που μεταδίδεται σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι η εικόνα των σκηνών που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη» είπε ο κ. Σαχινίδης.
Έντονες αντιδράσεις

Ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης,
δήλωσε αναφορικά με την επίθεση των ΜΑΤ στους συμβασιούχους: «Καταγγέλλουμε την επίθεση των ΜΑΤ κατά των εργαζομένων συμβασιούχων και την αδικαιολόγητη συνεχή παρουσία τους μέσα στο χώρο της Ακρόπολης. Το μνημείο της Ακρόπολης δεν προσβάλλεται ποτέ από εργαζόμενους που διεκδικούν δουλειά και δικαιώματα, αλλά από την υποκατάσταση του διαλόγου με την αστυνομική βία και τις εντολές για «κατάληψη» του χώρου της Ακρόπολης από σιδηρόφρακτες αστυνομικές δυνάμεις».
Πρωθυπουργό των ξένων, χαρακτήρισε τον κ. Παπανδρέου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέκος Αλαβάνος, δηλώνοντας «ένας Παπανδρέου δεν έχει το δικαίωμα να βεβηλώνει την Ακρόπολη».
Το Δίκτυο των Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταδικάζει την αστυνομική βία εις βάρος των συμβασιούχων και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17.00 το απόγευμα, στην είσοδο της Ακρόπολης. «Καταγγέλλουμε την ωμή αστυνομική βία σε βάρος των συμβασιούχων και των εκτάκτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη και καλούμε σε συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν σήμερα στις 5 το απόγευμα στην είσοδο της Ακρόπολης το συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού» αναφέρει η ανακοίνωση.
Με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην Ακρόπολη, ο εκπρόσωπος τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Το πελατειακό κράτος λύνει τις διαφορές του με τα δικαιώματα των εργαζομένων στο μνημείο της Ακρόπολης με τα ΜΑΤ και την καταστολή. Αυτή η εικόνα δεν αξίζει στη χώρα».
«Σήμερα το πρωί η κυβέρνηση με μπροστάρηδες τον Χυτήρη και τον Παπουτσή έδειξαν το πιο βάρβαρο και αποκρουστικό τους πρόσωπο στο χώρο πολιτισμού της Ακρόπολης όπου οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι απαιτούσαν το δικαίωμα στη δουλειά. Αντί η κυβέρνηση να νομιμοποιήσει προσωπικό που εργάζεται χρόνια ολόκληρα και έχει δικαιωθεί δικαστικά στέλνει τα ΜΑΤ να τους λειώσει πάνω στα κάγκελα της εισόδου της Ακρόπολης, όπου συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν τα αιτήματα τους. Χτύπησαν και δημοσιογράφους που προσπαθούσαν να ενημερώσουν για την επίθεση. Είναι ώρα τα συνδικάτα να κηρύξουν απεργία συμπαράστασης και να γενικεύσουν τον αγώνα κατά των άδικων μέτρων του Μνημονίου, να συνδέσουν τους αγώνες στον ΟΣΕ, στο ΔΟΛ με μια νέα Πανεργατική που θα στείλει στα σκουπίδια τις πολιτικές λιτότητας για χάρη των Τραπεζιτών και θα βάλει φρένο στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης των ΜΑΤ. Είναι ώρα να επιβάλουμε απαγόρευση των απολύσεων!» δήλωσε ο υποψήφιος για τη δημαρχία Αθηνών της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ, Πέτρος Κωνσταντίνου.
ΑΔΕΔΥ: «Καταδικάζουμε την επέμβαση των ΜΑΤ στην Ακρόπολη»
«Είναι άξιο απορίας όλοι όσοι κόπτονται για την πολιτιστική εικόνα της χώρας, χρεώνοντας στους εργαζόμενους την "κλειστή" Ακρόπολη, αν είναι υπερήφανοι για τη σημερινή εικόνα εισβολής των ΜΑΤ στον ιστορικό χώρο που θα "ταξιδέψει" από τις τηλεοράσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έχει ταχθεί στο πλευρό των συμβασιούχων που διεκδικούν τη συνέχιση της εργασίας τους, διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους που καθυστερούν τους τελευταίους 22 μήνες.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά και άμεσα το θέμα των συμβασιούχων, αναλογιζόμενη τις οδυνηρές επιπτώσεις στην απασχόληση, αλλά και το πλήγμα που θα υποστούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, αρκετές από τις οποίες στην περίπτωση απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων - συμβασιούχων, θα παρουσιάζουν κυριολεκτικά εικόνα διάλυσης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

2 σχόλια:

liademi είπε...

Μην μπρεδεύουμε τα θέματα....ΆΛΛΟ θέμα οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που δεν διορίσθηκαν, ΑΛΛΟ θέμα τα δεδουλευμένα που δεν καταβλήθηκαν υπαιτιότητα αυτών που δεν κατέθεσαν τα απαραίτητα έγγραφα και ΑΛΛΟ θέμα η κατάργηση του 24μηνου!!!!!
Ας μην ξε...χνάμε ότι απο το 2004 μέχρι σήμερα η σύνθεση των συμβασιούχων στο ΥΠ.ΠΟ κατά 90% έχει αλλάξει...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΚΑΤΑ 99% ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΡΕΥΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ Α.ΣΑΜΑΡΑ

liademi είπε...

ευχαριστώ