Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Το Μαξίμου φοβάται κατάρρευση των παραδοσιακών εκλογικών «κάστρων» της ΝΔ

Το κυβερνών κόμμα βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις του με ένα μεγάλο τμήμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων, και ειδικά των αγροτών, κάτι που δεν αποτρέπεται ούτε με τις εξορμήσεις του πρωθυπουργού στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Αρχαίας Αμφίπολης, αναζητώντας τους τάφους των απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η κατάθεση ερωτήσεων από ομάδες βουλευτών της ΝΔ για θέματα της «επικαιρότητας», σε μία εποχή που η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης πλήττεται σοβαρά, είναι μία συνήθης και τετριμμένη πρακτική. Με τα χαρτιά των ερωτήσεων ανά χείρας περιοδεύουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, επιδεικνύοντας στους τυχόν «άπιστους Θωμάδες» την διαφωνία τους, επιδιώκοντας να διαχωρίσουν τη θέση τους και να αποσείσουν τυχόν προσωπικές ευθύνες από αποφάσεις της κυβέρνησης που εκτιμούν ότι θα έχουν πολιτικό κόστος. 
Η «βιομηχανία» αυτή όμως των ερωτήσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, δεν έχει σχέση μόνον με το γεγονός ότι τους θερινούς οι βουλευτές εκδράμουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά είναι ενδεικτική και του αρνητικού κλίματος που έχουν διαμορφώσει στην κοινή γνώμη οι κυβερνητικές αποφάσεις για το νέο φόρο ακινήτων, τον περίφημο ΕΝΦΙΑ, τις επιδρομές της εφορίας σε σπίτια φορολογουμένων για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων χωρίς καν την παρουσία εισαγγελέα και για τις αποζημιώσεις των αγροτών λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα.


Το αρνητικό κλίμα εξαιτίας αυτών των αποφάσεων επιβαρύνεται περισσότερο στην επαρχία, στην οποία παραδοσιακά αλλά και όπως κατέδειξαν και τ΄ αποτελέσματα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης για την ευρωβουλή και κυρίως τις περιφέρειες η ΝΔ διατηρούσε εκλογικά ερείσματα.

Η ΝΔ βρίσκεται σήμερα για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις της με ένα μεγάλο τμήμα των παραδοσιακών της ψηφοφόρων, και ειδικά των αγροτών, κάτι που έχει θορυβήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, ο οποίος δεν αποτρέπεται ούτε με τις εξορμήσεις του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά στις αρχαιολογικές ανασκαφές της Αρχαίας Αμφίπολης, αναζητώντας τους τάφους των απογόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ΕΝΦΙΑ που αποτελούν ένα ακόμη χτύπημα στη ήδη εξαντλημένη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, όπως αποδεικνύεται έχουν αρνητικές επιπτώσεις και σε μία σειρά άλλους τομείς. Όσο καθυστερεί η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ τόσο θα καθυστερεί ο συμψηφισμός από τις ΔΟΥ και άρα η καταβολή του υπόλοιπου ποσού των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες. Είναι απολύτως βέβαιον λοιπόν ότι θα δοθούν μειωμένες αποζημιώσεις αναλόγως του ΕΝΦΙΑ που βαραίνει κάθε δικαιούχο. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, αυτές θα εξανεμισθούν λόγω του συμψηφισμού τους με τον ΕΝΦΙΑ.

Ενδεικτικό είναι ότι η «μουρμούρα» από «γαλάζιους βουλευτές, όπως του πρώην υπουργού κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, , ο οποίος δήλωσε για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, ότι «πλήττεται ένας από τους βασικούς πυλώνες του καπιταλιστικού συστήματος που είναι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας», τείνει να μετεξελιχθεί σε κραυγή απόγνωσης για το πολιτικό τους μέλλον.

Σε «θολά νερά» ψαρεύει η κυβέρνηση και γύρω από το θέμα των αποζημιώσεων για το εμπάργκο της Ρωσίας, όπως καταδεικνύει και το ψήφισμα της Επιτροπής Παραγωγικών Εμπορικών  και Επαγγελματικών Φορέων Ροδακίνου Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο παρουσιάζεται μία διαφορετική εικόνα από εκείνη την οποία διοχετεύει το Μέγαρο Μαξίμου στα Μέσα Ενημέρωσης.

«Ο οικονομικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ιδιαίτερα της χώρας μας που βρίσκεται σε μακροχρόνια ανθρωπιστική κρίση», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Οι συνέπειες του εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα θα μας οδηγήσουν σε οικονομική καταστροφή και για το λόγο αυτό καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτός ο οικονομικός πόλεμος.Ειδικότερα, η επιβολή του προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές στον τομέα του ροδακίνου, τον οποίο πλήττει στην μέση της συγκομιδής και της εμπορικής του περιόδου. Έναν τομέα που ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι είχε κύριο προσανατολισμό την Ρωσική αγορά, στην οποία επενδύσαμε εκατομμύρια ευρώ προσαρμόζοντας σ’ αυτήν τον παραγωγικό και εμπορικό μας μηχανισμό. Έναν παραγωγικό τομέα που υπηρετεί με επιτυχία την στρατηγική της χώρας μας για εξαγωγές και εξωστρέφεια, που φέρνει συνάλλαγμα για να συντηρήσει χιλιάδες αγροτικές και εργατικές οικογένειες καθώς και άλλες επαγγελματικές ομάδες. Έναν τομέα που οφείλουμε να προστατεύσουμε αν δεν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλους πεινασμένους και ανέργους κι άλλη δυστυχία στην ήδη υπάρχουσα»

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης, όμως, γύρω από τον ΕΝΦΙΑ και το εμπάργκο, πλήττουν, εκτός των άλλων, και τη βασική επικοινωνιακή πολιτική του Μαξίμου στην πορεία προς τις κάλπες που είναι οι φοροελαφρύνσεις, η κατάργηση της τρόϊκας που σηματοδοτεί και το τέλος των μνημονίων και οι ευνοϊκοί όροι που έχουν διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Γι΄ αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς τρέχει για να κλείσει αυτά τα «μέτωπα» ενόψει και της συνάντησης της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι στις 3-4 Σεπτεμβρίου 2014. Ο ίδιος νωρίτερα στις 30 Αυγούστου στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες θα θέσει και το θέμα των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από το ρωσικό εμπάργκο, ενώ θα συναντηθεί εκ νέου και με το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο λόγος της συνάντησης είναι να πιέσει τους Ευρωπαίους να αντικατασταθεί η τρόϊκα με μία task force, καθώς τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι αντιφατικά και διφορούμενα, αν και πολλοί Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι δεν θα έχει λόγο ύπαρξης η τρόϊκα μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του προγράμματος το 2016 και στην περίπτωση βεβαίως που δεν απαιτηθεί ένα νέο πρόγραμμα για την κάλυψη του χρηματοδοτικού

hitandrun.gr
via anemosantistasis

Δεν υπάρχουν σχόλια: