Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, υπάρχουν και οι... τάφοι

Την αλλαγή της ατζέντας μετά τα διαδοχικά φιάσκο του ΕΝΦΙΑ και των επιδρομών της εφορίας στα σπίτια επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε χθες τον πρωθυπουργό στις ανασκαφές της Αρχαίας Αμφίπολης όπου έδωσε μάλιστα και εντολή να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες«με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία»!
Η επίσκεψη διασκέδασε λίγο τον εκνευρισμό του κ. Σαμαρά για τις τελευταίες γκάφες. Πέρα από τον ΕΝΦΙΑ η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για κατ’ οίκον εφόδους εφοριακών που προκάλεσε πανικό στους φορολογούμενους αποδομεί πλήρως τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις περί φοροαπαλλαγών, που σχεδίαζε να εξαγγείλει στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, αν το επιτρέψει η τρόικα.
Ο ΕΝΦΙΑ αναδεικνύεται σε μεγάλο «αγκάθι» για τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που θα εμφανίζεται στη ΔΕΘ το Σεπτέμβρη τα νοικοκυριά θα έχουν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και τον «διορθωμένο» ΕΝΦΙΑ.

Το «πάγωμα» των φορολογικών επιστροφών λόγω της «εκκρεμότητας» του φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για την οποία ευθύνεται η κυβέρνηση προκάλεσε πρόσθετο εκνευρισμό. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προανήγγειλε σχετική απόφαση ώστε «να ρυθμιστεί το ζήτημα» όμως λύση δεν έχει διαφανεί ακόμη.

Ως προς τις συνεχείς αρνήσεις της τρόικας για τις φοροελαφρύνσεις, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει εκ νέου τη στήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ για το θέμα. Σύμφωνα με το Έθνος, θα τον συναντήσει εκ νέου στις Βρυξέλλες, στις 30 Αυγούστου, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να θέσει για ακόμη μια φορά και το θέμα της παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα, αλλά το Βερολίνο δίνει συνεχή σήματα ότι δεν θα το επιτρέψει.

Με τέτοιες γκρίζες προοπτικές το μόνο καλό νέο που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι μια ανακοίνωση για τα ευρήματα στην Αρχαία Αμφίπολη. Για αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός συνέστησε στους κατοίκους «υπομονή λίγων ημερών» ώστε να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: