Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

A.Τσίπρας: Αδιαπραγμάτευτη η κατάργηση των μνημονιακών μέτρων στην εργασία

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα στηρίξει την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της χώρας, παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στις συναντήσεις που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους εν όψει της ΔΕΘ.
Το τρίπτυχο αυτής της στρατηγικής είναι: Προστασία των εργαζομένων, ανάπτυξη μέσω επενδύσεων και τόνωση της ζήτησης, ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους. Παράλληλα έδωσε μια πρόγευση των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τους μισθούς, τις συντάξεις και την εργασία, που θα παρουσιαστούν αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη
Οι 5 εγγυήσεις:
- Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
- Αύξηση κατώτατης σύνταξης και επιδόματος ανεργίας στα προ Μνημονίου επίπεδα
- Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κατάργηση αντεργατικών νόμων
- Κατάργηση των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο
- Αποκατάσταση των απολυμένων στο πλαίσιο ανασυγκρότησης του Δημοσίου

Αναλυτικά:
«Ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για την επόμενη ημέρα και τη δυνατότητα ευρύτερης σύγκλισης κοινωνικών δυνάμεων, υπό την ηγεμονία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη» έγινε κατά τις διαδοχικές συναντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.
Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Τρίτη, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης αυτής της νέας, ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας που θα στηρίξει την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, με ουσιαστική και ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα.
Υπογράμμισε ότι τα θεσμικά μέτρα που θα ακυρώνουν την αντιμεταρρύθμιση της μνημονιακής περιόδου στην αγορά εργασίας είναι έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Ακόμη επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση νομοθετική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, καθώς επίσης και των θεσμικών εγγυήσεων για την εργασία, που κατήργησαν τα Μνημόνια.
Έδωσε ιδιαίτερα έμφαση στον σημαντικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στη διαμόρφωση ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών στον ευρωπαϊκό Νότο.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους και η εφαρμογή προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων είναι οι δύο αναντικατάστατες προϋποθέσεις για την ανάκτηση της εργασίας, με τόνωση της απασχόλησης, και την κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Η ανάκαμψη θα προέλθει από την ενίσχυση της ενεργού ζήτησης -και όχι μονομερώς από τις εξαγωγές, που ήδη υποχωρούν σε μια Ευρώπη που παλινδρομεί από την ύφεση και τη στασιμότητα στην προσωρινή και αναιμική αύξηση του ΑΕΠ.
Όσον αφορά το Δημόσιο, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος στη διαθεσιμότητα και στις απολύσεις, όπως και στον νόμο για την αξιολόγηση που είναι το εργαλείο για τις απολύσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η αποκατάσταση των απολυμένων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει διαφανής, αποτελεσματικός και φιλικός προς τον πολίτη.

Πηγές: in.gr / avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: