Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Κακοστημένο σκηνικό

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ μετά το φιάσκο των Παρισίων ήταν μια αγωνιώδης προσπάθεια να φανεί πως κάτι πήρε, πως δεν πάει με άδεια χέρια και πολύ περισσότερο να μην παραδεχθεί ότι η κυβέρνησή του, αντί να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο, όπως λεοντάριζε όλο το τελευταίο διάστημα, στην πραγματικότητα είναι σε τροχιά ανάληψης και πρόσθετων δεσμεύσεων.
Ο Αντ. Σαμαράς επιθυμεί να παρουσιάσει ένα σημείο τομής του μνημονιακού "πριν" και του ένδοξου "μετά", χωρίς όμως να μπορεί να υποστηρίξει την αφήγησή του. Έτσι καταφεύγει και πάλι σε γενικότητες, προσκολλημένος στην τακτική να προσθέτει ολοένα βάρη και να αφαιρεί κάτι στο τέλος για να επιτύχει μια ψευδαίσθηση ανακούφισης, δίχως να επηρεάζεται η ζοφερή πραγματικότητα. Ούτως ή άλλως, ο κ. Σαμαράς ενδιαφέρεται μόνο να στήσει ένα προσωρινό σκηνικό για να προσπαθήσει για τους 180 της προεδρικής εκλογής.

Η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το ασφαλιστικό σύστημα, με πρόβλεψη για μαθηματική κατάρρευσή του, και οι προβολές που δείχνουν την ανεργία να παραμένει στα ίδια πάνω - κάτω επίπεδα σε ορίζοντα δεκαετίας δεν φαίνεται να πτοούν την κυβέρνηση από το να ακολουθεί την ίδια καταστροφική πορεία που ευνοεί τους λίγους και καταστρέφει τους πολλούς.

Και όλα αυτά τη στιγμή που στην Ευρώπη αυτή η πολιτική της γερμανικής ελίτ, την οποία έχουν υιοθετήσει ως σύμβολο πίστεως τα κόμματα της συγκυβέρνησης -οι ίδιοι συγκυβερνούν και στη Γερμανία-, όχι μόνον αμφισβητείται πλέον και εντεύθεν του Ατλαντικού, αλλά οδηγεί την Ευρώπη σε νέο κύκλο ύφεσης. Είναι σαφές ότι μια κυβέρνηση με αυτά τα χαρακτηριστικά, η οποία είναι μειοψηφία στον ελληνικό λαό, δεν είναι σε θέση να διαπραγματευθεί υπέρ των συμφερόντων της χώρας. Αυτό φάνηκε και στο Παρίσι, αλλά επιπλέον δεν προδιαθέτει θετικά ούτε για τη συνάντηση στις ΗΠΑ που συγκαλεί το ΔΝΤ για το χρέος.

Η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα κυβέρνηση, με πρόγραμμα την έξοδο της χώρας από την κρίση και την τοποθέτησή της με αξιώσεις στον διεθνή καταμερισμό. Μια κυβέρνηση ισχυρή, προστάτιδα των συμφερόντων των λαϊκών τάξεων και όχι των ελίτ και της διαπλοκής. Μια κυβέρνηση που δεν θα είναι άθυρμα και μαριονέτα της Γερμανίας, αλλά εργαλείο στα χέρια του λαού. Αυτό το μήνυμα και αυτό το σχέδιο θα κομίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: