Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τα πάντα στο πολιτικό σκηνικό

“ Αλλαγές σε εκλογικό νόμο και μεγάλες Περιφέρειες ”
Του Νίκου Παπαδημητρίου
Τα πάνω κάτω στο πολιτικό σύστημα φιλοδοξεί να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει και από το κείμενο που δημοσιοποίησε για περαιτέρω διαβούλευση η Επιτροπή Προγράμματος.
Καταργείται η βουλευτική σύνταξη. 
Kαταργείται η αποζημίωση για τη συμμετοχή στις Επιτροπές της Βουλής.
Καταργείται, για παράδειγμα, η βουλευτική σύνταξη, όπως την ξέραμε ως τώρα. Βουλευτής που μετά την εκλογή του ανέστειλε την άσκηση του επαγγέλματός του, τα χρόνια που ήταν βουλευτής, θα προσμετρηθούν ως συντάξιμα στον ασφαλιστικό φορέα στον οποίον ανήκει. Ακόμη: καταργείται η αποζημίωση για τη συμμετοχή στις Επιτροπές της Βουλής, ενώ περιορίζονται οι χώροι και το προσωπικό που διατίθεται στους πρώην πρωθυπουργούς!
Η βουλευτική ασυλία ισχύει μόνο για την έκφραση γνώμης και κατά την άσκηση του ελεγκτικού/νομοθετικού έργου. Αντιθέτως,τα ποινικά αδικήματα υπουργών δεν έχουν χρόνο παραγραφής, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πολλές οι προτεινόμενες αλλαγές και στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων: το κράτος σταματά να τα χρηματοδοτεί με τον τρόπο που ξέραμε ως τώρα, αντιθέτως τα αποζημιώνει για μέρος των δαπανών στις οποίες αποδεδειγμένα έχουν προβεί. Προβλέπεται ακόμη να μην μπορεί ο τραπεζικός δανεισμός να υπερβαίνει το 10% της κρατικής αποζημίωσης, ενώ απαγορεύεται ρητώς η υποθήκευση της αποζημίωσης σε τράπεζες.

Επιδιώκεται επίσης μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ πλειοψηφίας –μειοψηφίας στη Βουλή: για την εισαγωγή νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος απαιτείται αριθμός που αντιστοιχεί στα 3/5 των βουλευτών, ενώ το 1/3 θα μπορεί να κινεί διαδικασίες για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Αλλαγές σε εκλογικό νόμο και μεγάλες Περιφέρειες

Σημαντικές οι προτεινόμενες αλλαγές και στον πολιτικό χάρτη: η απλή αναλογική καθιερώνεται ως πάγιο εκλογικό σύστημα.Τεμαχίζονται μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, όπως η Β’ Αθηνών, καταργείται το όριο του 3%, όπως και οι βουλευτές Επικρατείας.

Για το χάρτη, τέλος, των μαζικών μέσων ενημέρωσης, η βασική πρόβλεψη αφορά στην αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από μηδενική βάση.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: