Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Τους γύρισε μπούμερανγκ...

Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση, που το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι. Οταν είχε ανακοινωθεί η συνάντηση, στελέχη της είχαν σπεύσει να μιλήσουν για το «τέλος της τρόικας και των Μνημονίων». Πλέον ούτε «κόκκινες γραμμές» ούτε ιαχές περί εξόδου από το Μνημόνιο συνοδεύουν την ελληνική αποστολή. 
Χαμηλώνει συνειδητά τον πήχυ η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ. Οι ίδιοι οι δανειστές, μάλιστα, άλλαξαν άρδην τη στάση τους αναφορικά με το ραντεβού στο Παρίσι, όταν διαπίστωσαν το επικοινωνιακό κυβερνητικό παιχνίδι.
Φρόντισαν να περάσουν με σαφήνεια το μήνυμα ότι η αξιολόγηση θα γίνει κανονικά στην Αθήνα και εκεί θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Αλλωστε, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι κατά τις προπαρασκευαστικές επαφές με την τρόικα, η ατζέντα είναι περιορισμένη.

Τα δύσκολα, που αφορούν στη βιωσιμότητα του χρέους και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μετά το 2014, θα συζητηθούν το φθινόπωρο. Συνεπώς, απομένει μόνο η αξιολόγηση σε θέματα προόδου, και αυτή θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Πολιτικές αποφάσεις δεν αναμένονται, καθώς όλες οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη βάση των προαπαιτουμένων του Μνημονίου. Η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει το πλαίσιο, ώστε να έχει την ευχέρεια -κατόπιν εορτής- να προβάλλει ισχυρισμούς περί επιτυχούς κατάληξης.
Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα αναμένεται να είναι και οι λεγόμενες φοροελαφρύνσεις. Τα σενάρια που επεξεργάζονται θέλουν διατήρηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης για άλλον ένα χρόνο, παρ' ότι φέτος επρόκειτο να ήταν το τελευταίο έτος εφαρμογής της. Μ' άλλα λόγια, παίρνουν τα λεφτά από τη μία τσέπη για να τα βάλουν στην άλλη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια για εξαγγελίες στη ΔΕΘ.
Αναζητούν κάθε τρόπο για να συνεχίσουν το αφήγημα περί «success story». Αδυνατούν, όμως, να πείσουν τους πολίτες στην πράξη. Η συνέχιση της πολιτικής της σκληρής λιτότητας και των μνημονιακών επιταγών δεν προβλέπουν παροχές, αλλά νέα μέτρα. Απλώς θα βαφτίζουν το κρέας ψάρι, προσπαθώντας να δείξουν ότι η χώρα βαδίζει προς την ανάκαμψη. Κι ας γνωρίζουν ότι η πολιτική τους αποτελεί τη σίγουρη καταδίκη για να εξακολουθήσει να σέρνεται για πολλά χρόνια ακόμη.
enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: