Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα ασφαλιστικό ταμείο με κοινή σύνταξη στα σκαριά

Τη λειτουργία από το 2017 ενός ενιαίου ταμείου συντάξεων για όλους, με ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με «Τα Νέα»
Πρόκειται για το Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο (ΕΕΑΤ) για τους συνολικά 11,5 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μέτρο που προβλέπεται ως εναλλακτικό σενάριο και στο προσχέδιο της μελέτης του ΚΕΠΕ για την διοικητική ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης έχει ήδη συζητηθεί με την τρόικα, η οποία το υποστηρίζει.
Το νέο Ταμείο θα διέπεται από την εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε ό,τι αφορά τις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Αντίστοιχα, η είσπραξη εισφορών, η οικονομική διαχείριση και η απονομή σύνταξης θα ακολουθούν ενιαίους κανόνες.Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 και προβλέπουν τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων απ' όπου ουσιαστικά θα δίδονται όλες οι συντάξεις. Το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας προβλέπει επίσης και η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών εσόδων.

Με βάση το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Τα Νέα", το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλες τις αλλαγές και τις εξελίξεις στον εργασιακό βίο των απασχολούμενων και με βάση αυτά τα στοιχεία θα αποδίδει τη σύνταξη.

Αρχικά, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, θα γίνει η ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, δηλαδή γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων με τον ΟΑΕΕ. Παράλληλα, θα υπάρξει ένταξη στο ΙΚΑ του νέου Ταμείου που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ και θα ισχύσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Στη συνέχεια θα υπάρξει αναδιοργάνωση του ΟΓΑ και τέλος θα έρθει το Ταμείο όλων που θα ονομαστεί ΕΕΑΤ, δηλαδή Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο.
Στο νέο ταμείο θα ενταχθούν εκτός από τους 5.9720.000 ενεργούς ασφαλισμένους και τους 2.657.000 συνταξιούχους και τα 2.882.000 προστατευόμενα μέλη τους.
thepressproject. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: