Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Κυβέρνηση σε κατάρρευση

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που θα κρίνει τον χρόνο των εκλογών. Ν. Παππάς: Ανεδαφική η προσδοκία του Μαξίμου για ευρεία συναίνεση στην καταστροφή. Θα κάνουμε τέτοια ανοίγματα που θα καταστήσουν εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας. 
Του Φώτη Παπούλια 
«Ζούμε ένα διαρκές θέατρο του παραλόγου». Με τη φράση αυτή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ συμπύκνωσε την εικόνα που εμφανίζει η πολιτική σκηνή της χώρας, εν μέσω προεδρολογίας, εκλογολογίας, κινήσεων πανικού της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα η κοινωνία βιώνει την πρωτοφανή κυβερνητική επίθεση με αποκορύφωμα τον ΕΝΦΙΑ. 
Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία συνομιλούν με συναδέλφους τους της συγκυβέρνησης, διατείνονται ότι «η εικόνα που εισπράττουμε αποτυπώνει εκείνη μιας κυβέρνησης που βρίσκεται εν αποδρομή», αφού τα σχόλια που λαμβάνουν είναι «τουλάχιστον απαξιωτικά για τον πρωθυπουργό και ικανό αριθμό υπουργών».


Ενιαίος λόγος

Οι εκτιμήσεις των στελεχών του κόμματος συγκλίνουν ότι «ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που θα κρίνει και τον χρόνο των πρόωρων εκλογών», άρα απαιτείται όχι μόνο να «βρισκόμαστε σε θέση διαρκούς επίθεσης», αλλά κυρίως να εκπέμπεται ενιαίος πολιτικός λόγος ο οποίος θα δημιουργεί στην κοινωνία τη βεβαιότητα ότι όχι μόνον «είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», αλλά κυρίως ότι «η αριστερή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι κυβέρνηση παρένθεσης αλλά κυβέρνηση διαρκής και σταθερή». Αμεση απάντηση στα σενάρια που κυκλοφορούν από το μέγαρο Μαξίμου περί αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει ΠτΔ (αφού θα έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές) και επανάληψη του σεναρίου των διπλών εκλογών του Μαΐου 2012, αφού στην Κουμουνδούρου επιμένουν πως «οι εξελίξεις στην πολιτική δεν είναι ποτέ γραμμικές», αφήνοντας να εννοηθεί πως η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδιατάξει πλήρως το πολιτικό σκηνικό, ανατρέποντας δεδομένα και σταθερές που το καθόριζαν τα τελευταία χρόνια.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του Ν. Παππά (διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα), ο οποίος χαρακτήρισε «ανεδαφική προσδοκία του Μαξίμου για ευρεία συναίνεση στην καταστροφή» τη συνέχιση της προεδρολογίας στο πρόσωπο του Φ. Κουβέλη και υπεραμύνθηκε του στόχου της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Θα κάνουμε τέτοια ανοίγματα που θα καταστήσουν εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας τον οποίο θεωρώ απολύτως ρεαλιστικό» (Realnews).

Το κλίμα αισιοδοξίας που αρχίζει και διαμορφώνεται στα στελέχη του κόμματος, καθώς οι εξορμήσεις του καλοκαιριού πιστοποίησαν την αποδοχή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και από τμήματα της κοινωνίας τα οποία «μέχρι χθες μας αντιμετώπιζαν μάλλον καχύποπτα», ήρθε να τονώσει και η πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας PALMOS ANALYSIS. Αν και ακόμα καλοκαίρι, εν τούτοις η διαφορά που καταγράφηκε (8 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της Ν.Δ., και με αναγωγή αυτή φτάνει τις δέκα, ΣΥΡΙΖΑ 35%-Ν.Δ. 25%), επιτρέπει στα στελέχη της Κουμουνδούρου να κάνουν λόγο «για έκπληξη πρώτου μεγέθους στις εκλογές».

Από την άλλη πλευρά, οι κινήσεις του πρωθυπουργού, που «τη μία μέρα μάχεται κατά της τρόικας και την αμέσως επόμενη λέει ναι σε όλα» αποτυπώνουν την αδυναμία της κυβέρνησης να λειτουργήσει με γνώμονα το εθνικό όφελος.

Παράσταση…

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του γραφείου Τύπου στο οποίο αναφέρεται: «Εν όψει της προπαρασκευαστικής συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά ανεβάζει την παράσταση “Κόκκινες γραμμές”, μόνο που όλοι πλέον γνωρίζουν πως τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν κάθε φορά οι δανειστές και η κυβέρνηση ακολουθεί». Το οικονομικό επιτελείο του κόμματος όχι μόνο δεν συμμερίζεται το κλίμα «τεχνητής» αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως εκτιμά ότι η τρόικα «θα σφίγγει περισσότερο τη θηλιά, πιστή στα γερμανικά κελεύσματα…».

Αρα οι όποιες πρωθυπουργικές εξαγγελίες για «γενικόλογες φοροελαφρύνσεις» μόνον αισθήματα κοροϊδίας γεννούν», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν: «Το ρεύμα της δημοκρατικής ανατροπής ενδυναμώνεται και η κυβέρνηση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση».
efsyn 

Δεν υπάρχουν σχόλια: