Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΥΓΕΙΑ Α.Ε.

Για τα πανηγύρια. Δέκα κρίκοι ένα τάλιρο ή το ξεπούλημα της δημόσιας Υγείας σε ιδιώτες μέσω μίας Α.Ε. που θα ιδρύσει το Κράτος! Δεν είναι δύσκολο να τρελαθούμε εντελώς. Λέει η είδηση: «Διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία λειτουργίας της ανώνυμης εταιρείας ΕΣΑΝ Α.Ε., που θα εποπτεύει του συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών αμοιβών, έδωσε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, υποσχόμενος παράλληλα να επιφέρει αλλαγές στο νομοσχέδιο, σε ό,τι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και τη διάθεσή του. Ο κος Βορίδης επέμεινε να αναλάβει την εποπτεία του ενιαίου Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων μία ανώνυμη εταιρεία, προκειμένου να πάψει (όπως τόνισε χαρακτηριστικά), το “ανατολίτικο παζάρι” που λειτουργεί σήμερα μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα για την κοστολόγηση των ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και να μην χρειάζεται η διαρκής νομοθετική παρέμβαση του κράτους προκειμένου να αντιμετωπίζει ζητήματα του φορέα διαχείρισης του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΣΑΝ Α.Ε. θα λειτουργεί αυστηρά τεχνοκρατικά, μακριά από λογικές “πολιτικής διαπραγμάτευσης” και διαχειριζόμενη ένα έτοιμο και επιτυχημένο σύστημα κοστολόγησης που θα αγοραστεί από τη Γερμανία».

Τι καταλαβαίνουμε αυτή την είδηση; Ότι ο υπουργός Υγείας έχει πρόβλημα με την κοστολόγηση που κάνουν τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία, οπότε φτιάχνει μία Ανώνυμη Εταιρεία, την τεχνογνωσία της οποίας θα αγοράσει από τη Γερμανία. Καλά θα ήταν, όμως δεν είναι. Διότι όπως συνεχίζει ο κ. Βορίδης: «Στο πλαίσιο της ΕΣΑΝ Α.Ε., θα γίνεται κατά συνέπεια η διαβούλευση μεταξύ των ιδιωτικών και κρατικών παρόχων υγείας, του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, με την κάθε ομάδα συμφερόντων να εκπροσωπείται στη σύνθεσή του. Η διαβούλευση θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς για τις 900 ομοειδείς διαγνωστικές ομάδες, “αλλάζουν τα κοστολογικά δεδομένα, εισάγονται νέες θεραπείες, υπάρχουν καινούργια φάρμακα, αλλάζουν οι τιμές των φαρμάκων, αλλάζουν οι τιμές του κόστους των θεραπειών, αλλάζουν τα κόστη των υλικών, εισάγονται νέες τεχνολογίες».
Τα περισσότερα περί «εισαγωγής νέων τεχνολογιών» είναι άρμεγε και κούρευε. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται πού κολλάνε. Το ζουμί είναι ότι ενώ ο Βορίδης ΛΕΕΙ ότι δημιουργεί μία Α.Ε. γιατί έχει πρόβλημα συνεννόησης με τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, στην ουσία εντάσσει σε αυτήν την Α.Ε. τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ.   Προσέξτε τις «καλές προθέσεις» του Υπουργού: «Θέλουμε τα δημόσια νοσοκομεία να έρθουν να πουν τι πλήρωσαν για το συγκεκριμένο φάρμακο της συγκεκριμένης διαγνωστικής ομάδας. Τι υλικά χρησιμοποίησαν. Πόσα κάθε φορά. Έτσι θα μπορέσω να βγάλω ένα μέσο όρο. Πόσες ώρες απασχολήθηκε ο γιατρός για να νοσηλεύσει την συγκεκριμένη περίπτωση; Πόσοι γιατροί χρειάστηκαν; Τι ειδικοτήτων; Ποια είναι η μισθολογική τους αποτύπωση; Και μετά να πάω στον ιδιώτη πάροχο, ο οποίος θα έχει αντιστάσεις στο να το δώσει αυτό, γιατί δεν θέλει να μας αποκαλύψει τα δικά του κοστολογικά στοιχεία – και θα πρέπει να μπει σε μια συζήτηση που δεν θα την κάνει πλέον πολιτικά, αλλά με τεχνοκράτες».
Πρώτον, τα στοιχεία για το κόστος των δημόσιων νοσοκομείων το έχει ανά πάσα στιγμή. Ξέρει ΑΚΡΙΒΩΣ τι και πόσο κοστίζει, ποια υλικά χρησιμοποιήθηκαν, ποιοι γιατροί συνεργάστηκαν για το συγκεκριμένο περιστατικό. Αυτά και άλλα πολλά στοιχεία μπορεί να τα βρει όποια στιγμή θέλει στο ESY.net ή σηκώνοντας το τηλέφωνό του και μιλώντας με κάθε διοικητή νοσοκομείου. Τα έχει αυτά τα στοιχεία για να τα αντιπαραθέσει με το κόστος των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ. Γιατί λοιπόν ο Βορίδης δε δίνει εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους να διαπιστώσουν το αντίστοιχο κόστος στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ; Εδώ έρχεται η παιδική αφέλεια του Υπουργού να μας απαντήσει: «Θα μπορούσαμε θεωρητικά να κάνουμε ένα ινστιτούτο, δηλαδή ένα ΝΠΔΔ, αλλά τότε, επειδή ακριβώς ένα ΝΠΔΔ ορίζεται από νόμο, αλλάζει και από νόμο – μία βαριά διαδικασία, που η μεταβολή της είναι εξαιρετικά απαιτητική». Λοιπόν,κανείς λόγος δεν υπάρχει για να δημιουργηθεί ένα ΝΠΔΔ. Ακόμη περισσότερο, δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσει μία Α.Ε. για να κάνει αυτή τη δουλειά. Και η αλήθεια είναι ότι δεν δημιουργεί την εν λόγω Α.Ε. γι’ αυτή τη δουλειά.
Η αλήθεια είναι ότι ο Βορίδης με το νομοσχέδιο που κατέθεσε προχωρά στη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ ΑΕ) η οποία θα διαχειρίζεται τους διαθέσιμους πόρους για την Υγεία (Κρατική χρηματοδότηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, χρήματα από αγορά υπηρεσιών) και θα τους κατανέμει κατά το δοκούν στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία. Στην πραγματικότητα δημιουργεί μία ΔΕΚΟ προς όφελος των Ιδιωτών της Υγείας. Βασικός κανόνας κάθε Α.Ε. είναι το ΚΕΡΔΟΣ! Καμία Α.Ε. δε συστήνεται για κοινωνικό σκοπό, ούτε για να χάνει χρήματα.
Παραδίδοντας ουσιαστικά τα Δημόσια νοσοκομεία σε μία Α.Ε. με μετοχικό κεφάλαιο και συμμετοχή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της, εκπροσώπους των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, όπως το νομοσχέδιο αναφέρει ξεκάθαρα και παραδέχεται χωρίς ντροπή ο Βορίδης, καταργείται άμεσα και ρητά ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων και ο κοινωνικός τους ρόλος. Τα δημόσια νοσοκομεία περνούν σε φάση ιδιωτικής λειτουργίας επιδιώκοντας το κέρδος που θα εκμεταλλευτεί η ΕΣΑΝ Α.Ε. Τα υπόλοιπα είναι προσθετικά γεύσης για να το καταπιούμε ευκολότερα.
Τώρα, τι θα γίνει με τα δημόσια νοσοκομεία που δε θα βγάζουν κέρδη από τη λειτουργία τους; Μα, η ΕΣΑΝ Α.Ε. θα αποφασίζει για τη μοίρα τους. Αυτή θα τα χρηματοδοτεί, αυτή θα μπορεί να τα βγάζει ζημιογόνα και άρα άχρηστα. Και πώς θα προσπαθήσουν τα δημόσια νοσοκομεία να γλιτώσουν την… αχρηστία και να φανούν κερδοφόρα; Απλό! Θα λειτουργήσουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τουτέστιν, οι ασφαλισμένοι θα είναι καλυμμένοι για ένα μίνιμουμ παροχών. Τα υπόλοιπα θα τα πληρώνουν είτε από την τσέπη τους είτε θα πρέπει να έχουν και ιδιωτική ασφάλιση οπότε πάλι από την τσέπη τους θα τα πληρώνουν. Δεύτερον, τα δημόσια νοσοκομεία θα βλέπουν άπορο και θα τους σηκώνεται η τρίχα, καθότι η νοσηλεία απόρου θα ταυτίζεται με ζημία. Τρίτον, θα αναγκαστούν να ελαχιστοποιήσουν νοσηλευτικό, παραϊατρικό και ιατρικό προσωπικό καθότι οι εργαζόμενοι θα κρίνονται ως έξοδα.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η Α.Ε. Υγεία θα εμφανίζεται κερδοφόρα, τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ θα καθορίζουν τους όρους του ανταγωνισμού, η δημόσια υγεία θα καταργηθεί, αυτοί θα ζήσουν καλά κι εμείς θα πάμε στο διάολο που διαλέξαμε. Ευτυχείτε!
kartesios.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: