Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας κατά Θ. Τσουκάτου

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ο Θοδωρής Τσουκάτος. Ο άλλοτε συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι μεταξύ των 64 κατηγορουμένων στην υπόθεση της SIEMENS, για τους οποίους ο αρμόδιος εισαγγελέας ζητά την παραπομπή τους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Με την πολυσέλιδη πρόταση του ο εισαγγελέας Εφετών, αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης, ζητά την παραπομπή του άλλοτε ισχυρού μέλους του ΠΑΣΟΚ για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του Ν1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, κατηγορία που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Κατά την εισαγγελική κρίση ο Θόδωρος Τσουκάτος πρέπει να δικαστεί για την υπόθεση του 1 εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του και φαίνεται να κατατέθηκαν σε δύο εμβάσματα από την SIEMENS. Ο κ. Μπρης θεωρεί πως το επίμαχο ποσό σχετίζεται με την υπόθεση της «σύμβασης 8002» του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία και είχε τελικούς αποδέκτες στελέχη του ΟΤΕ.

Η διαδρομή του χρήματος

Στην εισαγγελική πρόταση αναλύεται η διαδρομή του επίμαχου ποσού το οποίο φαίνεται να ξεκινά τον Δεκέμβριο του 1998 οπότε τα δύο εμβάσματα έφθασαν από «ύποπτο» λογαριασμό σε τράπεζα της Αυστρίας, σε τραπεζικό λογαριασμό στην ABN-AMRO Bank στην Ολλανδία με δικαιούχο τον επιχειρηματία Ηλία Πιταούλη. Κατά τον κ. Μπρη τα στοιχεία του λογαριασμού Πιταούλη, είχε δώσει στον ισχυρό άνδρα της SIEMENS Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο Θόδωρος Τσουκάτος στον οποίο κατέληξαν τα χρήματα μέσω του φίλου του Στέλιου Βίου και με ενδιάμεσες «στάσεις» σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους συνδικαιούχος ήταν ο κατηγορούμενος στην υπόθεση, Γεώργιος Γενναίος που, σύμφωνα με τον κ. Μπρη «απασχολείτο από το έτος 1997, ως προσωπικό γενικών καθηκόντων, στο γραφείο που διατηρούσε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ» στη Χαρ. Τρικούπη.

«Το έμβασμα του παραπάνω ποσού ...έγινε στα πλαίσια παροχής χρηματικών ωφελημάτων, που είχαν υποσχεθεί τα στελέχη της εταιρείας ΖΗΜΕΝΣ ΑΕ σε υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ, οι οποίοι την αποδέχθηκαν και τελικώς την έλαβαν...», σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσουκάτος αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει πως το εν λόγω ποσό ήταν χορηγία της SIEMENS προς το ΠΑΣΟΚ και ότι παραδόθηκε στα ταμεία του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: