Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Η "Ντροπολογία" της νύχτας και ο Καιάδας των εργαζομένων στα ΜΜΕ

"Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κ' υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη"
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης
Οι Βαρόνοι των ΜΜΕ, αποδεικνύοντας για τα καλά και χωρίς περιστροφές ποιος είναι το "κουμάντο" σε τούτο τον τόπο, επέβαλαν τη δική τους ατζέντα στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της Σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης υγειονομικής περιφέρειας Αττικής, του γενικού ογκολογικού νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» και του Συλλόγου Φίλων Γενικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» το οποίο φέρει με "χρυσά" γράμματα τα ονόματα και την υπογραφή των κ.κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Βρούτση, Σταμάτη και Βορίδη και με τον τρόπο αυτό και δια της πλαγίας πέτυχαν καίριο χτύπημα στον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ οι οποίοι πλέον βλέπουν δικαίως το μέλλον τους ακόμη πιο αβέβαιο μιας και πολλά από τα κεκτημένα τους χάνονται εν μια νυκτί και οι θέσεις εργασίας τους κινδυνεύουν άμεσα.
Η τροπολογία αυτή αποτελεί κόλαφο για τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, καθώς παραχωρεί τα πάντα στους μεγαλοκαρχαρίες των ΜΜΕ, εν όψει και της έναρξης της διαδικασίας συγχωνεύσεων, του κουρέματος των δανείων τους και των συνεργιών μεταξύ τους.

Ήδη τα μέλη των Δ.Σ. των Ενώσεων στα ΜΜΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση (παραθέτουμε πιο κάτω) μέσω της ΕΣΗΕΑ και εξήγγειλαν απεργία απο τις 10 πμ της 5/8/2014.

Σύμφωνα με την τροπολογία η οποία τίθεται σήμερα 5/8 σε ψηφοφορία και μάλιστα άρον - άρον σε εμβόλιμη συνεδρίαση στο θερινό τμήμα της Βουλής, επιχειρείται η αναδιαμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού χάρτη της χώρας ενώ ταυτόχρονα θίγονται, χωρίς προηγούμενο για τον κλάδο όπως αναφέραμε, τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΝΥΧΤΑ.....

Η τροπολογία των 22 σελίδων κατατέθηκε νύχτα την περασμένη Παρασκευή στο θερινό τμήμα της Βουλής και μέσα σε 10 παραγράφους, ανοίγει δρόμο για τη συγχώνευση ΔΟΛ-Πήγασου.

Σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών

Άρθρο 2 - παράγραφος 6 της τροπολογίας

«Η προβλεπόμενη από την διάταξη του άρθρου 17 του ν. 4208/2013 προθεσμία για την έκδοση προκήρυξης με αντικείμενο την χορήγηση ραδιοφωνικών αδειών, παρατείνεται από την λήξη της μέχρι τις 31.12.2014». Ενώ στο δεύτερο εδάφιο: «Από την δημοσίευση του παρόντος και μέχρι την χορήγηση αδειών ραδιοφωνικών σταθμών κατά τις διατάξεις του ν. 3592/2007, οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που λειτουργούν νόμιμα, δύνανται να μεταβάλουν άπαξ τον χαρακτήρα του προγράμματός τους σε μη ενημερωτικό, με υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου τους που κατατίθεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) και συνοδεύεται από συνοπτική παρουσίαση του πρώτου εβδομαδιαίου προγράμματος με τον νέο τους χαρακτήρα. Η μεταβολή ισχύει από την αρχή του ημερολογιακού μήνα, που ακολουθεί την κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης».

Δηλαδή, η προκήρυξη των νέων ραδιοφωνικών αδειών, μεταφέρεται εκ νέου, για το 2015, ενώ μέχρι την λήξη της προθεσμίας, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ενημερωτικού περιεχομένου, μπορούν μέσω δήλωσής τους στο ΕΣΡ, να αλλάξουν την φυσιογνωμία τους.

Συμπράξεις μεταξύ ενημερωτικών και μη ενημερωτικών μέσων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών, για μείωση οικονομικού κόστους

Όπως αναφέρει η σχετική τροποποίηση, «κατ’ εξαίρεση, και πάντοτε με την επιφύλαξη του ν 3959/2011, επιτρέπονται συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων (ενημερωτικών ή μη) της αυτής μορφής (τηλεόραση ή ραδιόφωνο) που συμβάλλουν στην μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας, ιδίως μέσω της από κοινού αξιοποίησης οικονομικών πόρων, τεχνολογικών μέσων, μέσων παραγωγής και τεχνικού εξοπλισμού, ή σχετικά με την διαχείριση, παραγωγή, εκμετάλλευση ή διανομή προγραμμάτων ή περιεχομένου, την συλλογή, διανομή και πρακτόρευση υλικού επικαιρότητας ή για την πρακτόρευση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου για περισσότερα του ενός μέσα, εφόσον δεν έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή την νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Συνοπτικά

-Καταργούνται τα όρια της δεσπόζουσας θέσης ενημερωτικών Μέσων αν το θελήσουν, όπως και την απόκτηση μη ενημερωτικών Μέσων.

-Καταργούνται οι επιστροφές στη διαφήμιση (πάγιο αίτημα των εκδοτών από το 2012)

-Απαλλάσσονται από το αγγελιόσημο οι διαφημίσεις για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, ενώ απελευθερώνονται οι διαφημίσεις των "προϊόντων" των ΜΜΕ στα κανάλια τους, παρατείνεται επ’ αόριστον το προσωρινό καθεστώς νομιμότητας των ιδιωτικών καναλιών. (απεριόριστες ώρες για τηλεπωλήσεις,τηλεπαιχνίδια χρονοχρέωσης και λοιπά …)

Στο Άρθρο 1

Από 1-1-2015 ισχύει ριζική αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς και καθιέρωσης της απευθείας τιμολόγησης των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις. Μέσα από αυτή τη ρύθμιση καταργείται κάθε δυνατότητα παροχής πίστωσης, δωρεάν χρόνου ή οποιασδήποτε άλλης επιβράβευσης σε διαφημιστική εταιρεία ή εταιρία που μεσολαβεί για την πραγματοποίηση διαφημιστικής προβολής.

Με αυτή την τροποποίηση καταργείται η επιβάρυνση των Μέσων για την πληρωμή των διαφημιστικών εταιριών, οι οποίες πλέον θα έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τον διαφημιζόμενο και απαγορεύεται να λαμβάνουν οποιαδήποτε παροχή, χρηματική ή σε είδος ή ακόμα και δωρεάν, επιστροφή, επιβράβευση ή άλλη έμμεση ή άμεση αμοιβή από το Μέσο.

Μεταβολή του τρόπου υπολογισμού του αγγελιοσήμου, προκειμένου αυτό να υπολογίζεται επί της πραγματικής τιμής που τιμολογείται από το Μέσο στο διαφημιζόμενο, όπως ισχύει για τις λοιπές επιβαρύνσεις.

Πλέον, το αγγελιόσημο, ο ΦΠΑ και οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι θα υπολογίζονται με βάση την τιμή που αναγράφεται στο τιμολόγιο, όπως αυτή θα προκύπτει μετά την αφαίρεση της τυχόν χορηγούμενης έκπτωσης, η οποία δεν μπορεί, σε ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ ΜΜΕ να υπερβαίνει το 80%.

Σε ότι αφορά την Digea

Προβλέπεται πλέον ότι τα μηνύματα για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με πρόγραμμα που εγκρίνει ο Γ.Γ. Επικοινωνιών, ΔΕΝ θα αποτελούν διαφήμιση και θα απαλλάσσονται του αγγελιοσήμου, κάθε φόρου ή άλλης επιβάρυνσης καθώς τονίζεται ρητά ότι εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και αποτελεί υποχρέωση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών.

Σημειώνεται δε πως η τροπολογία προβλέπει αυστηρότατες κυρώσεις σε όσους δεν την τηρούν, με πρόστιμα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ για εφημερίδες και έντυπα και με πρόστιμα ύψους έως και πέντε φορές επί της τιμής της διαπιστωμένης παράβασης για διαφημιζόμενους ή διαφημιστές.

Άρθρο 2 - θέματα σύμπραξης, συγχώνευσης μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών ΜΜΕ (ενημερωτικών ή μη):

«που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας, ιδίως μέσω της από κοινού αξιοποίησης οικονομικών πόρων, τεχνολογικών μέσων, μέσων παραγωγής και τεχνικού εξοπλισμού, ή σχετικά με τη διαχείριση, παραγωγή, εκμετάλλευση ή διανομή προγραμμάτων ή περιεχομένου, τη συλλογή, διανομή και πρακτόρευση υλικού επικαιρότητας ή για την πρακτόρευση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου για περισσότερα του ενός Μέσα, εφόσον δεν έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος της διαδικασίας συγχώνευσης που βρίσκεται στην τελική ευθεία, ανάμεσα στον Πήγασο και τον ΔΟΛ και μάλιστα σε τέτοιο ποσοστό που προκύπτουν ρυθμίσεις και για το προσωπικό που θα απασχολείται στις επιχειρήσεις των Media, καθώς πλέον θα επιτρέπεται και με το νόμο η ανταλλαγή ή χρησιμοποίηση από κοινού, υπαλλήλων, διευθυντικών στελεχών, απασχολούμενο δυναμικό, εξοπλισμό, τεχνικές και άλλες διευκολύνσεις, να χρησιμοποιούν κοινές πηγές περιεχομένου.

Εάν ενώσει λοιπόν κανείς τα πιο πάνω περί μειώσεως του κόστους και την ανταλλαγή ή χρησιμοποίηση από κοινού, υπαλλήλων, διευθυντικών στελεχών, απασχολούμενο δυναμικό και λοιπά αντιλαμβάνεται αμέσως πως το θέμα "απολύσεις" είναι κάτι περισσότερο από σαφές και δικαίως οι εργαζόμενοι αγανακτούν και αγωνιούν μπροστά στην ψήφιση αυτής της τροπολογίας των 22 σελίδων και 10 παραγράφων λαιμητόμων και γιατί αυτή κατατέθηκε...νύχτα...!

Είναι πασιφανές πως για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση,τηρώντας και "εκτελώντας" στο ακέραιο τις υποσχέσεις της προς τους "προσωπικούς της δανειστές",δεν διστάζει να ανοίξει την καταπακτή του Καιάδα της εργασίας και να αφήσει σε ελεύθερη πτώση, εντός του, όσους εργαζόμενους οι Βαρόνοι Νεο-Σπαρτιάτες αρχηγοί της επιθυμήσουν.
Όπως ακριβώς πράττουν οι δουλέμποροι βουλιάζοντας άτυχους κυνηγημένους για να καρπωθούν την ξεφτιλισμένη ντροπιαστική αμοιβή τους ατόφια.
Όπως όσους πέταγε στην Αρένα,τροφή στα λιοντάρια ο Καίσαρας διασκεδάζοντας τους Συγκλητικούς και τους "εξοχότατους" κι εντιμότατους καλεσμένους του.
Όπως έριχνε στην πυρά η Ιερά Εξέταση άμοιρες γυναίκες,δήθεν μάγισσες για να σπέρνει τον τρόμο και να ισχυροποιεί την εξουσία της.

Όπως έδειχνε με το δάκτυλο πίσω από τη βρωμιά της τρύπιας στα μάτια κουκούλας του ο ρουφιάνος - λαδάς της Κατοχής το γείτονα, μπας και σώσει τα λάδια του .... κυρ Αντώνη......

Σταμάτης Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: