Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η Μάνια Παπαδημητρίου γράφει για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα

«…Ετσι σκοτώνει το παρακράτος!! Ετσι δρούν οι παρακρατικές οργανώσεις!! Γλυστρούν σαν αέρας δίπλα σου και «κάνουν τη δουλειά τους» πριν καταλάβει ο απέναντι καλά καλά τι συμβαίνει!…»
της Μάνιας Παπαδημητρίου
Πριν ένα χρόνο ήταν!! Σαν όπως μετά από λίγες μέρες! Η δολοφονία!!
«Ηταν 18 Σεπτέμβρη…» αλλάξαμε τα λόγια του τραγουδιού για να ταιριάζουν Στη συναυλία του Πολυτεχνείου την επόμενη μέρα!
Ενας μουσικός! Ράπερ που τραγούδαγε ενάντια στο φασισμό ενάντια στο ρατσισμό ενάντια στο κόμα που υποστηρίζει όλα αυτά μέσα στη βουλή! Γιατί η Δημοκρατία μας έχει απ όλα! Εχει και δηλωμένους φασίστες μέσα της! Γιατί είναι πολύ μεγαλόκαρδη!! Και ιδού τα αποτελέσματα!!!Να φτιάξουμε ένα νόμο!!! Γρήγορα γρήγορα να φτιάξουμε ένα νόμο!!! Να περιορίσουμε τους φασίστες!!! Να εμποδίσουμε τον νεοναζισμό! Σκοτώνουν τα παιδιά μας πια! Δεν σκοτώνουν μόνο μετανάστες!!! Ένα νόμο ένα νόμο ένα νόμο εντομοκτόνο!!!

Εδώ ακριβώς έρχεται η πραγματικότητα της ίδιας μας της φράσης και αποκαλύπτει τον δικό μας μικροαστικό κρυμένο ρατσισμό!! Σκοτώνουν τα παιδιά ΜΑΣ !!! Βλέπεις τα παιδιά των μεταναστών δεν ήταν δικά μας παιδιά!!! Ποιός λοιπόν θα τους κρίνει; Αυτό που ξεχωρίζει πρώτα το δικό του και μετά του αλλουνού; Τόσες επιθέσεις τόσοι φόνοι είχαν γίνει μέχρι εκείνη της στιγμή! 32 υποθέσεις κλεισμένες στο συρτάρι πριν τη δολοφονία αυτή!!Και όμως χρειάστηκε να γίνει ένα έγκλημα τέτοιο, ένα έγκλημα κορυφαίο για να κινηθεί η μηχανή!!
Και ο Παύλος όχι μόνο βοήθησε να ρθούν τα πράγματα στο φώς αλλά έδειξε και με το δάχτυλο τον δολοφόνο και μετά έπεσε στο έδαφος!!! Δηλ δεν μπορούσε να κάνει και τίποτα περισσότερο ένας άνθρωπος για να βοηθήσει τους άλλους ανθρώπους να μην το ξαναπάθουν!!! Ανέβαλε τη στιγμή του θανάτου του για να δείξει τον ένοχο!Και ο ένοχος έδειξε την Χρ Αυγή !!!
Μα δε χρειαζόταν να πεθάνουν τόσοι για να πάρουμε την απόφαση να κοιτάξουμε προς τα κεί. Χιλιάδες μηνύματα τέτοια είχαμε όσοι κυκλοφορούμε μέσα στην πόλη!!! Οσοι ερχόμαστε σε επαφή με νέα παιδιά που ακούνε και βλέπουν και ονειρεύονται να σώσουνε τον κόσμο! Και πάνω σ αυτή την αναζήτηση έρχονται σε ρήξεις μεταξύ τους και προστριβές και έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν τη διείσδυση των φασιστικών και νεοναζιστικών ιδεών μέσα στη νεολαία και να το στιγματίσουν!
Και τα παιδιά ήδη από το τέλος του 2008 μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον νεοναζισμό, για τα κόματα και τους πολιτικούς που τον στηρίζουν , για τον εκφασισμό των πολιτών, για τα επεισόδια, τις επιθέσεις, τις φωτιές, τους τραυματισμούς! Και όμως έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το αντιρατσιστικό δεν έχει έρθει στη Βουλή! Ερχεται και αποσύρεται, έρχεται και φεύγει Σαν το κύμα σαν το αεράκι!!! Παγώνει και ξεπαγώνει –όπως λένε στη γλώσσα της πολιτικής!!
Και αίφνης ειδοποιηθήκαμε πως μπαίνει την Τρίτη!!! Ο νόμος εντομοκτόνο!!! Για το ρατσισμό! Και δε λέει τη λέξη ρατσισμός ή ρατσιστική επίθεση μέσα παρά μία ή δυό φορές!! Και δεν ορίζει τι είναι ρατσιστικό έγκλημα αλλά μόνο τι είναι προτρεπτικός προς το ρατσιστικό έγκλημα λόγος! Και δεν τιμωρεί τον δράστη αλλά αυτόν που τον προτρέπει δια του λόγου να το κάνει. Και δεν τιμωρεί ούτε το κράτος- αν δράσει ρατσιστικά- αλλά μόνο τον κάθε ξεχωριστό πολίτη! Και δεν προστατεύει τους μάρτυρες ρατσιστικών επιθέσεων από την απέλαση αλλά τους αφήνει μετέωρους να μπορεί να απελαθούν ενώ έχουν καταγγείλει ρατσιστική επίθεση εναντίον τους.
Ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα που πυροδότησε το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που είναι και επιταγή της Ευρωπαικής Ενωσης από το 2008 και κάνουμε σαν να μην τρέχει τίποτα!
Δεν ήξερα τη μουσική του Παύλου !!Δεν είχα ακούσει τα τραγούδια του! Τα άκουσα μετά! Όμως αυτό το είδος του εγκλήματος το έχω ξανακούσει.
Είναι το είδος του εγκλήματος που σκότωσε τον Γρηγόρη Λαμπράκη !! Και είναι το έγκλημα που αποτυπώνοντας στο θεατρικό του έργο «Αγγέλα» ο Γιώργος Σεβαστίκογλου μας δείχνει πώς σκοτώνουν οι φασίστες!!! Αγκαλιαστά Σε παίρνουν αγκαλιά και σε σκοτώνουν!!!Η περνούν σαν αέρας από κοντά σου και σου δίνουν μια στο κεφάλι Κι αν δεν πέσεις κάτω κι άλλη μια! Ετσι σκοτώνει το παρακράτος!! Ετσι δρούν οι παρακρατικές οργανώσεις!! Γλυστρούν σαν αέρας δίπλα σου και «κάνουν τη δουλειά τους» πριν καταλάβει ο απέναντι καλά καλά τι συμβαίνει!
- «Νόμισα πως τον αγκάλιασε γιατί τον γνώριζε»-είπε ένας μάρτυρας!!!….Ετσι αγκαλιαστά μπορεί να σε πετύχουν αν « σ ‘εχουν βάλει στο μάτι»
Ποιοι ακριβώς; Πώς ακριβώς; Γιατί;
Μα αυτό συνήθως- ενώ όλοι το γνωρίζουν- μαθαίνεται πολλά χρόνια μετά… Όμως στην περίπτωση του Φύσσα μαθεύτηκε την ίδια στιγμή!!! Εδειξε με το δάχτυλο το θύμα τον θύτη κι αυτός με τη σειρά του «έδωσε» τους ηθικούς αυτουργούς!!!!
Κι όμως αυτοί συνεχίζουν να υπάρχουν! Γλυστρούν κι αυτοί μέσα από τις πόρτες και τα παράθυρα και εγκαθίστανται σαν τη σκόνη μέσα στα σπίτια. Σαν τις κατσαρίδες!!! Είναι μέσα στις τηλεοράσεις Είναι σίγουρα πάνω στον καναπέ!!!Είναι στα πεζοδρόμια, στις γειτονιές μας!!!Κάτι τους θρέφει μέσα στις καρδιές μας! Μήπως ο φόβος; Μήπως η βλακεία; Η μήπως απλά και μόνο το μικροσυμφέρον του καθενός μας,ο μικροαστισμός που αναπτύξαμε μέσα στα προηγούμενα χρόνια της ευμάρειας που νομίσαμε πως θα κρατήσει για πάντα και τώρα βλέπουμε το οικοδόμημα να καταρέει και δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε Και αργούμε!!!! Αργούμε !!!! Αργούμε πολύ να καταλάβουμε τι λένε τα παιδιά!!! Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ότι το είδος «φασίστας» ευδοκιμεί ακριβώς μέσα στην μιζέρια και στο φόβο αλλά και στην αναποφασιστικότητα να το αντιμετωπίσεις!!Τρώει σάρκα από τη σάρκα του τρομαγμένου να μη χάσει τα λεφτουδάκια του πολίτη προσφέροντάς του φαινομενική ασφάλεια. Για λίγο όμως μόνο!
Μόλις τελειώσει τη δουλειά που τον έχουν βάλει να κάνει θα στραφεί και εναντίον του! Γιατί δεν έρχεται για να φύγει! Ερχεται για να μείνει! Και να σε «προστατεύει» υποχρεωτικά και για πάντα!! Από ποιους Μα από τους αλλοδαπούς , τους αδύναμους,, τους ανάπηρους , τους ομοφυλόφυλους ,τους διαφορετικούς!!!
Τώρα περνάει τις γριούλες απέναντι,τώρα δίνει συσίτια και «καθαρίζει» τις γειτονιές από τους ξένους Αυριο που θα έχει τελειώσει αυτό μπορεί να τις «καθαρίζει» από τις άλλες μειονότητες που ενοχλούν το κεφάλαιο στο να προχωρήσει τα real estate σχέδιά του!!! Και μές σαυτές τις μειονότητες μπορεί να είναι και πολλοί από εκείνους που τώρα νομίζουν πως έχουν το προνόμιο να παρατηρούν «με ψυχραιμία» και «νηφαλιότητα» την κατάσταση. Ετσι άρχισε ο διωγμός των Εβραίων από το Ναζισμό από το 1935 και κατέληξε στο Ολοκαύτωμα ! Κι αυτοί νηφάλιοι προσπαθούσαν να μένουν στην αρχή!
Αν οφείλουμε κάτι πολύ σπουδαίο στον Παύλο Φύσσα και στη μουσική του είναι ότι τους εκνεύρισε νωρίς! Και έφερε στο φώς τα σχέδιά τους, αντέχοντας ένα λεπτουδάκι ακόμα στη ζωή μετά τη λαβωματιά!! Αυτός έκανε τόσα για μας!!Δεν έδωσε μόνο τη ζωή του ,έζησε λίγο περισσότερο για να μας δείξει το δρόμο.Να μην υπάρχει αμφιβολία να μην μπερδευτούν τα πράγματα όπως γίνεται συχνά!!! Εχουμε λοιπόν κι εμείς χρέος ν ακούσουμε τη φωνή του.
Ας μην αφήσουμε το παράδειγμά του να πάει χαμένο!!

* Η Μάνια Παπαδημητρίου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ
hitandrun.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: