Με τον πιο επίσημο τρόπο καταρρίφθηκε ο μύθος των «κόκκινων γραμμών» στην διαπραγμάτευση με την τρόικα που καλλιεργούσε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση εν όψει των συναντήσεων στο Παρίσι, συναντήσεις που θα κρίνουν εν πολλοίς τα νέα μέτρα αλλά και το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της αυριανής έναρξης των συνομιλιών της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, ομολόγησε ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και πρόσθεσε με νόημα ότι «έχει ανέβει πολύ ο πήχης των προσδοκιών».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ακόμη ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι οι αντισυμβαλλόμενοι, πρόκειται για στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Μπορούν να μιλήσουν μόνο για το μνημόνιο, όχι για κάτι περισσότερο, δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς να αποφασίσουν πολιτικά».

«Το γεγονός ότι είναι η αυριανή συνάντηση στο Παρίσι μας ανάγκασε να δουλέψουμε όλο τον Αύγουστο», συνέχισε ο Γ. Χαρδούβελης και τόνισε: «Έχουμε επιταχύνει το έργο μας. Έχουμε φέρει μπροστά πολλά διαρθρωτικά».
Να υποβαθμίσει το γεγονός επεχείρησε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Επιτροπής, λέγοντας ότι στόχος της τριήμερης συνάντησης στο Παρίσι είναι η εξέταση της προόδου σε ορισμένα από τα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
Ο Σάιμον Ο΄Κόνορ δήλωσε ότι στόχος των συζητήσεων στο Παρίσι δεν είναι να εξεταστεί το πως θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το 2014 ή να εξεταστούν ζητήματα που άπτονται της βιωσιμότητας του χρέους. Τα θέματα αυτά, υπογράμμισε, θα εξεταστούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της αξιολόγησης μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί με τη δήλωση του Εurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση -όμηρος στις απαιτήσεις των δανειστών
"Η ομολογία της κυβέρνησης -δια στόματος του κ. Χαρδούβελη- ότι δεν βάζει κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, διαλύει την επιχείρηση εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες" σημειώνει σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. "Ο υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει την πολιτική γύμνια μιας κυβέρνησης όμηρο στις απαιτήσεις των δανειστών, από την οποία ο ελληνικός λαός έχει να περιμένει μόνο νέες θυσίες. Οι μόνες κόκκινες γραμμές είναι αυτές που θέτει η ίδια η τρόικα".
avgi