Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Στα τυφλά βαδίζει η κυβερνητική παράταξη

Η "έλλειψη προοπτικής", που προκαλεί η ακολουθούμενη πολιτική και είναι ορατή πλέον ακόμα και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έχει φέρει την κυβέρνηση στην πιο δύσκολη φάση της από την ανάληψη της διακυβέρνησης έως σήμερα, με τον Γιώργο Παπανδρέου να μη φαίνεται να μπορεί να ελέγξει και να διαχειριστεί τον αναβρασμό που επικρατεί τόσο στο υπουργικό σχήμα όσο και, κυρίως, στο εσωτερικό του κόμματος.
Το επόμενο διάστημα, από την κατάθεση του νομοσχεδίου-"πακέτο" για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τις αποκρατικοποιήσεις και το διορθωτικά μέτρα για το 2011 έως και την ψήφισή του, θα αποτελέσει σίγουρα το πιο δυνατό και δύσκολο "κρας τεστ" για την ίδια την πορεία της κυβέρνησης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο ακόμα και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Μάλιστα, εάν -παρά τις συνεχείς επίσημες διαψεύσεις- λάβει "σάρκα και οστά" το φάσμα της αναδιάρθρωσης του χρέους που πλανάται πιο έντονα από ποτέ πάνω από τη χώρα μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τζορτζ Σόρος, τότε δύσκολα θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Π. Κουκουλόπουλου ότι η αναδιάρθρωση..
"είναι η τελευταία ή η πρώτη πράξη της κυβέρνησης, ξεκινώντας τη θητεία της ή καθώς την τελειώνει και πάει σε εκλογές".
Όμως μεγάλο "θόρυβο" αλλά και ερωτήματα προκάλεσε και η πρόταση που απηύθυνε η Β. Παπανδρέου προς τον υπουργό Οικονομικών να προβεί η κυβέρνηση σε αναδιάρθρωση τώρα, αφού, όπως προέβλεψε, αυτό δύσκολα θα αποφευχθεί το 2013. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία και σε αυτή την αναφορά τής κ. Παπανδρέου είναι ουσιαστικά η εκτίμηση ότι και με το πρόγραμμα 2012-2015 που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο δεν θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης και άρα δεν θα βγει η χώρα στις αγορές ούτε το 2013, πόσο μάλλον κατά το τέλος του 2011 - αρχές του 2012, όπως δηλώνουν ο πρωθυπουργός και ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Το βαρύ κλίμα, που αποτυπώνεται στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης και εκφράζεται με δημόσιες δηλώσεις βουλευτών που ολοένα και πληθαίνουν, αποτελεί αίτιο και αιτιατό της κατάστασης που σχηματοποιούν σε αριθμούς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, κατά τις οποίες η διαφορά με τη Ν.Δ. ψαλιδίζεται συνεχώς και αυτό κυρίως λόγω της ελεύθερης πτώσης των ποσοστών του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος και όχι λόγω μιας δυναμικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διότι, πέρα από τις "ιδεολογικές" διαφοροποιήσεις που μπορεί να υπάρχουν απέναντι στο Μνημόνιο -τις οποίες και η κυβέρνηση ως εκ του "σοσιαλιστικού" της χαρακτήρα αναγκάζεται να περιλαμβάνει στη ρητορική της, για να τις συνδέσει ωστόσο αυτόματα με την "αναγκαιότητά" του-, και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να εισπράττουν την αβεβαιότητα για την "επόμενη ημέρα".
Σε κάθε περίπτωση, έχει καταστεί σαφές σε όλα τα μήκη και πλάτη της διαστρωμάτωσης του κυβερνώντος κόμματος ότι ο "μονόδρομος" του Μνημονίου με κάποιον τρόπο πρέπει να... καταλήξει σε ένα σταυροδρόμι για την "από εδώ και πέρα" πορεία της κυβέρνησης. Γι' αυτόν τον λόγο διαμαρτυρήθηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών ενώπιον του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι οι συνεχείς διαβεβαιώσεις για τη μη λήψη νέων μέτρων διαψεύδονται μονότονα από την πραγματικότητα. Το γεγονός που υπήρξε καθοριστικό ως προς τη στάση αυτή την οποία παρουσιάζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ήταν οι διαρροές-προαναγγελίες για νέα μέτρα λόγω της σημαντικής απόκλισης από τους στόχους του προϋπολογισμού. Στην ίδια δε συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να νίψει τας χείρας του, λέγοντας, σύμφωνα με όσα μετέφεραν οι συνάδελφοί του βουλευτές, ότι ποτέ δεν είπε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αλλά ότι αυτά δεν θα είναι οριζόντια.
Οι εσωτερικές αυτές πιέσεις και το κλίμα που μεταφέρουν, καθώς επίσης και ο επώδυνος χαρακτήρας των δύσκολων νέων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση για να "ξεπληρώσει" την επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων κατά μία μονάδα (που όμως ακυρώνεται στην πράξη από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ), έχουν προκαλέσει "εμπλοκή" στο κυβερνητικό κέντρο λήψης αποφάσεων. Αυτό φάνηκε ανάγλυφα σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με υπουργούς οι οποίοι συμμετείχαν στην ομάδα σχεδιασμού και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος, σχετικά με τη διαχείριση του νομοσχεδίου-"πακέτο". Η εικόνα που μετέφεραν ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων είναι εκείνη της "αβεβαιότητας". Άλλωστε, ενδεικτικό του βάρους των κοινωνικών και εσωκομματικών αντιδράσεων, η σύσκεψη δεν κατέληξε σε απόφαση για το εάν στο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται ρητά όλα τα επώδυνα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν. Αν και αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο, υπήρξαν εισηγήσεις να πάνε πίσω ορισμένα "αγκάθια", ώστε να μην πέσει σε αυτή τη φάση κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Λιονάκης Νίκος
avgi. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: