Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Δημοψήφισμα για τη σωτηρία της ΔΕΗ

Σε κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού αλλά και ουσίας προέβη χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημοσιοποιώντας το αίτημα για δημοψήφισμα. Όχι τυχαία, στις 2 Ιουλίου του 1950 ιδρυόταν η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού...
Η πρωτοβουλία για δημοψήφισμα ήταν μια κίνηση που, εκτός του ότι αιφνιδίασε την κυβέρνηση, έβαλε πιο γερά θεμέλια στη συγκρότηση του μετώπου για την αποτροπή ξεπουλήματος της ΔΕΗ μετά και τη σχετική δημόσια πρωτοβουλία της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, η ανακοίνωση της σχετικής πρωτοβουλίας από τον Αλέξη Τσίπρα χθες στο Αμύνταιο ενίσχυσε τον αγώνα των πολιτών, αλλά και των τοπικών κοινωνιών ειδικότερα, όπως αμέσως φάνηκε και στις αντιδράσεις των κατοίκων της ακριτικής πόλης.

Συγχρόνως όμως η αξιωματική αντιπολίτευση έριξε το «γάντι» στην κυβέρνηση να δεχθεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει ο λαός, διά του δημοψηφίσματος, για το σχέδιο εκποίησης της ΔΕΗ. Αντίστοιχη και η πίεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αφήσουν τυχόν δικαιολογίες και να συνταχθούν όλοι μαζί στον κοινό σκοπό σωτηρίας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Πρώτος στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η καταψήφιση του σχεδίου νόμου, αλλά, στην απευκταία περίπτωση ψήφισής του, το δημοψήφισμα δίνει τη δυνατότητα να μην εφαρμοστεί ποτέ.

Το δημοψήφισμα
Μιλώντας αναλυτικά για τη νέα αυτή πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας ανήγγειλε ειδικότερα ότι θα επικοινωνήσει με τους άλλους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ μίλησε και για τη διαδικασία, όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος. Στόχος, «μαζί με τους 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εάν υπάρξει ψήφιση αυτού του εκτρώματος από το θερινό τμήμα, εν κρυπτώ, να προχωρήσουμε στη συλλογή 120 υπογραφών βουλευτών». Απώτερος στόχος, «να τοποθετηθούν όλοι και να μην κρύβονται πίσω από το θερινό τμήμα κάποιοι που κάνουν ότι τάχα μου διαφωνούν. Εδώ όλοι θα αναμετρηθούμε με τις ιστορικές μας ευθύνες, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας επικεφαλής κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισκεφθεί τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό και το Ορυχείο στο Αμύνταιο, από όπου κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι επιδεικνύει -παρά τη σύσταση που η αξιωματική αντιπολίτευση του είχε απευθύνει για συναίνεση, μετά και τα εκλογικά αποτελέσματα- «πρωτοφανή και εκδικητική στάση και λογική να διαλύσει τα πάντα στο πέρασμά του πριν αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου. Για άλλη μια φορά, τον προειδοποιούμε. Αυτές οι αποφάσεις δεν θα υλοποιηθούν γιατί έχουν τη συντριπτική αντίθεση της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι συντεχνία οι εργαζόμενοι. Συντεχνία είναι αυτοί που κυβερνάνε 40 χρόνια τώρα και αποφασίζουν ερήμην του ελληνικού λαού για τον δημόσιο πλούτο».

Τελειώνει η κυβέρνηση...
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη στην εκτίμηση ότι «η ΔΕΗ και οι αιγιαλοί" -σ.σ.: που σε άλλο σημείο αποκάλεσε «ριφιφί» και «πλιάτσικο»- "θα είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνηση που ήδη ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες δεν θα είναι παρούσα. Η λαϊκή ετυμηγορία θα είναι αυτή που θα δώσει μια άλλη προοπτική για τη χώρα και τον λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί. «Θα μείνει δημόσια και ενιαία επιχείρηση για λογαριασμό του ελληνικού λαού και της κοινωνίας και μόνο». Γι' αυτό και «δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε οποιαδήποτε απόφαση ή υπογραφή» σε αυτό που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε «εθνικό έγκλημα».

Μιλώντας με ευθύτητα στους ανήσυχους κατοίκους του Αμυνταίου (αλλά και όχι μόνο κατ' επέκταση) ο Αλ. Τσίπρας τούς διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκεί «όχι για κερδοσκοπήσουμε πολιτικά, όχι για να διεκδικήσουμε να βγάλουμε ένα λογύδριο και να πούμε πέντε πολιτικές κορώνες, αλλά γιατί εκτιμούμε ότι το σχέδιο εκποίησης - ξεπουλήματος της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης για την ελληνική οικονομία και της υψίστης σημασίας επιχείρησης για την ασφάλεια και την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, όπως είναι η ΔΕΗ, είναι εθνικό έγκλημα. Ένα έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί και θα αποτραπεί μόνο αν υπάρξει μια πλατιά, παλλαϊκή, πολιτική και κοινωνική ενότητα, πέρα και έξω από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.

Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με εργαζόμενους/ες ή πολίτες οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν άλλα κόμματα, ακόμα και αυτά που μας κυβερνούν. Διότι η ζημία" -τόνισε- "που θα υποστούμε ως χώρα και ιδίως εδώ οι περιοχές σας από τη διαδικασία εκποίησης του εθνικού πλούτου που λέγεται ΔΕΗ θα είναι ζημία που θα αφορά όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις».

Μαζί και η Εκκλησία
Και πράγματι, τόσο εκεί στο Αμύνταιο όσο και σε άλλα μέρη της χώρας συγκροτείται, όπως παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας, μια παλλαϊκή συμπαράταξη «εργαζόμενων, κοινωνικών φορέων, πολιτικών κομμάτων», αλλά και «του λαϊκού κλήρου, όσο και από την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως ο μητροπολίτης Φλώρινας και ο μητροπολίτης Κοζάνης», ενώ αργότερα, μέσα στη μέρα προστέθηκε στους διαμαρτυρόμενους ιεράρχες και ο μητροπολίτης Μαρωνείας.

Παρόντες στην επίσκεψη Τσίπρα ήταν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Γ. Αμανατίδης, Αθ. Γερμανίδης και Ευγ. Ουζουνίδου, επίσης τα μέλη της Κ.Ε. Π. Πέρκα, Κ. Αμπατζάς και Ν. Παυλίδης και πολλά τοπικά στελέχη. Ακόμη ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, εκπρόσωπος του απερχόμενου Γ. Δακή, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Θ. Μουμουλίδης και, τέλος, ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμυνταίου.
aygi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: