Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Νέα φοροκαταιγίδα έρχεται το φθινόπωρο

Με το τσουβάλι αναμένονται οι ειδοποιήσεις από την Εφορία το φθινόπωρο, ενώ φορολογούμενοι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα από επιδόματα που εισέπραξαν, για παράδειγμα από το πετρέλαιο θέρμανσης – αν δεν χρησιμοποίησαν τα χρήματα για αγορά πετρελαίου – ή από επίδομα τέκνων αν, μετά από έλεγχο που θα γίνει, βρεθεί πως δεν το δικαιούνται βάσει των εισοδημάτων του 2013.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ειδοποιητήρια θα πρέπει να περιμένουν όσοι άφησαν απλήρωτο το «χαράτσι» της ΔΕΗ και όσοι έχουν αφήσει ανασφάλιστο το όχημά τους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο αλλιώς θα τους αφαιρεθεί η άδεια και το δίπλωμα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι κυριότερες εκκρεμότητες είναι οι εξής:
1. Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν αφήσει απλήρωτες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ. Το ΥΠΟΙΚ θα αποστείλει ειδοποιητήρια με τους φορολογούμενους να έχουν στη συνέχεια έναν μήνα περιθώριο από την ημέρα βεβαίωσης της οφειλής για πληρωμή ή ρύθμιση.
2. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε ξεκινά η νέα περίοδος διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης, όσοι εισέπραξαν προκαταβολή επιδότησης, αλλά δεν αγόρασαν πετρέλαιο μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα.
3. Επίσης, όσοι εισέπραξαν προκαταβολή επιδόματος τέκνων, η οποία έγινε με βάση τα εισοδήματα του 2012, θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα, μετά από έλεγχο που θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2013.
4. Ενεργοποιείται νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για τα ανασφάλιστα οχήματα και το ΥΠΟΙΚ θα στέλνει επιστολή στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων που θα τους καλεί να τα ασφαλίσουν πληρώνοντας παράβολο 250 ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στα γραφειοκρατικά.
Ενδεικτικά, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου βάσει της δήλωσης του 2013, θα χρειαστεί να περάσουν από την εφορία για να πάρουν τα χρήματά και η επιστροφή ίσως καθυστερήσει αρκετούς μήνες, καθώς για πρώτη φορά θα γίνει έλεγχος, μήπως όσοι δικαιούνται επιστροφής έχουν ασφαλιστικές οφειλές.
Επίσης, όσοι δικαιούνται έκπτωση φόρου από τον ΕΝΦΙΑ, είναι πιθανό να κληθούν να υποβάλλουν αίτηση για να διαπιστωθεί αν πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και αν έχουν οφειλές σε εφορία ή Ταμεία.
Ακόμη, εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά νέο Ε9 για να διορθώσουν τα λάθη. Η εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο και η διόρθωση θα πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Επιπλέον, ένα εκατομμύριο επιτηδευματίες θα πρέπει από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο να υποβάλλουν τρεις δηλώσεις για να γνωστοποιήσουν έσοδα και τις δαπάνες.
Επίσης, πάνω από 100.000 φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί σε δείγμα ελέγχου και πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και τα έγγραφα που συνοδεύουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2013 στην εφορία.
Χωρίς την επίσκεψη στη ΔΟΥ η δήλωση δεν θα θεωρείται υποβληθείσα.
Τέλος, γραφειοκρατικές διαδικασίες συνεπάγεται και η διαδικασία για την προστασία του τραπεζικού λογαριασμού από την κατάσχεση (μέχρι το όριο των 1.500 ευρώ για μισθό ή σύνταξη ή των 500 ευρώ), αφού ηλεκτρονική εφαρμογή επιτρέπει μόνο την εκτύπωση βεβαίωσης, η οποία πρέπει να προσκομιστεί στην τράπεζα.
Η επίσκεψη στην τράπεζα θα αποφευχθεί μόνο όταν επιτευχθεί η ηλεκτρονική διασύνδεση της ΓΓΔΕ με όλες τις τράπεζες, ώστε η δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού να φτάνει απευθείας στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
trikkipress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: