«Όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν» (σ.σ.: με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου) επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, καθώς σε δήλωση, ειδικότερα, του βουλευτή και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου γίνεται επεξήγηση του τι συνεπάγεται το νέο πρόγραμμα -η Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL).
Ειδικότερα σημαίνει:
* υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης,
* αξιολόγηση κάθε τρίμηνο,
* παραμονή του ΔΝΤ στο «πίσω κάθισμα», όπως είχε προαναγγείλει και ο Γκ. Χαρδούβελης.
Όπως πάντα, προσθέτει ο Ευκλ. Τσακαλώτος, «οι τελικές αποφάσεις και λεπτομέρειες θα καθοριστούν αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και ψηφιστεί το πακέτο μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση. Όπως και αν βαφτίσουν τη νέα συμφωνία, η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Είτε μέχρι να γίνει το χρέος βιώσιμο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέχρι να εφαρμοστούν ολοκληρωτικά οι καταστροφικές μεταρρυθμίσεις».

"Όλον αυτόν τον καιρό που ο πρωθυπουργός μιλά για έξοδο από το Μνημόνιο, πουλά 'φύκια για μεταξωτές κορδέλες'", σχολίασε σκωπτικά ο Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η συμφωνία προσανατολίζεται σε συνέχιση της αυστηρής εποπτείας με όρους που θα συνοδεύονται από ένα νέο Μνημόνιο, στο οποίο μάλιστα το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει ισχυρό ρόλο. Πρόκειται για συνέχιση του Μνημονίου με άλλη 'συσκευασία' και άλλη ορολογία, η οποία, για να ενεργοποιηθεί, θα πρέπει να ψηφιστεί από τους βουλευτές της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
"Ο ΣΥΡΙΖΑ -διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής- δεν θα συμφωνήσει σε μια επιζήμια συμφωνία που θα δεσμεύσει τη χώρα για πολλές δεκαετίες".
«Το θέμα του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει 'μπει στο ράφι', προκειμένου να συζητηθεί αυτό που 'καίει' τους τροϊκανούς και τους δανειστές της χώρας, δηλαδή η λήψη νέων μέτρων εις βάρος του ελληνικού λαού», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Στρατούλης, στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
«Και, μάλιστα, με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ότι, επειδή η αξιολόγηση της τρόικας ακόμη εκκρεμεί, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει κάποια προαπαιτούμενα, όπως είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι νέες μειώσεις στις συντάξεις, το άνοιγμα του ασφαλιστικού, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η άρση του περιορισμού κατασχέσεων και πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, η αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με νέες μειώσεις μισθών και ακόμη και η κατάργηση του επιπλέον 75% αμοιβής που δίνεται σε όσους εργάζονται την Κυριακή -ποιος ξέρει ποιοι κουκουλοφόροι μεγαλοεπιχειρηματίες τούς έδωσαν αυτήν την ιδέα.
Ο δεύτερος τρόπος, ο οποίος συζητήθηκε επίσης στο Eurogroup -επεσήμανε ο βουλευτής και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας- είναι η λήψη μέτρων για το επόμενο έτος, που έχει να κάνει με τη λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή. Επομένως οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τελειώνει το Μνημόνιο δεν έχουν πραγματική βάση».

Ν. ΠΑΠ.
avgi.gr