Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ισραηλινή οβίδα σκοτώνει 4 παιδιά στην παραλία της Γάζας

Τέσσερα παιδιά τα οποία βρίσκονταν σε παραλία της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας έχασαν τη ζωή τους από οβίδα την οποία εκτόξευσε πλεούμενο του ισραηλινού ναυτικού, σύμφωνα με αξιωματούχους του τομέα υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής
Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σημείωσε ότι το περιστατικό μελετάται, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.


Νωρίτερα ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια στο Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ των οποίων ένα αγόρι 10 ετών και μια γυναίκα 65 ετών, ενώ πέντε ακόμη τραυματίστηκαν.
Λίγο νωρίτερα ένα μέλος της ίδιας οικογένειας, ένας άνδρας 33 ετών, είχε σκοτωθεί μαζί με έναν άλλον άνδρα όταν ένα ισραηλινό άρμα μάχης που βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων άνοιξε πυρ εναντίον του Χαν Γιούνες.

Από την 8η Ιουλίου οι μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς έχουν ρίξει περισσότερες από 1.200 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, από τις οποίες χθες Τρίτη σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει διεξαγάγει 1.500 επιδρομές εναντίον της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους 100.000 κατοίκους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, μία μέρα μετά την αποτυχία της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός, που συνεχίζει για ένατη ημέρα την επιχείρηση Protective Edge, έχει προειδοποιήσει πως θα εντείνει τους βομβαρδισμούς.

Στους 220 οι νεκροί

Tουλάχιστον 23 Παλαιστίνοι, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα , ανεβάζοντας σε 220 τον συνολικό αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών.

Σύμφωνα με έναν ονομαστικό κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Άσραφ αλ Κόντρα, εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, 220 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης και 1.570 έχουν τραυματιστεί.

Η Χαμάς ενημέρωσε και επισήμως την Αίγυπτο ότι απορρίπτει την πρόταση εκειχειρίας μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και του Ισραήλ, η οποία είναι κενό γράμμα από το μεσημέρι της Τρίτης.
Το Ισραήλ είχε δεχθεί το αιγυπτιακό σχέδιο και εφάρμοσε μονομερώς εκεχειρία από τις 9 το πρωί της Τρίτης μέχρι τις 3 το απόγευμα, ωστόσο η Χαμάς, σε αυτό το διάστημα, εκτόξευσε 50 ρουκέτες κατά του ισραηλινού εδάφους.
Στη συνέχεια, η ισραηλινή αεροπορία και ο στρατός συνέχισαν τα πλήγματα κατά στόχων των ισλαμιστών στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο τα περισσότερα από τα θύματα είναι άμαχοι.

Eκτός από αμάχους, στοχεύουν και τη Χαμάς

Τις οικίες ηγετικών στελεχών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας βομβάρδισαν στη διάρκεια της νύχτας ισραηλινά αεροσκάφη, μία μέρα μετά την προειδοποίηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα εντείνει τις επιχειρήσεις εφόσον η Χαμάς απορρίψει την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία.

Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν συγκεκριμένα στην πόλη της Γάζας το σπίτι του Μαχμούντ αλ-Ζάχαρ, το οποίο όμως ήταν κενό την ώρα εκείνη όπως και το σπίτι του Μπάσεμ Νάιμ.

Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν επίσης τις κατοικίες του πρώην υπουργού Υγείας Φάτι Χαμάντ και του βουλευτή της Χαμάς Ισμαήλ αλ-Ασκαρ στην Τζαμπαλίγια (βόρεια), σπίτια στην πόλη της Ράφας (νότια) και στη Χαν Γιούνις, όπου σκοτώθηκε ένας 19χρονος Παλαιστίνιος.

Το Ισραήλ δήλωσε χθες ότι δεν έχει «άλλη επιλογή» παρά να εντείνει τις επιδρομές στη Γάζα μετά την απόρριψη της εκεχειρίας από τη Χαμάς. «Μια διπλωματική λύση θα ήταν καλύτερη, αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε όταν αποδεχθήκαμε την αιγυπτιακή πρόταση εκεχειρίας. Ωστόσο η Χαμάς δεν μας άφησε άλλη επιλογή παρά να εντείνουμε την εκστρατεία μας εναντίον της», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σβανάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: