Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ...ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΑΜΑΡΑ

+20% αναδρομικά από 1ης Ιουλίου για δυόμισι εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση, ενώ θα προκύψουν και νέες επιβαρύνσεις στις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Γλιτώνουν προσωρινά οι αγρότες.
Tου Βασίλη Γεώργα
Καλοκαιρινές αυξήσεις 20% στο ηλεκτρικό ρεύμα θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου πάνω από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλή τετραμηνιαία κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες. Οι αυξήσεις, την εφαρμογή των οποίων ζήτησε και η τρόικα κατά τη χθεσινή συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ, θα επηρεάσουν μεταξύ άλλων καταναλωτές που ζουν μόνοι (φοιτητές, μονογονεϊκές οικογένειες), ηλικιωμένους, αλλά κυρίως θα αυξήσει το κόστος ηλεκτροδότησης για τις εξοχικές κατοικίες και τα διαμερίσματα τα οποία μένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσώρας τη γλιτώνουν οι αγρότες, των οποίων το ξεκαθάρισμα του μητρώου και οι ανατιμήσεις των τιμολογίων έχουν πάρει παράταση για το 2015.
Παράλληλα μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκύψουν και νέες επιβαρύνσεις, αυτή τη φορά και για τους 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές ρεύματος, μέσω της αύξησης των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) οι οποίες χρηματοδοτούν το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών (1,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-2013), το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (48,25 εκατ. ευρώ) καθώς και τα ειδικά τιμολόγια όπως των πολυτέκνων (22,4 εκατ. ευρώ).

Σε ΦΕΚ η απόφαση

Η σχετική απόφαση της ΡΑΕ δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και ο επιμερισμός των ποσών αναμένεται να γίνει με νομοθετική ρύθμιση πιθανότατα στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Σήμερα, στα οικιακά τιμολόγια οι χρεώσεις για τις YKΩ διαμορφώνονται κλιμακωτά, ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος, και είναι 6,99 ευρώ μέχρι τις 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο τετράμηνο, 15,7 ευρώ για τη ζώνη 1.601-2.000 kWh και 44,88 ευρώ για τη ζώνη 2.001-3.000 kWh/τετράμηνο.

Οι αυξήσεις στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (τιμή κιλοβατώρας) που πρόκειται να ανακοινωθούν επίσημα τις αμέσως επόμενες μέρες από τη ΔΕΗ, εντάσσονται στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την κατάργηση των «σταυροειδών επιδοτήσεων» (οι χαμηλότερες καταναλώσεις επιδοτούνται από ακριβότερες χρεώσεις των επαγγελματικών τιμολογίων) και έχουν επισφραγιστεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τιμή της κιλοβατώρας για τους καταναλωτές μέχρι 800 kWh το τετράμηνο θα αυξηθεί κατά 21% ώστε να εξισωθεί με αυτή της αμέσως επόμενης κατηγορίας (800-2.000 kWh). Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», η κατάργηση της σημερινής κατηγορίας κατανάλωσης από 0 έως 800 kWh και η συγχώνευσή της με την αμέσως επόμενη των 801-2.000 kWh συνεπάγεται αυτομάτως αύξηση των χρεώσεων κατά 1,53 λεπτά την κιλοβατώρα, αφού από τα 7,793 λεπτά σήμερα θα ανέβει στα 9,46 λεπτά. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ένας καταναλωτής με 800 κιλοβατώρες θα πληρώνει πλέον 12,5 ευρώ περισσότερα το τετράμηνο ή περίπου 40 ευρώ τον χρόνο, καθώς η ενέργεια θα τιμολογείται πλέον ακριβότερα. Δεδομένου ότι στο σκέλος της ενέργειας το ήμισυ των συνολικών χρεώσεων με τις οποίες επιβαρύνονται οι καταναλωτές (π.χ. χρέωση ισχύος, χρέωση ενέργειας για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, πάγιο, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ κ.ά.), η συνολική επιβάρυνση των λογαριασμών θα είναι διψήφια και υπολογίζεται σε τουλάχιστον 11%.

Παράλληλα, όμως θα προκύψουν και μονοψήφιες μειώσεις 3%-5% για τα επαγγελματικά τιμολόγια Γ21, Γ22 και Γ23 με τα οποία χρεώνονται τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, οι μικρές βιοτεχνίες και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών.

Οι μειώσεις αυτές θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες, καθώς μπορεί να είναι μικρές ως ποσοστό, θα γίνουν όμως αισθητές καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις οι καταναλώσεις είναι αρκετών χιλιάδων ευρώ.
……………………………………………

Την ίδια στιγμή εντύπωση έχει προκαλέσει η προσπάθεια της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ στη διανομή (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.) να μετακυλίσει, μέσω των χρεώσεων δικτύου στους καταναλωτές, το κόστος για την κάλυψη των μειωμένων τιμολογίων ρεύματος που δικαιούνται οι περίπου 7.000 εργαζόμενοι της εταιρείας, αλλά και τη μισθοδοσία και τις εργοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων που έχουν αποσπαστεί στο ΤΑΕΥΤΕΚΩ. Το κόστος για το δωρεάν ρεύμα των εργαζομένων της φτάνει στα 11,3 εκατ. ευρώ ετησίως (αντιστοιχεί σε περίπου 1.600 ευρώ ετησίως για τον καθένα και φορολογείται ως εισόδημα) και για τη μισθοδοσία των αποσπασμένων στα 2,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία δεν εγκρίνεται το σχετικό αίτημα, προβάλλοντας ως επιχείρημα πως η επιβάρυνση για κάθε έναν από τους 7.500.000 καταναλωτές της ΔΕΗ είναι μικρή καθώς θα ανέρχονταν μόλις σε 1,5 ευρώ τον χρόνο, ενώ αν «φορτωθεί» η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ το κόστος, αυτό θα σημάνει επιβάρυνση για την ίδια ύψους 11,3 εκατ. ευρώ και θα εξανέμιζε τα κέρδη ύψους 14,5 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Φωτοβολταϊκά: μέτρα στήριξης ζητούν οι επιχειρηματίες

Τελευταία ευκαιρία για να σταθεί στα πόδια του ο καταρρακωμένος κλάδος των φωτοβολταϊκών αλλά και να μειωθεί το κόστος της χονδρικής τιμής στην αγορά ενέργειας, θεωρούν οι επιχειρηματίες του κλάδου την ένταξη στο σύστημα επιπλέον 4 γιγαβάτ νέων μονάδων με ορίζοντα το 2030. Για να μπορέσει να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή του κλάδου που κατέρρευσε με τη ραγδαία μείωση των εγγυημένων τιμών και τα απαγορευτικά μέτρα που προκάλεσε η φούσκα των προηγούμενων ετών, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών θέτει δύο προϋποθέσεις:

• Να παραμείνει και το 2015 στα 90 ευρώ/μεγαβατώρα η τιμή απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας και να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά από το 2016 κατά 1,5 ευρώ ετησίως αντί να μειωθεί άμεσα στα 59,93 ευρώ, όπως προβλέπεται. Με τον τρόπο αυτό ο ΣΕΦ εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να αυξηθεί άλλο το ΕΤΜΕΑΡ, ενώ παράλληλα θα διευκολυνθούν νέες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και η χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες.

• Να αρθεί ο περιορισμός των 10 κιλοβάτ για τις εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγής -οικιακές και επαγγελματικές-, μέτρο που δεν επηρεάζει καθόλου την τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές, αφού η ενέργεια που περισσεύει από τους αυτοπαραγωγούς διοχετεύεται στο σύστημα δωρεάν.

Μελέτη που εκπόνησε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ για λογαριασμό του ΣΕΦ, υποστηρίζει πως χωρίς την ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών, η οριακή τιμή συστήματος (χονδρική) θα αυξηθεί κατά 10 ευρώ η μεγαβατώρα ώς το 2030.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: