Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ξεκίνησε με αντιδράσεις από την αντιπολίτευση η συζήτηση για τη "μικρή ΔΕΗ"

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη «μικρή» ΔΕΗ με την αντιπολίτευση να αντιδρά στη ψήφισή του τόσο για ζητήματα διαδικαστικά, όσο και για την ουσία του. Παράλληλα, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες επισήμαναν ότι απουσιάζει ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης (που έφθασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης) και ότι το νομοσχέδιο υπογράφεται από τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και όχι από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.
«Είχατε τη δυνατότητα ως Προεδρείο και κυβέρνηση να είχατε ανοιχτή την Ολομέλεια της Βουλής και να μην επιχειρήσετε το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει συντελεστεί στη χώρα σε θερινό τμήμα. Είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει γίνει στην μεταπολίτευση», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν έχετε καμία αρμοδιότητα, ή νομική και πολιτική κάλυψη να κάνετε αυτό το έγκλημα σε θερινό τμήμα. Δεν διαλύετε και ξεπουλάτε απλώς μία επιχείρηση. Διαλύετε και ξεπουλάτε την μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση, την κολώνα πάνω στην οποία στήθηκε μεταπολεμικά η Ελλάδα. Διαλύετε και ξεπουλάτε την ίδια την χώρα, υποθηκεύετε το μέλλον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» είπε ο κ. Λαφαζάνης.
Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «εμείς δεν νομιμοποιούμε αυτό το νομοσχέδιο και διαδικασίες ξεπουλήματος της χώρας μας. Δεν αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να φέρει τετελεσμένα γεγονότα. Δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Θα επανεξετάσουμε αυτή τη διάλυση και την εκποίηση. Δεν θα την αναγνωρίσουμε. Θα την ανακαλέσουμε, θα επαναφέρουμε τη ΔΕΗ σε δημόσια χέρια, μία ΔΕΗ εθνικοποιημένη, στα χέρια του λαού για να χτιστεί μία καινούργια Ελλάδα». Κατόπιν τούτου, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο ως έκθετο. «Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας, δεν θα μείνει ατιμώρητο αυτό το έγκλημα», είπε.
«Είναι γεγονός ότι υπογράφει Υπουργός που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται στην κυβέρνηση» σχολίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής. «Ο νέος Υπουργός μπορεί όποτε θέλει να το υιοθετήσει υπογράφοντάς το» απάντησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος.
«Το ίδιο πράγμα είναι: Τι Χαρδούβελης, τι Στουρνάρας» σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης ρώτησε μετ’ επιτάσεως αν θα γίνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο, ερώτημα που έθεσε αργότερα και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος. «Θα γίνουν αλλαγές; Πότε θα μάθουμε τις αλλαγές; Για ποιο νομοσχέδιο αρχίζει σήμερα η κουβέντα; Γι’ αυτό ή για άλλο τροποποιημένο;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.
Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ η Νίκη Φούντα. «Δεν είναι δυνατόν ένα νομοσχέδιο που είχε υπογραφή του τέως υπουργού οικονομικών να εξετάζεται», είπε η Νίκη Φούντα από τη ΔΗΜΑΡ, ζητώντας πολιτισμένη συζήτηση, αλλά και απόσυρση τουλάχιστον προς το παρόν του νομοσχεδίου και τοποθέτηση του νέου υπουργού Οικονομικών ουσιαστικά.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε επίσης την απόσυρση του νομοσχεδίου και με το σκεπτικό αυτό δεν πρότεινε ούτε κλήση φορέων.
Λίγο αργότερα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βιάζεται να δώσει τη ΔΕΗ στα συμφέροντα στα οποία έχει δεσμευθεί» και χαρακτήρισε «απαράδεκτο να έρχεται σχέδιο νόμου στο οποίο ο Υπουργός να επιφυλάσσεται για οκτώ αλλαγές και να μην τις καταθέτει».
«Όταν μου δοθεί ο λόγος μετά τους εισηγητές θα περιγράψω τις τροποποιήσεις, θα έχουμε ακούσει τις απόψεις των κομμάτων», απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση διαρκώς έχει ένα διάλογο με πάρα πολλούς εταίρους σε επίπεδο κοινωνίας. Είναι έτοιμη να ακούσει η κυβέρνηση».
«Έχουμε επιβεβαίωση ότι υπάρχουν αλλαγές στο νομοσχέδιο. Τις έχει μπροστά του να τον υποχρεώσετε να διαβάσει τις αλλαγές, να τις μοιράσει στους Εισηγητές» επέμεινε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τονίζοντας πως «δεν νοείται να έχει κρυφό χαρτί ο Υπουργός».
«Οι οποιεσδήποτε ενστάσεις υποκρύπτουν αδυναμία πραγματικών επιχειρημάτων», απάντησε ο κ. Μανιάτης.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια: