Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Mέτωπο συνδικάτων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και μια σειρά ομοσπονδιών στηρίζουν την απόφαση της ΓΕΝΟΠ για δυναμική αντίδραση απέναντι στην απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας
Την ώρα που στη ΔΕΗ κλιμακώνονται οι συσκέψεις και οι περιοδείες στους χώρους δουλειάς, το εργατικό κέντρο Αθήνας, πήρε θέση για τις εξελίξεις. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: "Η μνημονιακή, και υποτελής κυβέρνηση στις απαιτήσεις των οικονομικών συμφερόντων, συνεχίζει το δρομολόγιο της καταστροφής. Νέος σταθμός η εκποίηση του ομίλου ΔΕΗ, της μεγαλύτερης βιομηχανικής και στρατηγικής σημασίας Επιχείρησης για την χώρα.
Ακρωτηριάζουν την ΔΕΗ και δωρίζουν το 30% του σώματος της στο ιδιωτικό κρατικοδίαιτο κεφάλαιο. Δωρίζουν το Εθνικό Δίκτυο Μεταφοράς που είναι η αρτηρία και ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ. Προσφέρουν έτοιμες υποδομές στους ανυπόμονους ψευτοεπενδυτές να παράγουν και να διανέμουν ρεύμα. Σερβίρουν έτοιμο στο πιάτο εξασφαλισμένο πελατολόγιο που αντιστοιχεί στα 2.000.000 πελάτες της ΔΕΗ.
Χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως σκλάβους και τους μεταφέρουν στα σκλαβοπάζαρα των σκοτεινών ιδιωτικών συμφερόντων. Βαφτίζουν το ξεπούλημα του ομίλου ΔΕΗ μεταρρύθμιση και την ιδιωτικοποίηση, απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας όταν γνωρίζουν πολύ καλά, και έχει αποκαλυφθεί, ότι γύρω από τον όμιλο ΔΕΗ εξελίσσεται ένα πολιτικό και επιχειρηματικό παιχνίδι αξίας πολλών δις €, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι το παιχνίδι της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι στημένο σε βάρος της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση δεν έχει την ηθική και δημοκρατική νομιμοποίηση να ιδιωτικοποίηση τον όμιλο της ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ αξιολογώντας και αναλύοντας τις εξελίξεις συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα: 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις με έναρξη την κατάθεση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής. Διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη την επικράτεια όπου υπάρχουν ενεργειακά κέντρα. Κάλεσμα όλων των εργαζομένων του Ομίλου ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, εμπορία στις μονάδες παραγωγής της ηπειρωτικής χώρας και την ΑΣΠ Νησιών για προετοιμασία και επαγρύπνηση. Κάλεσμα στους φορείς των ενεργειακών περιοχών για συντονισμό της δράσης.
Το ΕΚΑ στηρίζει με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΔΕΗ και καλεί τα σωματεία μέλη του και τους εργαζόμενους της Αθήνας να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Όλοι μαζί μπορούμε και θα νικήσουμε. Όλοι στον αγώνα, δίνουμε τη μεγαλύτερη μάχη για την προστασία - σωτηρία του ομίλου ΔΕΗ".
Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται και η πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων μετάλλου (ΠΟΕΜ) που επισημαίνει πως: "Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ουσιαστικά ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας μιας επιχείρησης εθνικής και στρατηγικής σημασίας.
Ο αγώνας των μεταλλεργατών, ο αγώνας των χαλυβουργών συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη της Δημόσιας ΔΕΗ, συνδέεται άμεσα με το κόστος της ενέργειας στην Βιομηχανία, συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη της βαριάς βιομηχανίας, με την απασχόληση, με το δικαίωμα στην ζωή των φτωχών εργατών και των λαϊκών νοικοκυριών.
Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για την διατήρηση του δημόσιου αγαθού της ενέργειας. Όχι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας".

Σε συγκέντρωση κατά της πώλησης των μονάδων παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ καλούν την Τρίτη στις 20.30 οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς της Μεγαλόπολης.
Το ραντεβού έχει δοθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Οι φορείς της πόλης σε κοινό τους ψήφισμα ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη "μικρή" ΔΕΗ, ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος και κάνουν λόγο για "υφαρπαγή της περιουσίας της ΔΕΗ και του Ελληνικού Δημοσίου κάτι που δημιουργεί αβεβαιότητα στους εργαζόμενους της επιχείρησης και σε ολόκληρη τη κοινωνία".

Συλλαλητήριο ενάντια στο σχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» πραγματοποίησαν την Δευτέρα αυτοδιοικητικοί φορείς, συνδικάτα και πολίτες της Έδεσσας.

Ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου τόνισε ότι στόχος είναι η εξαίρεση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών Άγρα και Εδεσσαίου από το νομοσχέδιο, γιατί με την διαχείριση των υδάτων από ιδιώτες υπάρχει κίνδυνος για τους Καταρράκτες, που προσελκύουν τουρίστες στην πόλη, αλλά και για την άρδευση των χωραφιών των αγροτών.

Μετά από το συλλαλητήριο, ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

(με πληροφορίες από enet.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: