Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

WSJ: Οι δανειστές θα ελέγχουν την Ελλάδα και μετά το μνημόνιο

“ Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συζητήσεις ”
«Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας εξετάζουν το πως θα συνδέσουν μια ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα με τις μεταρρυθμίσεις, σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν να ελέγχουν τις οικονομικές πολιτικές της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης» αναφέρεται σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, στη Wall Street Journal. 
Η εφημερίδα επικαλείται διάφορους αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συζητήσεις και στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας -το οποίο υπολογίζεται στο ογκώδες ποσό των 320 δισ. ευρώ ή περίπου στο 174% του ελληνικού ΑΕΠ- απασχολεί τις χώρες της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ από τον Νοέμβριο του 2012».

 Στη συνέχεια, τονίζεται ότι «ενώ μέχρι τώρα οι δανειστές της Ελλάδας ασκούσαν πίεση στις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με το να καθυστερούν την εκταμίευση των επόμενων δόσεων των δανείων, με τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας -στο τέλος του έτους από την πλευρά της Ευρωζώνης και τον Μάρτιο του 2016 από την πλευρά του ΔΝΤ- είναι αναμενόμενο να χαλαρώσει η εποπτεία των δανειστών στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Ευρωπαίοι δανειστές επιθυμούν να εξαρτήσουν τα βήματα για την ελάφρυνση του χρέους και ειδικά την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για την εξόφληση των δανείων, από την υλοποίηση ορισμένων "ορόσημων" από την πλευρά της Ελλάδας». 
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «οι συζητήσεις για το χρέος αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου το Φθινόπωρο, αλλά ήδη γίνεται προεργασία», κάνοντας αναφορά «στη διαφορετική προσέγγιση στο θέμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «παρά την επιμονή του ΔΝΤ για πλήρη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, η ευρωπαϊκή πλευρά είναι διατεθειμένη να προβεί μόνο σε τροποποιήσεις των όρων αποπληρωμής».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: