Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014

Με τον Γιουνκέρ τα φάγαμε

Ανανδρανιστάκης Γιώργος
Τριακόσιες πενήντα πολυεθνικές μετέφεραν τα κέρδη τους ή μέρος των κερδών τους στο Λουξεμβούργο, για να γλιτώνουν φόρους, που τους έχαναν οι χώρες που τις φιλοξενούσαν. Η μπίζνα αυτή γινόταν κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, πρωθυπουργός του οποίου ήταν επί 20 έτη ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ. Μεταξύ των 350 ήταν και εννέα πολυεθνικές που είχαν έδρα την Ελλάδα, οπότε από την φορολογική απάτη έχασε έσοδα και ο ελληνικός προϋπολογισμός. Με άλλα λόγια, ο Γιουνκέρ συνέβαλε ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στη χρεωκοπία της Ελλάδας και μετά ήρθε ως πρόεδρος του Γιούρογκρουπ να σώσει την Ελλάδα από την χρεωκοπία, βυθίζοντάς την στον όλεθρο. Και μετά έγινε Πρόεδρος της Κομισιόν.
Αυτή η μικρή, διδακτική ιστορία, είναι εξαιρετικώς αφιερωμένη στα λογής Παγκαλοειδή που περιφέρονται στα κανάλια και τα ραδιόφωνα για να ξεράσουν το «όλοι μαζί τα φάγαμε». Ελπίζω στο «όλοι» να βάζουν πλέον και τον Γιουνκέρ, καθώς και τους φίλους του Γιουνκέρ, που τον καλούν κάθε τρεις και λίγο στην Ελλάδα και τον ταΐζουν σφυρίδες. Είναι αφιερωμένη η ιστορία και στους αμπελοφιλόσοφους τύπου Ράμφου, που λένε ότι η κρίση είναι μέσα μας κι αν δεν αλλάξει το μέσα μας, η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει. Εγώ έχω, όντως, μέσα μου έναν Γιουνκέρ που μου καίει τα σωθικά και προσπαθώ να τον βγάλω έξω μου, με όλους τους πρόσφορους τρόπους.

Τον κράζουν όλοι τον Γιουνκέρ, στα πλάτη και τα μήκη της γης αντηχεί τ' όνομά του. Όλοι; Όχι όλοι. Το μικρό γαλατικό χωριό που κατοικοεδρεύει στην Ελλάδα και ονομάζεται «Ιωάννης Πρετεντέρης», ένοιωσε την ανάγκη να βγει φόρα παρτίδα και να υπερασπιστεί τον κύριο Πρόεδρο. Αντιγράφω από το ΒΗΜΑ της Κυριακής: «Την πάτησε ο Γιουνκέρ! Όχι μόνο κοτζάμ Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων ξεμπρόστιασε τον φορολογικό Παράδεισο του Λουξεμβούργου- ο οποίος πάντως ήταν γνωστός σε όλους και από χρόνια, με εξαίρεση ενδεχομένως τους Ερευνητές Δημοσιογράφους. Αλλά και κοτζάμ Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο με την οποία ερωτά τον πρόεδρο της Κομισιόν μήπως έχει «σύγκρουση συμφερόντων» επειδή επί πρωθυπουργίας του στο Λουξεμβούργο υπέγραψε διάφορες από τις φορολογικές συμφωνίες που εντόπισαν οι Ερευνητές Δημοσιογράφοι. Το μόνο που μένει πλέον στο δυστυχή Γιουνκέρ είναι να καταπλεύσουν στις Βρυξέλλες και η Ζωή με την Ραχήλ για να τριτώσει το κακό. Εκεί να δεις φωνές για «βοήθεια» που έχουν να πέσουν».

Εκατόν τέσσερις λέξεις αφόρητης παπαρολογίας για να βγει λάδι ο Γιουνκέρ. Να βγει λάδι το αγκωνάρι της ευρωπαϊκής Δεξιάς, να βγει λάδι ο υποστηρικτής του Σαμαρά και μαζί του και ο Σαμαράς, που εμφανίζει τον προστάτη των φοροφυγάδων ως τον μέγα υποστηρικτή των ελληνικών συμφερόντων. Να τα θυμόσαστε αυτά την επόμενη φορά που ο Αντώνης θα υπερασπιστεί τον Γιάννη από το βήμα της Βουλής, για να μην πέσετε από τα σύννεφα και σπάσετε κανένα παΐδι.

ΥΓ: Στην «κοτζάμ Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων» συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι εφημερίδες «The Guardian» στη Βρετανία, «Süddeutsche Zeitung» στη Γερμανία, «Le Monde» στη Γαλλία, «Politiken» στη Δανία, «Folha de Sao Paulo» στη Βραζιλία, «Asahi Shimbun» στην Ιαπωνία, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί CBC στον Καναδά και NDR στη Γερμανία και η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στην Ελλάδα. Τα Νέα; Μα αυτή είναι η εφημερίδα του Πρετεντέρη κι άμα έχεις κοτζάμ Ιωάννη, τι τη θες τη Διεθνή Σύμπραξη;

aygi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: