Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Το νέο αδιέξοδο και οι εισηγήσεις στο Μαξίμου για «εδώ και τώρα» εκλογές

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί τα νέα μέτρα τα οποία προτείνει η τρόϊκα, λόγω κυρίως του τεράστιου πολιτικού κόστους που συνεπάγονται για ένα κόμμα, που έτσι κι αλλιώς, απειλείται με εκλογική συντριβή.Το νέο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση, μετά τη «ψυχρολουσία» του Eurogroup, το οποίο ξεκαθάρισε ότι η Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προυποθέσεις (ECCL), που θα επιβληθεί μετά τη λήξη του υφιστάμενης προγραμματικής σύμβασης, «περνάει» μέσα από ένα νέο μνημόνιο, η επιμονή για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόϊκα με την πλήρη αποδοχή των σκληρών μέτρων που προτείνει σε εργασιακά, ασφαλιστικό και απολύσεις στο Δημόσιο και το τελεσίγραφο του Γερμανού επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι αν δεν προκύψει συμφωνία ως το τέλος του έτους θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η επόμενη δόση 1,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα, έχουν δημιουργήσει ένα βαρύ κλίμα στο Μαξίμου.

Ήδη, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έρχονται στο φως, δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για προσφυγή στις κάλπες πριν από την προεδρική εκλογή, η οποία, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, έτσι κι αλλιώς, θα σηματοδοτήσει τη νέα εκλογική αναμέτρηση.
Τούτο, διότι:
Πρώτον, η εξεύρεση των 180 βουλευτών για το νέο Πρόεδρο, η οποία σήμερα μοιάζει αδύνατη, μετά την ολοκλήρωση της επαναξιολόγησης της τρόϊκας και τη συνακόλουθη λήψη των νέων σκληρών μέτρων, θα καταστεί άπιστο όνειρο.
Δεύτερον, το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στις συνομιλίες με τους εταίρους επιτείνει το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση και δίνει «φτερά» στο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διευρύνει την «ψαλίδα» με τη ΝΔ.
Τρίτον, όσο μεγαλώνει η φθορά της κυβέρνησης αυξάνεται η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει αυτοδυναμία από την οποία απέχει ήδη μία ανάσα, κάτι που μειώνει δραματικά τις πιθανότητες η ΝΔ μετά τις εκλογές να παραμείνει μέσα στο πολιτικό παιχνίδι και να να διαδραματίσει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να αποδεχθεί τα νέα μέτρα τα οποία προτείνει η τρόϊκα, λόγω κυρίως του τεράστιου πολιτικού κόστους που συνεπάγονται για ένα κόμμα, που έτσι κι αλλιώς, απειλείται με εκλογική συντριβή.
Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που υπάρχει είναι η δήλωση του κ. Κλάους Ρέγκλινγκ , ο οποίος είπε ότι η διευθέτηση που προωθεί για την Ελλάδα το Eurogroup με την παροχή από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας ενός προληπτικού πιστωτικού πλέγματος προστασίας από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών το 2015, περνά μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Οριοθετώντας το χρονικό περιθώριο των αποφάσεων που αναμένονται, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε ότι «αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία». Σε αντίθετη περίπτωση διαμήνυσε ότι θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF.
Για αγχώδη προσπάθεια Σαμαρά – Βενιζέλου να παρουσιάσουν την είσοδο της χώρα στη μετά μνημόνιο εποχή, που όμως πέφτει στο κενό, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά την ίδια καταστροφική πολιτική.
«Όσα ακολούθησαν μετά και το τελευταίο Eurogroup, καθώς και όσα προηγήθηκαν αυτού, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η αγχώδης προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να παρουσιάσει την είσοδο της χώρας στη μετά μνημόνιο εποχή, πέφτει στο κενό», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η αφήγηση περί τέλους του μνημονίου γίνεται μόνο και μόνο λόγω της προοπτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως και αν βαφτίσουν τη νέα συμφωνία, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πιστά και απαρέγκλιτα την ίδια καταστροφική πολιτική του μνημονίου, που έχει οδηγήσει κοινωνία και οικονομία σε αδιέξοδο», καταλήγει.

hitandrun.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: