Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Al Jazeera: Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα αλλάξει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ευρώπη

Εκτενής ανάλυση για την άνοδο της αριστεράς στην Ευρώπη, πραγματοποίειται σε άρθρο του Al Jazeera, με ειδική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως υποστηρίζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος, Κροάτης φιλόσοφος, Σρέκο Χορβάτ, μπορεί η νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές να είναι αδιαμφισβήτητη αλλά, όπως όλα δείχνουν η αριστερά έχει κάνει δυναμική επανεμφάνιση.
Αν και τα ακροδεξιά κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία, οι ευρωσκεπτικιστές του UKIP αλλά και το Jobbik στην Ουγγαρία κέρδισαν μεγάλα ποσοστά στις εκλογές, είναι η πρώτη φορά από το 1984 (όταν το ιταλικό κομμουνιστικό κόμμα κέρδισε τις εκλογές) που ένα κόμμα της αριστεράς κερδίζει την πρώτη θέση στη χώρα του.
“Με 26,5% ο ΣΥΡΙΖΑ θριάμβευσε. Εάν η Ελλάδα προχωρούσε σε εθνικές εκλογές αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαιρνε σχεδόν 130 έδρες στη Βουλή”, αναφέρει χαρακτηριστικά και παραθέτει κι άλλα παραδείγματα αριστερών κομμάτων που κατάφεραν να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά ...
στις εκλογές, όπως το “Podemos” (Μπορούμε) στην Ισπανία που κέρδισε 8% (δηλάδη 5 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) παρά το γεγονός ότι σχηματίστηκε μόλις λίγους μήνες πριν. Στην Ιταλία το "L'Altra Europa" (Η άλλη Ευρώπη) που έχει στηρίξει ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα κέρδισε 4%, δηλαδή τρεις έδρες στην Ευρωβουλή.
Σύμφωνα με τον  Χορβάτ, όλα αυτά τα αριστερά κόμματα αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρότυπο, καθώς οι ευρωβουλευτές του συνδέονται με κινήματα και ιδέες που συνέβαλαν στη δημιουργία τους, όπως η αντιφασιστική φιγούρα του Μανώλη Γλέζου ή η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα η εκλογή της οποίας δείχνει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπλωθεί πέρα από τα εθνικά σύνορα.
Οι εκλογές αυτές έχουν δείξει χωρίς αμφιβολία όχι μόνο το τέλος του δικομματισμού και την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και την επανεμφάνιση μιας αριστεράς που είναι έτοιμη να ρισκάρει, προσθέτει.
“Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να φέρει την Ελλάδα σε πρόωρες εθνικές εκλογές και να πάρει την εξουσία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αλλάξει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ευρώπη”, καταλήγει.
koutipandoras 

Δεν υπάρχουν σχόλια: