Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Έληξε η απεργία στη Cosco, κέρδισαν οι εργαζόμενοι

Μετά την δέσμευση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει σημαντικά αιτήματα των εργαζόμενων, όπως το να αναγνωριστεί ως βαρύ και ανθυγιεινό το επάγγελμα των λιμενεργατών, ξεκίνησε να λειτουργεί και πάλι η προβλήτα της Cosco.
Έληξε η απεργία στην προβλήτα της Cosco, η οποία από τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησε να λειτουργεί και πάλι, μετά την δέσμευση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει σημαντικά αιτήματα των απεργών.
Ύστερα από αίτημα των εργαζομένων για γραπτές δεσμεύσεις συντάχτηκε κείμενο με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων:
  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν την προβλεπόμενη πιστοποίηση θα αναγνωριστούν ως λιμενεργάτες και θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για τους υπόλοιπους συμφωνήθηκε να παρακολουθήσουν, μέχρι τον Σεπτέμβριο, επιμορφωτικά σεμινάρια ώστε να πάρουν πιστοποίηση και να δηλωθούν και αυτοί ως λιμενεργάτες.
  • Η σύνθεση της ομάδας εργασίας σε κάθε γερανογέφυρα (η «πόστα») συμφωνήθηκε να είναι 4μελής και σε καμία περίπτωση με λιγότερα άτομα και εφόσον υπάρχει αυξημένη εργασία να προστίθεται ακόμα ένα άτομο. Η εκτίμηση για το εάν υπάρχει αυξημένη εργασία που δικαιολογεί το πέμπτο άτομο θα γίνεται από την «Διακίνηση», η οποία μισθώνει τους εργαζόμενους και τη ΣΕΠ ΑΕ, τη θυγατρική της Cosco, που διαχειρίζεται τη προβλήτα ΙΙ του ΣΕΜΠΟ του Πειραιά.
  • Θα γίνει εκπαίδευση για την καβοδεσία.
  • Ειδικά, για τα μισθολογικά θέματα συμφωνήθηκε να ξεκινήσει, από την Δευτέρα, διάλογος, για να καθοριστεί το ύψος των αυξήσεων.
  • Για τη μεταφορά τραυματιών: Συμφωνήθηκε να υπάρχει, μόνιμα, ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και θα αξιολογεί κάθε περιστατικό ώστε να αποφασίζεται εάν ο τραυματισμένος θα μεταφέρεται με ιδιωτικό αυτοκίνητο ή χρήζει ασθενοφόρου.
  • Θα συγκροτηθεί επιχειρησιακή επιτροπή των εργαζόμενων, η οποία θα συζητάει ανά 15νθημερο όλα τα θέματα, που ανακύπτουν με την ΣΕΠ αλλά και την «Διακίνηση».
Συνδικαλιστές θεωρούσαν ως ιδιαίτερα σημαντική κατάκτηση το γεγονός ότι πλέον εμπλέκεται και επίσημα η ΣΕΠ στα εργασιακά ζητήματα.

Επίσης, κατοχυρώθηκε εγγράφως ότι θα δοθεί ειδικό επίδομα στους εναερίτες και σε όλους τους εργαζόμενους θα δοθεί το επίδομα επικινδυνότητας.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει διάλογος για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Τέλος, αναλήφθηκε δέσμευση ότι θα υπάρξει καμία απόλυση εργαζόμενου για την συμμετοχή του στην απεργία και πως δεν θα παρεμποδιστούν οι διαδικασίες, που ξεκινούν οι εργαζόμενοι για την σύσταση σωματείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη κινητοποίηση των εργαζομένων Cosco για την καταγγελία των εργασιακών σχέσεων.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Χαιρετίζουμε την αυθήρμητη ηρωική απεγία των εργαζόμενων της Cosco

Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από pireas2day.gr
left

Δεν υπάρχουν σχόλια: