Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Ross Daly: Ντροπή μας, δεν μας αξίζει ένας Νίκος Καζαντζάκης

Ο Ιρλανδοκρητικός μουσικός Ρος Ντέιλι με ανάρτηση του στο Facebook σχολιάζει την αδιαφορία της κοινωνίας της Κρήτης για το Μουσείο του Ν. Καζαντζάκη και την πρόθεση του Βαγγέλη Μαρινάκη να αναλάβει τα χρέη του Μουσείου υπογράφοντας με τη διοίκηση και συμφωνητικό. «Μεγάλη Ντροπή. Δεν μας αξίζει ένας Νίκος Καζαντζάκης και ούτε ένα μουσείο αντίστοιχο».
Το Μουσείο Ν. Καζαντζάκη που ήταν υποψήφιο για «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» το 2012 στεγάζεται στο σπίτι που γεννήθηκαν οι γονείς του Νίκου Καζαντζάκη, στο χωριό Μυρτιά, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το μουσείο βρίσκεται αντιμέτωπο με την οικονομική κατάρρευση και κινδυνεύει με λουκέτο.
Οι υπεύθυνοι του Μουσείου απεύθυναν κάλεσμα στην κοινωνία της Κρήτης ωστόσο δεν υπήρξε σημαντική ανταπόκριση. Ως «σωτήρας» του μουσείου εμφανίστηκε ο εφοπλιστής και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος εμπλέκεται σε υπόθεση με στημένους αγώνες. Σύμφωνα με τη «Νέα Κρήτη», ο Βαγγέλης Μαρινάκης υπέγραψε την Πέμπτη συμφωνητικό με τη διοίκηση του μουσείου ώστε να αναλλάβει τα χρέη και τα έξοδα για τα επόμενα χρόνια.

Ο Ιρλανδοκρητικός μουσικοσυνθέτης Ross Daly, που ζει στο κοντινό χωριό Χουδέτσι, όπου και η έδρα του μουσικού εργαστηρίου «Λαβύρινθος», έγραψε στο Facebook:

«Εάν ο μόνος τρόπος που μπορεί να σωθεί το Μουσείο Καζαντζάκη στην ίδια τη γενέτειρα του είναι με την αρωγή της ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) μαφίας και όχι με τη συλλογική προσπάθεια του συνόλου του κρητικού λαού (και φτωχοί και πλούσιοι, ό,τι μπορεί ο καθένας), τότε δεν μας αξίζει ένας Νίκος Καζαντζάκης και ούτε ένα μουσείο αντίστοιχο. Αυτή η είδηση είναι πολύ μεγάλη ντροπή!».
tvxs,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: