Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014

Αλέξης Τσίπρας: «Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό»

“ Τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»  ”
«Η ελληνοτουρκική συνεργασία για να είναι ουσιαστική, πρέπει να βασιστεί στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». 
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως η ελληνοτουρκική συνεργασία δεν μπορεί να βασιστεί σε προκλήσεις και δημιουργία τετελεσμένων. Τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους, συνοδευόμενου από πολεμικά πλοία, προκειμένου να διεξάγει σεισμικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, υπονομεύει αυτήν την προοπτική καθώς συνιστά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 


Στη συνομιλία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό έθεσε και το ζήτημα της εκμετάλλευσης από την Κυπριακή Δημοκρατία του υποθαλάσσιου ορυκτού της πλούτου. Όπως είπε, επανέλαβε προς τον Τούρκο πρωθυπουργό αυτό που έχει καταστήσει σαφές, διαχρονικά η κυπριακή πολιτική ηγεσία, ότι τα οφέλη θα διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο στις δύο κοινότητες από την ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνέχεια της επίλυσης του Κυπριακού.

Ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για τη διεξαγωγή της τρίτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στην παρούσα φάση κρίσης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «αποτελεί σημαντικό forum για την προώθηση της συνεργασίας σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής αλλά όχι πλαίσιο για την συζήτηση των εξελίξεων στην νήσο ή του Κυπριακού, για το οποίο οι συνομιλίες διεξάγονται σε διακοινοτικό επίπεδο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». 

Γενικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι με την Τουρκία πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και να βασίζονται σε άμεσες και ειλικρινείς επαφές, ειδικά «σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε». 

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ενημέρωσε τον κ. Νταβούτογλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σταθερά την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία σε σειρά τομέων, προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: