Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Υπαινιγμοί Βενιζέλου για εκλογές, "άδειασμα" από Σαμαρά

Μετέωρο άφησε τον κυβερνητικό εταίρο του ο Α. Σαμαράς, διαψεύδοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει λίγη ώρα πριν ο Ευ. Βενιζέλος – στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στη Βασιλεία - υπαινισσόμενος πρόωρες εκλογές εν μέσω διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Κληθείς από κοινοβουλευτικούς συντάκτες να σχολιάσει τη σημερινή δήλωση Βενιζέλου ο οποίος υπαινίχθηκε πρόωρες εκλογές σε περίπτωση μη συμφωνίας με την τρόικα, ο πρωθυπουργός κυριολεκτικά τον "άδειασε" καθώς, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά: "Ποιές εκλογές εννοείτε; Μήπως έχετε εσείς συνδικαλιστικές εκλογές και δεν το ξέρω; Εγώ, πάντως, δεν έχω εκλογές".
Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, από τη Βασιλεία όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα θα επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις, κάτι που αφορά από την επίσπευση της προεδρικής εκλογής έως και πρόωρες εκλογές.

Κατά την πάγια τακτική του, μάλιστα, ο Ευ. Βενιζέλος έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για τη "σκλήρυνση στάσης" των δανειστών.
Όπως είπε, είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση στάσης εκ μέρους των δανειστών, ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις "όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό – όχι την Ευρώπη – την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες".
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια".
Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο "η αλήθεια λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το πρόγραμμα, από το μνημόνιο και την τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση".

Διευκρινίσεις από την Χαρ. Τρικούπη

Προχωρώντας σε διευκρινίσεις, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υποστήριζαν ότι ο Ευ. Βενιζέλος με τη δήλωσή του συνδέει το χρονοδιάγραμμα της όλης διαπραγμάτευσης με την τρόικα όχι μόνο με την πέμπτη αξιολόγηση, αλλά και την επόμενη μέρα, με το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής.
Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές με την τρόικα προχωρήσουν ομαλά, τότε και η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πρέπει να επισπευσθεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, η χώρα θα πάει σε εκλογές.
Στην ουσία- όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές- πρόκειται για μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τρεις κατευθύνσεις: Η πρώτη προς την τρόικα, η οποία πρέπει να αντιληφθεί πού μπορούν να οδηγηθούν τα πράγματα αν επιμείνει στη στάση που τηρεί τώρα. Η δεύτερη, προς την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, η οποία πρέπει να αντιληφθεί, πού οδηγεί η ίδια τη χώρα. Και η τρίτη, προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να αντιληφθεί ποιοι οδηγούν τη χώρα σε εκτροχιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: