Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Οκτάωρο; Ποιο οκτάωρο;

Παρελθόν αποτελεί το εργασιακό οκτάωρο στα χρόνια των Μνημονίων, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «τα Νέα», οι 7 από τις 10 θέσεις εργασίας που προσφέρονται αφορούν σε θέσεις προσωρινής απασχόλησης και εντάσσονται στο πλαίσιο των «ευέλικτων» μορφών εργασίας. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι επιχειρήσεις προτιμούν προσλήψεις με ευέλικτες συμβάσεις (μερικής και εκ περιτροπής εργασίας) και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς, μειώνοντας ταυτόχρονα το προσωπικό τους είτε με οικειοθελείς αποχωρήσεις είτε και με απολύσεις. Παράλληλα, παρατηρείται «έκρηξη» της μετατροπής των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία.

 Οι νέες εργασιακές συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά την ανασφάλιστη εργασία, τους χαμηλούς μισθούς, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, την ώρα που η ανεργία εξακολουθεί να «καλπάζει» και η περιβόητη… ανάπτυξη δεν έρχεται.
periodista

Δεν υπάρχουν σχόλια: